Resereflektion nr 25: ”Då måste du göra X, Y, Z!”

Posted on

Finns det måsten som en måste göra när en reser till en viss plats? Filosofiskt är svaret såklart nej, vi är alla fria människor. Men ur ett rent reseperspektiv finns det då så kallade måsten?

Kontexten är följande. Jag skulle åka till Florens och berättade det för kollegor på jobbet. En svarar: Om en åker till Florens är konstmuseet Uffizierna nästan ett måste, det är obligatoriskt. Läser samma sak på Ladies Abroads blogg (för övrigt mycket bra Florensinspiration där). Själv är jag ungefär noll intresserad av konst men jag är intresserad av Florens. Det som är viktigt för Florens vill jag på ett sätt uppleva. Men å andra sidan, varför lägga tid på det jag inte är intresserad av bara för att det är ett ”måste”?

måste
Utanför Uffizierna finns ett stort torg där folk hänger som bäst

”10 måsten i Florens”

Många rubricerar restips med ”10 måsten i Florens” allt för att öka klicken. Inte sällan med tips om ställen att äta på och kända sevärdheter. Ytterst få av dem är måsten på riktigt. Men kan det finnas måsten som faktiskt måste göras och vad skulle det då vara? Sillmacka, Colosseum, Koncentrationsläger?

Resereflektera med mig: Tycker du det finns saker som en faktiskt (nästan) är skyldig att göra när en väl är på plats för att det liksom ingår i paketet att besöka den staden/landet?

En gång i veckan skriver jag ett kortare inlägg som jag kallar resereflektion. Du hittar alla i kategorin Resereflektion

8 thoughts on “Resereflektion nr 25: ”Då måste du göra X, Y, Z!””

 1. Tycker det är mer relevant att vända på frågan. Många väljer bort givna turistmål under sina resor av det mycket enkla skälet att det känns så ”turistigt” och ”gjort”… Vad man glömmer är att de turistiga måste-grejerna ofta är det av en anledning – att de (oftast) har ett värde i sig.

  Sen kan detta värde ofta ha urvattnats med tiden och snarare blivit en krimskramsmarknad istället för det som gjorde det intressant från första början.

  En rimlig väg att gå är att utifrån de där ”10 måsten i”-listorna läsa på ordentligt och bilda sig en egen uppfattning om det är nåt att se. Är man inte intresserad av konst så borde man inte gå på konstmuseum till exempel, om det inte finns tecken på att konstmuseet just passar dem som normalt sett inte gillar konstmuseer. Etc etc.

 2. Väldigt politiskt svar nu men både ja och nej.

  Det beror också på vem du frågar, vilken stad, vilken plats och när en är där. Jag skulle ju till exempel absolut rekommendera ett besök på ringmuren runt Dubrovniks gamla stadsdel, trots att man under högsäsong får trängas med tusentals andra. Men rekommendationen baserar jag på att jag själv tycker det var otroligt fint att se staden därifrån och att det är ett snabbt sätt att få en bra överblick. Bara för att den är superturistig innebär inte att den skulle falla bort bara för att det inte är unikt. Sånt trams har jag väldigt svårt för.

  Men som jag också sagt förut – man måste inte göra ditten och datten för att ha gjort en plats ”på riktigt”. Det är ju upp till en själv vad man gör. Jag har galet svårt för alla som hävdar att man inte ”sett platsen på riktigt” om man inte gjort ”x, y och z” eller ”bara” varit där i ”x” antal dagar, eftersom man måste vara där minst ”y” antal dagar för att ”hinna se allt”. Eller att man gjort det superturistiga och att det på något sätt skulle vara fult? Snark.

  🙂

  1. Du känns som en sån typisk person som inte skulle skriva 10 måsten i Dubrovnik? för att du tycker att måsten är trams? Däremot väldigt varmt rekommendera oavsett turistighet. Korrekt uppfattat? Gillar skarpt att just det sista turistigheten är något som påverkar dig när du tipsar om saker, är det bra så är det bra.

   1. Jag kan absolut skriva en tipslista på saker att göra men för mig finns det inga självklara måsten. Jag menar, vem är ”måste” för? Ej åtgärdat. Vi har ju alla olika syn på saker och ting. Ett måste för någon behöver ju inte vara det för mig, och tvärtom. Så ja, lite så du uppfattat det.

    Eller för att uttrycka mig kort – jag gör väl vad fan jag vill. 😉

    1. Att du gör va fan du vill det tvekar jag inte en sekund på – men tror du att andra påverkas av den typen av rubriker, när du säger vad ett måste är? Och är det dåligt? Nej det måste det såklart inte vara, ett måste kanske även får folk att se delar av en stad de annars inte skulle upptäckt 🙂

 3. Hör till typen som aldrig brytt mig så mkt om måsten, var o en har väl sitt sätt att resa p..o inget är väl sämre än det andra..

  Mina måsten är snarare..att åka kollektivt så mkt som möjligt..åka till nån shoppingmall e.d i förorten…har fått se nånga härliga vyer på det sättet..ex. att i Halloween-tider åka genom SanFransisco-förort.

  Nu senast i New York åkte jag till Bronx, där jag letat upp att några av mina favoritaffärer oxå skulle finnas.. älskade att sitta o titta på gatlivet ..amerikanska hördes knappt..sen att stå o trängas på bussen därifrån var kanske mindre kul men hör till.. Joo Highline har jag gått på en gång för länge sen..

  Åker gärna på konserter i förort oxå..nu senast Englewood, NJ.. ramlade på en asiatisk diner för första gången..o mjölkbussen dit…wow vilken vy över Manhattan..

  Har egna måsten…nu kan t.ex Moods (tygaffären dom springer in i på Project Runway) bockas av.

  Nää man måste inte..
  .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *