Resereflektion nr 17: Flera valutor i en stad?

Posted on

Skulle det vara möjligt att handla med euro eller andra valutor i Sverige? Vad skulle det få för konsekvenser? En så torr och teoretisk fråga handlar denna veckas resereflektion om. 

Tänk på den tiden då alla länder i Europa hade varsin valuta, vilket himla växlande och omräknande det måste ha varit för turister. Jobbigt men också en del av det spännande med att resa tänker jag. Nu för tiden är det andra bullar som gäller och mina senaste dagars resande har fått mig att notera två saker.

Olika situationer för valutor bland Balkans länder

  1. Montenegro har euro som valuta utan att ha den knuten till övriga eurons värde och trots att de inte är medlemmar i EU.
  2. I Mostar i Bosnien och Hercegovinas turisttäta område i gamla stan gick det att betala med både euro, kroatisk kuna och bosniska marka. Så praktisk för mig som bara var där en dag och då inte behövde växla utan kunde använda av de pengar jag redan hade.

Kanske blottar jag min totala frånvaro av verklighetskontakt nu och mina bristande kunskaper i nationalekonomi men vad skulle hända om det gick att handla med euro även i Sverige? Alltså inte generellt och inte till en förmånlig valutaväxling utan snarare på ställen där många internationella besökare befinner sig och kanske rakt av 10 kr = 1 euro.

Skulle folk handla mer? Skulle folk göra business av det? Skulle det förvirra mer än hjälpa? Vad tror du?

En gång i veckan skriver jag ett kortare inlägg som jag kallar resereflektion. Du hittar alla i kategorin Resereflektion

4 thoughts on “Resereflektion nr 17: Flera valutor i en stad?”

  1. I gränsorter är det ju helt vanligt att kunna med grannlandets valuta, på Riksgränsen och i Abisko var det åtminstone under min uppväxt helt vanligt att betala med norska kronor. Jag var dock inte helt nöjd i Nordkorea när jag betalade med usd och fick växel i japanska mynt.

  2. I Kambodja har de både USD och riel. Där fungerar USD som valutan för större köp och riel används mest på marknader och som deras ören. Tror att en del turistbutiker i Gamla Stan och liknande områden tar Euro också.
    Tänker att det blir ju väldigt jobb för affärer att hålla olika valutor, många tycker ju redan nu att det är för mycket kontanter.
    I Kina är det mycket som är kontantfritt, då spelar det ju inte så stor roll vilken valutan är. Många restauranger här accepterar inte kontanter över huvud taget.
    Personligen är jag mer åt det sista alternativet, att bli av med kontanterna och skaffa ett digitalt system som går att använda i olika länder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *