Life design: Att få ihop tid att resa mycket – så gör jag

Posted on

Life design – att forma sitt eget liv. I mitt fall, resa så mycket jag vill. Göra aktiva val för skapa det liv vi själva helst av allt vill leva. Men hur skapas tid att resa mycket? Här är mina val jag gör. 

Tips på hur vi kan resa mer utifrån ett ekonomisk perspektiv finns det gott om. Sammanfattningsvis brukar budskapet vara: Det handlar om prioriteringar. I det här inlägget är det fokus på tid snarare än pengar även fast pengar ibland kan köpa oss tid. Det handlar om de val vi gör i det stora och lilla för att designa det liv vi själva vill leva.

Life design: få ihop tid att resa

Jag upplever att det finns många som skulle vilja resa mer. Ja, vem vill inte det? Däremot är min bild att inte lika många i slutändan ändrar eller anpassar sitt liv för att skapa möjligheten att resa mer. Det är givetvis upp till var och en men om du tillhör gruppen vill-resa-mer-men-vet-inte-hur-jag-ska-få-tid så är det här inlägget för dig.

life design
Delar du samma dröm som mig, att kunna resa så mycket vi vill och kittla ögat med de här vyerna.

Min utgångspunkt

Jag har tillhört dem som velat mer än jag kunnat. Det fanns en tid då jag ägde hund. Då jag pluggade. Då jag var ideell 20 timmar i veckan. Under en fyra år lång tid jag jobbade två-tre helger i månaden. Då var jag nöjd med det. Nu är jag glad att det inte är så mitt liv ser ut.

Numer tillhör jag istället gruppen som reser så mycket som jag vill. Det kan låta både skrytigt och präktigt men det bästa du kan ge dig själv är att forma ditt liv så som du vill. Min life design gör att jag idag reser så mycket som jag själv vill sedan tre år tillbaka. 134 resdagar 2016 och 55 stycken 2017. Så glad och lycklig för det.

Life design
Makedonien 2017, en av resorna jag gjorde där jag pressade in 20 dagars resa på sommaren bara för att jag så gärna ville ut på vägarna

Innan det här inlägget kommer vidare i sitt resonemang vill jag påminna om detta: Vi föds in i ett liv med olika förutsättningar och sedan utvecklar sig livet åt olika riktningar. Ibland rättvist, ibland orättvist. Ibland styr vi, ibland är vi maktlösa. Många människor sliter hårt för att få vardagen att gå ihop. För dem handlar resor verkligen inte om att prioritera och planera.

Så, nu tillbaka till själva sakfråga.

Life design: prioritera sin arbetstid

Det här är de val jag gjort:

Valt en flexibel arbetsgivare

Jag har valt en arbetsgivare där fri förläggning av arbetstid råder och som dessutom har en kultur av att distansjobb och flexibilitet är en del av ledarskapskulturen. För mig är det helt ovärderligt. Inom många yrken, särskilt kopplat till välfärden är de möjligheterna kraftigt begränsade. Men alla kan föra ett samtal med sin chef och inom varje yrkeskategori finns det mer eller mindre flexibla arbetsplatser.

life design
IOGT-NTO, bästa tänkbara arbetsgivare när det kommer till att få förtroende och flexibilitet. Här ordförandeparet Johnny och Andrine på kongressen sommaren 2017

Intensivjobbar i perioder

När jag ska iväg och resa ser jag till att samla på mig timmar eller dagar innan. Det innebär att jag ibland jobbar under själva resan trots att jag hellre skulle upptäcka ännu mer. Men det innebär också att jag vissa dagar i Sverige jobbar 12 timmar eller 12 dagar på raken.

life design
Just det här ser kanske inte så intensivt men vart annan år ligger vår kongress och politikerveckan Almedalen i veckorna direkt efter varandra. 14 h/dag i 10-12 dagar tar på krafterna. Minst sagt.

Sparar semesterdagar

Jag använder aldrig alla mina semesterdagar på sommaren. Istället vill jag kunna använda dem som strödagar under andra delar av året. I detta ingår även att jag kan jobba på en röd dag för att kunna vara ledig en annan dag och på så sätt resa när andra jobbar och hålla nere priserna.

Tar tjänstledigt

2016 gjorde jag en långresa ett varv runt jorden som varade i dryg tre månader. Under den tiden hade jag semester en månad och tog tjänstledigt två. Hyrde ut lägenheten och hade sparat så jag skulle klara mig utan inkomst. Det var självklart inget jag gick plus på men att leva i Sverige kostar ju också pengar så att resa i ”billiga” länder behöver inte bli så fasligt dyrt.

life design
När den här bilden togs hade jag tjänstledigt, också ett möjligt alternativ för den som vill resa

Life design: maximera resorna

Min motprestation och vad jag väljer bort

Som motprestation till min flexibla arbetsgivare är jag också flexibel tillbaka. Vi har byggt upp en tillit som bygger på att jag levererar oavsett hur mycket frihet jag får. Jag kollar mejlen även när jag reser om jag inte uttalat är på semester. Jag, precis som alla andra, behöver återhämtning. Däremot är det inget jag kan ”ge mig” varje gång jag reser. Och särskilt inte när jag reser så mycket. Det betyder att jag, ofta när jag reser, ser till att planera in tid för att hålla mejlen ajour och planerar innan vad jag kan jobba med på distans.

life design
Ghana och arbete framför den här poolen. Det kan se lyxigt ut, och det är det, men varje timmes jobb på en resa och också en timmes mindre tid för att uppleva landet. Ett val jag gör för att kunna komma iväg
life design
Florens och ett stycke forskningslitteratur i handen

I både Florens och Ghana jobbade jag ungefär halvtid de vardagar jag var där. Båda resorna krävde att jag jobbade på flygresorna att jag jobbade kloss i kloss innan och efter. Det är ”uppoffringar” jag aktivt väljer för att få maximera resorna. Många skulle hellre ha det mer renodlat, foka på jobb och kunna resa helt avslappnat. För mig skulle det innebära färre eller kortare resor. Det har verkligen sina för- och nackdelar att resa så som jag gör.

Din life design. Fundera på detta:

Om du är en person som inte reser så mycket som du vill ställ dig då följande frågor:

 1. Vilka möjligheter har jag idag att förändra hur jag förhåller mig till ekonomiska prioriteringar, laborera med min tid samt vilket förutsättningar finns för ett mer flexibelt arbete?
 2. Vilka förändringar är jag beredd att göra för att kunna resa mer eller på ett annat sätt? Byta arbetsgivare, byta bransch, skola om eller vidareutbilda mig? Gå ned i tid, jobba säsong, jobba på distans digitalt?
 3. Är det så att jag vill resa mer men egentligen är ganska nöjd med min övriga vardag och alltså inte vill göra något på ett annat sätt?

Det enda jag vill är att motivera den som vill resa mer att just resa mer. Det är hårt arbete och aktiva val som krävs och jag hoppas nu att du snarare känner dig taggad än nedslagen. Ens arbetssituation spelar stor roll för möjligheten att resa och den kan sällan ändras över en natt. Sätt upp en mål och jobba mot det så kommer du resa på det sätt och i den mängd som du drömmer om.

Har du designat ditt liv som du vill eller finns det saker du vill ändra på? 

13 thoughts on “Life design: Att få ihop tid att resa mycket – så gör jag”

 1. Bra gjort att designa livet så du får resa så mycket du vill. Skulle inte ha något emot att ta med lite arbete eller vara anträffbar vissa tider för att kunna resa lite flera dagar. Tror inte jag skulle kunna jobba extra långa dagar i långa perioder för att få ledighet.

  Har själv gjort mest prioriteringar och anpassningar av den lediga tiden för att kunna nyttja den som jag vill och sett över en del kostnader för att ha pengar att resa för.

  Tror många inte ens tänker på detta, utan det rullar liksom bara på i deras liv.

 2. Intressant och fint att du fått det att funka så bra 🙂 Jag känner att jag också har ett relativt flexibelt jobb – kan inte resa lika mycket som du, men har absolut möjlighet att önska ledigt för en långweekend ibland, eller ta ut lite obetald tjänsteledigt utöver semestern för att kunna resa mera. När man jobbar 3-skift kan en långweekend då lösas med att jag jobbar lite mer intensivt under en period före eller efter resan 🙂 Förstående arbetsgivare är förstås också avgörande 🙂

  1. Hej Annika!
   Det får man verkligen. Jag jobbar som ”Ansvarig för strategisk utveckling” på nykterhetsorganisationen IOGT-NTO. Vi har ett långt mer flexibelt förhållningssätt till tid än vad vi måste men det är sån kultur vi valt att bygga upp. Har du fått ihop din life design som du vill?

   1. Okej, låter intressant! Är själv för tillfället anställd som doktorand, vilket också innebär mycket flexibla arbetstider. Utnyttjar kanske ändå inte flexibiliteten så mycket som jag kunde. Men blev inspirerad av ditt inlägg 🙂 Sen kräver det ju att ens ressällskap ska ha möjlighet till samma flexibilitet också, ifall man inte vill resa ensam, vilket förstås också är ett alternativ!

    1. Alltid kul om att inlägg kan inspirera eller få en person att tänka några varv extra

     Jag har alltid sökt resesällskap, att åka ensam har varit otänkbart men senaste åren har jag testat och det har faktiskt varit riktigt härligt. Ett va jag gör är att resa själv just för att hinna/kunna resa som jag vill annars är det ju två kalendrar som ska matcha och då blir det ju dubbelt så svårt. Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *