Resereflektion nr 31: Positivt med att resa (för andra än egot)

Posted on

Listan över alla fördelar och mervärde med att resa för egen skull kan göras oändlig. Ur ett solidariskt, kollektivistiskt och globalt perspektiv – vad är det då som är positivt med att resa?

Jag vill sammanställa en lista över allt som är positivt med att resa och jag vill inte ha ett enda exempel på enbart egoistiska anledningar. Jag vill ha hjälp att tänka större. För andra skull, för samhället och världen.

Vad är positivt med att resa?

Det finns några självklara som är lätta att identifiera. Det ökar förståelse för olikheter, bygger internationella relationer, genererar idéer genom utbyte och utvecklar oss när vi utmanas genom kulturkrockar. Men vad mer? Vilka positiva exempel har du samlat på dig genom åren under dina resor? Självklart får det finnas egen vinning i exemplen, det är ju i vanlig ordning sällan helt svartvitt.

Jag börjar – du fyller på med en kommentar

 • Ger sysselsättning och försörjning
 • Gör barn öppensinnade
 • Ökar förståelse för olikheter
 • Läker en utarbetad kropp som behöver återhämning i annan miljö
 • Bygger internationella relationer
 • …?

Ge mig allt du har – hit me plz!

En gång i veckan skriver jag ett kortare inlägg som jag kallar resereflektion. Du hittar alla i kategorin Resereflektion

8 thoughts on “Resereflektion nr 31: Positivt med att resa (för andra än egot)”

 1. För det första är det ju ekonomi i det hela. Genom att köpa saker på marknader, bo på mindre privatägda hoteller osv osv, stödjer man ju den lokala ekonomin i samhällen där det kan vara ett mycket välkommet bidrag.

  För det andra är man med på att normalisera förhållanden mellan folk, nationer. Det är till exempel inte utan anledning att människor i t ex Iran och Pakistan är oerhört vänliga mot turister, Folk känner att de måste göra det de kan för att visa en positiv bild av ett land som i media ofta beskrivs med negativa termer. Genom att resa, och även dela med sig av sina upplevelser, visar man att världen har många nyanser.

  Det är mina spontana tankar.

 2. Förhoppningsvis blir en person mer öppen för nya erfarenheter av att visats utanför sin trygghetszon. Och att den erfarenheten gör att man inte faller in i mantrat ”så har vi alltid gjort” på sin arbetsplats utan välkomnar nya idéer och rutiner såväl privat som i arbetslivet.

  Sedan är det ju som Johnny skriver, att länder (och dess befolkning) väljer att visa upp en fasad, som exempelvis Thailand. Som turismkampanjen Amazing Thailand, där de utåt hade leende thailändskor men befolkningen hade och har det mycket tufft i landets diktatur. Jag tycker inte att det är fel att resa till länder med diktatur, bara man är medveten om vad som pågår bakom fasaden. Det kan göra en person mer insatt i ett land genom att läsa på om landet. Den som vill veta mer om Thailand rekommenderar jag boken: Äntligen diktatur – reportage om det riktiga Thailand skriven av Mattias Sköld.

 3. Man inser att världen hänger ihop. Att ingen nation är en isolerad,ö. Blir intresserad av landet man varit i och följer det mer i nyheterna när man kan relatera.

  Får upp ögonen för miljöproblem (som man även själv skapar genom resandet) när man ser andra länders torka, smutsiga stränder…

  Snappar upp språk och likheter och skillnader med svenskan. Lär sig kommunicera med kroppen.

  Går utanför sin bekvämlighetszon genom att använda språk man inte är så bra på, gå vilse i gränder, utstå inställda tåg och flyg…

  Får upp ögonen för andra matkulturer.

  Tyvärr är det ju många som bor på all inclusive, utnyttjar djur osv. trots detta men fler och fler reagerar.

 4. För mig är det ofta ett sätt att komma närmare mig själv, lära känna nya delar av mig, utmana mig och skapa minnen som förändrar mig som person. Så väldigt egoistiskt, men tror att det i längden också ger något till andra.

  1. Det där funderar jag mycket på, när det som är egoistiskt kanske oxå blir bra för andra. Som att en behöver resa till varma länder för att kroppen mår bra av det för att vara mindre sjukskriven. Då är det ju egoistiskt men även för samhällets skull.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *