14 skäl till att en sjal är bästa resplagget

Posted on

En sjal – det ultimata resplagget som fyller det ena behovet efter det andra. Låt mig presentera några självklara och några oväntade möjligheter. Fall ned på knä: Här kommer sjalen!

Det finns inget plagg som jag värderar så högt och ser så otroligt många användningsområden för på resande fot än en sjal. Tänk att detta stycke tyg har så mycket mer att erbjuda än att bara vara en snygg accessoar och värmande i höstrusket. Detta är ett hyllningsinlägg till alla sjalar runt om vår jord.

sjal och glass
En sjal kan till exempel värma axlarna när det är lite kyligt ute men begäret efter glass ändå är stort. Kapstaden 2016.

Sjal på resan – plagget som aldrig sviker

Några självklara och ett gäng mindre vanliga sätt att använda en sjal på. Enjoy!

1. Kamerastativ

sjal som kamerastativ
Utan sjalen hade de här bilderna aldrig blivit av Slovenien 2017

Det är inte alltid ett kamerastativ finns till hands och lika ofta är underlaget allt annat är plant. När du dessutom hamnar i situationer när du vill ta kort på hela resesällskapet eller reser själv – ja då är sjalen optimal.

2. Skydd mot solen

Stekande sol när den står som högst kan både orsaka solsting och bränna huden. En sjal skyddar bättre än alla solkrämer och är dessutom nödvändigt för den som redan hunnit bränna sig.

Solskydd
Skyddar de viktigaste delarna, huvudet och axlar. Nice 2012

3. Mörklägga på flygplan eller tåg

Det här är en av mina favoriter och till mina medresenärers stora förtret. Mörkläggning, tydlig markering om att vilja vara ifred och samtidigt en liten lokal temperaturhöjning kring ansiktet när luften omkring är lite kylig. Dessutom möjligt att andas om inte sjalen är allt för tjock.

sjal som mörklägger
Från way back in the days hittade jag den här bilden. Typiskt mig

4. Täcka kroppen i en Katedral

I nästan alla städer runt om i världen finns en vacker kyrkobyggnad jag vill gå in i och jag är oftast allt för lättklädd för att visa respekt mot önskad dresscode. Till detta har jag en optimalt sätt att knyta sjalen så att den sitter fast som en smäck utan risk att glida av eller upp. Lägg ena långsidans kant över axlarna så att ryggen täcks. Ta samma sidas två hörn framför dig och korsa. Knyt de små ändarna i svanken. Axlar, bröst och rygg är heltäckta och du ser riktigt påklädd ut. Tadaa!

5. Huvudkudde i ny skepnad

Att rulla ihop sjalen till en kudde fungerar sällan på flygplan eller i bilen. Här gäller det att vara kreativ och därför har jag skapat två specialknytningar a la Lindy.

huvudkudde
Ändå kreativt av mig, inte sant? På något flyg på väg någonstans.

 

huvudkudde
Ingen sjal med samma princip. Så skönt att slippa nicka med huvudet hela tiden när jag slumrade! Namibia 2017

6. Filt i en park

En av de mysigaste sakerna med att vara ledig är spontana picknickar. En filt kan både sittas på eller användas som duk för att undvika ovälkomna kryp eller smuts i maten.

7. Överdrag på stranden

Att röra sig i bikini känns inte alltid helt bekvämt och att blöta ned kläder eller byta om kan kännas allmänt krångligt. Vad är då svaret på detta problem? Jo, sjalen såklart. Kan knytas i sidan genom att t.ex. knyta ihop de diagonala ändarna för att skapa ett litet höftskynke eller runt bysten för att täcka mer.

sjal montenegro
Kände mig genast lite mer påklädd. Pic by Sofia Zetterqvist, Montenegro 2017

8. Provisorisk handduk

Helt utan förvarning kan frestelsen att ta sig ett dopp uppstå under en resa. Som en räddare i nöden ställer sjalen alltid upp som vattenuppsamlare när den dras över blöt hud. Torkar sedan snabbt över axlarna i varmt land.

9. Värmealstrande (kanske sjalens ursprungsuppdrag)

Sjalens kanske vanligaste funktion, som värme. Skyddar mot drag i flygplanet eller kylig havsbris. En kort person som mig kan dessutom täcka nästan hela kroppen, ännu en bonus med att ha fått få centimetrar staplade på varandra.

filt
Visserligen ingen sjal utan en filt men jag hade nästan ändå rymts under sjalen. På väg till Kuba 2016

10. Ryggstöd vid bilkörning

När jag var liten hade mamma alltid en kudde i ryggen när hon körde bil och jag fattade aldrig varför. Nu vet jag. Med tiden har även min svank åldrats och en snabb ihoprullande av sjalen och vips, ryggen kan slappna av.

11. Tillfällig slöja

I länder där att dölja håret är förväntat gör en sjal susen. Lätt och ledigt eller strikt, sjalen klara allt!

Sjal som slöja
Lånad ”klänning” men min egen sjal i Abu Dhabis maffigaste moské.

12. Skyl naken kropp

En klassiker som räddat många snabba ombyten på stranden. Knuten runt höften för ett snabbt underklädsbyte och sedan på överkroppen för att skyla eventuella börst. Tråklande och trixande, det kräver sin konst men med lite övning lär sig alla hur huden kan döljas.

13. Fristående klädesplagg

En snygg sjal kan fylla en funktion som ett egen klädesplagg beroende på hur det knyts. Runt ryggen korsad i nacken eller runt bysten så axlarna blir helt bara är de två sätt förutom katedral-knytningen jag använder oftast.

sjal som plagg
Se så snyggt och somrigt. Australien 2016

14. Fotstöd (!)

Jag tillhör kategorin människor med korta ben som även får ont i knäna vid längre stunder när jag sitter ned. Jag når helt enkelt inte helt ned till marken så knäna kan avlastas. Att flyga kan därför vara en pina. Men! Så kom jag på det. Sjalen kan agera fotstöd. Hu? tänker du. Knyt ihop sjalens ändar så en ring bildas. Häng ringen över stolsfickan eller runt stolsbordet och ett dynamiskt fotstöd är skapat.

Har du ytterligare exempel på hur en sjal kan användas i samband med resor?

10 thoughts on “14 skäl till att en sjal är bästa resplagget”

  1. Älskar sjalar! Den kan även knytas ihop som väska när man köper något oväntat, och insynsskydd/gardin ex på nattåg, och så kan den vara en rätt elegant accessoar på ex konferenser.. kommer säkert på fler saker 😊

  2. Jag som småbarnsförälder tänker att sjal i första hand är till för att bära barn, dvs bärsjal. Detta var bra tips på andra användningsområden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *