Visum till Ghana – att söka turist-visa steg för steg

Posted on

Visum till Ghana behövs innan du kan resa in i landet och att ansöka om visa är inte så svårt som det först kan kännas. Här finns en steg för steg guide som gör att do it yourself blir fullt möjligt. 

Sverige är det land, efter Tyskland, som ger tillgång till flest länder utan visum. Att vara svensk medborgare gör oss alltså spontanvälkommna till hela 176 av 218 destinationsländer runt om i världen. Det är sällan vi behöver söka visum i förväg till skillnad från Afghanistan som bara kan resa till 25 länder utan visum. Det är långt ifrån en rättvis värld vi lever i där alla medborgare runt om i världen har samma möjligheter. Ghana är en av de länder som kräver en visum-ansökan för svenska medborgare och med detta inlägg hoppas jag att det känns plättlätt att göra den ansökan.

Söka visum till Ghana

När jag insåg att Ghana kräver visum via den danska ambassaden blev allt plötsligt mer omständigt. Jag hade inte haft en tanke på det och plötsligt blev det bråttom att boka boenden eftersom det krävs för att kunna söka. Det som i början kändes som en krånglig hinderbana visade sig gå som en dans när det gjordes steg för steg. Det finns väldigt detaljerade och tydliga instruktioner på ghanaembassy.dk så att utgå från den sidan efter att du läst detta inlägg kommer göra att du fixar att söka helt på egen hand. Nedan har jag sammanfattat dem på svenska och försökt göra själva processen mer görbar.

visum till ghana
Mina ansökningshandlingar redo att skickas iväg

Ansöka om visum till Ghana – det här behöver du fixa

Det finns flera sorters visum beroende på längd och anledning att resa till Ghana. Detta inlägg har turist-visum och ett singel-reseinträde som utgångspunkt. De andra typerna av visa skiljer sig något men i stort är det samma. Den stora skillnad är att du behöver en officiell inbjudan eller bekräftelse om du ska arbeta eller studera i landet. Det sägs att det även ska gå att lösa visum vid flygplatsen men jag skulle personligen aldrig chansa och behöva börja min resa med att köa och strula med myndigheter för att få komma in i landet. En resa till Ghana förtjänar en bättre start än så!

Visum till Ghana – steg för steg

 1. Fixa fyra nytagna identiska passfoton
 2. Fyll i fyra blanketter – obs, går fint att fylla i en och kopiera så slipper du få handkramp. Där ska du ange passnummer, flightnummer, adress där du ska bo som referens, varför du ska resa in i landet m.m.
 3. Skriv under med din bästa autograf
 4. Kolla i denna tabell över hur mycket du ska betala och fyll även i vilket typ av visum du söker. Jag betalade 800 danska kronor till Danske Bank. Detta inkluderade själva ansökningsavgiften, transferkostnader från utländsk bank samt porto för att returnera passet. OBS! 800 danska kronor gäller singel entry (B1), dubbelkolla summa och mottagare på officiell hemsida.
 5. Lägg i pass, adresserat kuvert, dina fyra ansökningshandlingar med foton, bekräftelse på bokning för boende och flyg samt kopia på ditt vaccinationskort mot gula febern och kvitto på att du betalt ansökningsavgiften och posta allt till: Consular Section, Ghana Embassy, Egebjerg Alle 13, DK – 2900 Hellerup, Denmark
 6. Håll tummarna och vänta.

Jag tycker alltid det är lite läskigt att skicka pass med ambassaden som adress, känns som uppenbart lovligt byte för fel posthanteringshänder. Om det känns otryggt går det att lämna in och hämta ut passet direkt på ambassaden, men det kräver ju en tripp till Köpenhamn.

Jag fick mejl när min ansökan var mottagen med en bekräftelse på att mitt ärende var ”in process”. Blev ärligt talat rätt imponerad av dem. 12 dagar senare fick jag ett nytt mejl om att min ansökan var ”processed”. Därefter en avi och så gick jag till närmaste ombud och hämtade ut det. Smidigt värre!

Hur långt innan behöver en visum-process börja?

För att ge sig själv marginal rekommenderar jag att börja ansökningen för visum till Ghana minst fem veckor innan avresa.

 • Vecka 1 för att fixa själva ansökan. Ta foton, kopiera, fylla i blankett, lösa betalningen osv. Fokuserat tar detta inne mer än någon timme men det är ju sällan det finns en kopiator i vardagsrummet så det blir lite led- och ställtider.
 • Vecka 2 och 3 processas visumansökan hos ambassaden. De anger att det tar 10 arbetsdagar för en vanlig ansökan, 3 arbetsdagar för express men det nästan dubbelt så dyrt.
 • Vecka 4 reserv om du behöver komplettera något så att ansökningstiden drar ut på tiden. På hemsidan står det att ofullständiga ansökningar inte kommer att hanteras så bra med reservtid om något måste göras om.
 • Vecka 5 sömsmåns-veckan, dags att hämta ut och alltid skönt med lite marginaler så ingen resestress uppstår.

Är du som jag en person som reser mycket kan det dessutom krävas extra framförhållning om passet som i mitt fall behövde hänga med till Budapest en dryg månad innan Ghana-resan. Då gäller det att hitta en lucka på minst tre veckor där en klarar sig utan sitt pass.

Användbara länkar

Sveriges Ambassad i Nigeria (som även innefattar konsulatet i Ghana)

⇒ Utrikesdepartementets app Resklar (sjukt bra) om alla länder kan laddas ned här

⇒ Direktlänk till visumansökan hos Ghanas ambassad i Köpenhamn som även gäller för Sverige

Lycka till och hör av dig om du har några frågor! 

Fler inlägg om Ghana finns i kategorin Ghana

14 thoughts on “Visum till Ghana – att söka turist-visa steg för steg”

 1. Man må også huske på å ikke søke for tidlig, siden visumet gjelder for innreise innen tre måneder etter utdtedelse. Da vi kom fra Togo og skulle inn i Ghana nå i februar, var det en i gruppen som måtte ordne nytt visum på grensen (og det tok lang tid) fordi visumet hans hadde gått ut på dato. Han hadde reist i Vest-Afrika siden november, og hadde søkt visum i god tid før han dro hjemmefra. I utgangspunktet smart tenkt, men så var det ikke så smart likevel.

  1. Tackar, det står ”Visum för svenska medborgare kan även enligt uppgift erhållas vid ankomsten till Accras flygplats. Ambassaden rekommenderar dock att denna uppgift kontrolleras med Ghanas ambassad i Köpenhamn inför varje resa då regler kan ändras utan att besked har lämnats till ambassaden.” . Enligt uppgift känns snäppet för vagt för mig så jag vill inte chansa men antar att vi alla trivs med att leva med olika mycket spänning i livet. + snyggt med visum i passet..haha. Jag skickade det som vanligt, antar att rekommenderat också går men hittade ingen info om det på sidan, det kanske alltid går, vet du?

   1. Ah, jag som läste för dåligt.

    Nja. Jag tänker väl att svenska pass är ganska attraktiva på marknaden och visst, om du förlorar passet så är det ju lika illa oavsett du skickar det som rekommenderat eller inte.

 2. Jo det där med visum är viktigt. Själv har jag ju två pass just av den anledning att jag reser mycket till länder där visum krävs. Så när mitt pass ligger på en ambassad någonstans har jag alltid ett annat pass som jag kan resa med.

 3. Hur många dagar tog det från att du skickade ansökan tills att du fick tillbaka passet med visa? Jag har precis skickat in en ansökan, och har ett flyg till Ghana bokat om tre veckor, så just nu är det lite för spännande…

  Hoppas du får en härlig resa!

 4. Hej, hur gjorde du med posten? Har läst att man ska bifoga någon prepaid kuvert så att de kan använda den att skicka passet tillbaka till dig, men förstår inte riktigt hur det fungerar och vad är det som jag måste bifoga på ansökan 😀 Du fick passet skickat till närmaste ombud?

  Tack!

  1. Hej Vime, kul att du frågar! när du skickar in själva passet och ansökan så lägger du även med ett kuvert där du förskrivit din hemadress som passet ska skickas till. Sen när du betalar in avgiften för visumet så sätter du även över en summa för porto. Sen frankerar ambassaden ditt kuvert med din adress och skickar det till närmaste ombud. Blev det tydligare?

 5. Hej Linda,

  tack för svaret! Är dock lite förvirrad fortfarande haha. Alltså betalade du portot till Sverige i samband med hela visumavgiften på nätbanken? På ambassads sida står det att man ska betala +150dkk extra för postage men trodde att det är bara någon administrativ avgift? Vet du vilken ytterligare summa ska jag betala så att jag ska få passet hem till Sverige?
  Tusen tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *