Anledningar att resa – drivkrafter, mini-gallup och resor som filmgenre

Posted on

Anledningar att resa kan vara många och våra personliga drivkrafter skiljer sig åt. Jag har identifierat fem vanliga anledningar att resa som jag med hjälp av en mini-gallup, en personlig analys och ett mått filmgenre-jämförelse kokat soppa på. 

Det här har varit ett riktigt roligt inlägg att skriva. Längst ned finns en fråga som jag blir glad om så många som möjligt av er som läser vill svara på.

Mina, dina och våra anledningar att resa

Ghana fick mig att fundera på varför jag reser. Vad är egentligen mina anledningar att resa? Ganska snabbt identifierade jag fem motiv som jag tror täcker de flesta människors drivkrafter på ett eller annat sätt: Avkoppling, Nyfikenhet, Umgås med vänner och familj, Ha roligt och Vill utmanas/utvecklas.

Några av dem är viktigare än andra för mig. För att sondera hur läget ligger i en reseintresserad grupp ställde jag frågan i Facebookgruppen Vi som gillar att resa med nästan 35 000 medlemmar. Jag frågade vilka två anledningar att resa som är viktigast för dem. Över 200 personer svarade och resultatet är både helt i linje med vad jag väntat mig men också förvånande.

Avkoppling – Romantisk komedi

En filmjämförelse: En avkopplande resa kräver precis som en romkom inte särskilt mycket hjärnkapacitet. Den får en att slappna av, kanske slumra utan att någon handling går förlorad. Vi kan både upplägget och hur det kommer sluta: en lyckad semester med sol, bad, god mat och fina omgivningar.

Mina drivkrafter att resa: För egen del är avkoppling det minst prioriterade. Slappna av kan jag göra i soffan hemma och återhämtning som ju är en del av avkoppling får jag snarare av miljöombyte och äventyr.

Mini-gallup: I Vi som gillar att resa var avkoppling den enskilt viktigaste anledningen att resa: 178 personer valde detta som en av sina två viktigaste anledningar att resa. Inte särskilt överraskande när jag tänker efter.

Tips för slappa

Tips på destinationer för att få avkoppling: Kizimkazi, Zanzibar utanför Tanzania och Mindo i Ecuador.

Tips på blogg som ofta skriver om charterdestinationer: Liniz travel

anledningar att resa
Avkoppling for real på en chokladfarm i Mindo, Ecuador

Nyfikenhet – Thriller

En filmjämförelse: Att vara nyfiken innebär ofta att nästa steg i handlingen är långt ifrån förutsägbar. Det finns några givna ramar att hålla sig i men inget kan tas för givet. Med nyfikenhet utforskas en del okända vatten och du vet inte på förhand hur du kommer reagera på det du möter. Ändå finns det något som driver dig att nyfiket titta vidare för vi vill ju alla veta hur det går på slutet.

Mina drivkrafter att resa: Nyfikenhet på världen och människor är en av mina viktigaste drivkrafter till att resa. Ghana är verkligen ett exempel på det.

Mini-gallup: På tydlig andraplats kom nyfikenhet i Vi som gillar att resa: 133 personer svarade att nyfikenhet var viktigt för dem. Riktigt roligt tycker jag med tanke på att nyfikenhet på sin omgivning är en viktig grund i att förstå andra människor och kulturer vilket behövs för att resa medvetet.

Tips för nyfikna

Tips på destinationer som stimulerade min nyfikenhet: Balkan-roadtrip

Tips på blogg för dig som är lagd åt det nyfikna hållet: 4000 mil

anledningar att resa
En av många fantastiska landskap under Balkan-roadtrippen: Albanien

Ha roligt – Komedi eller skräck

En filmjämförelse: Vi är alla olika lagda. För en del är komedi definitionen av roligt, andra går i gång på att nästan kissa på sig. Vad som är roligt är högst subjektivt och om resesällskapet har olika definitioner på vad som är underhållning kan det bli en del dålig stämning. Precis som en svensk komedin kan bli för den som vill ha blod-drypade skräck och tvärtom.

Mina drivkrafter att resa: Jag har roligt nästan jämt så jag tycker det är svårt att svara på om att ha roligt är viktigt för mig. Det är som att jag tar det för givet. Men om jag skrattar mycket på mina resor, det är jag inte så säker på. Ler däremot, det gör jag nästan hela tiden.

Mini-gallup: I Vi som gillar att resa var det 84 personer som svarade att ha roligt var bland de två viktigaste anledningarna att resa. Jag hade nog trott att det skulle vara fler.

Tips för skrattsökande

Tips på destinationer för att ha roligt: Med risk för att detta då ju som sagt är subjektivt så tipsar jag om de resor jag gjort där jag haft ett stort leende på läpparna genom hela resan: Slovenien, Nya Zeeland och Saltöknen i Bolivia.

Tips på blogg som åtminstone jag finner underhållande: Flying Dryden

anledningar att resa
Ser ni hur glad jag är eller? Slovenien levererade!
anledningar att resa
Och här då, Saltöknen, kunde inte vara gladare eller kisa mer.

Umgås med vänner och familj – Drama

En filmjämförelse: Att resa iväg med vänner eller sin familj görs ju sällan helt dramafritt. Folk tycks bli både sina bästa och sämsta versioner av sig själv när många ska umgås intensivt. Det kan uppstå både den ena och andra fnurra på tråden. När allt kommer omkring brukar det bli slutet gott, allting gott. Inte minst när en kollar tillbaka på resan som varit.

Mina drivkrafter att resa: Jag har aldrig sett att umgås med familj och vänner skulle kunna vara en anledning att resa. Men när jag tänker efter är kvalitetstid med inte minst min sambo något jag verkligen uppskattar med att åka iväg.

Mini-gallup: Den här trodde jag skulle komma mycket högre upp. Jag tänkte att resor är ett sätt att just få kvalitetstid med sina nära och kära, inte minst med sina barn oavsett om de är små eller utflugna. I Vi som gillar att resa var det dock bara 39 personer som valde denna. Intressant!

Tips för dramaqueens

Tips på destinationer för att umgås med nära och kära: Har själv gjort Lissabon/Madeira med min utökade storfamilj utan allt för mycket drama. Delvis för att destinationer bjuder in till att göra olika saker som kan passa många olika vilket jag tror är en del av ett framgångsrecept.

Tips på blogg om att resa med vänner och familj: Livet från den ljusa sida

anledningar att resa
Hela högen på Madeira i Portugal. Familjefrid på hög nivå just där och då

Vill utmanas/utvecklas – Dokumentär

En filmjämförelse: En dokumentär är underhållning fast på sitt egna lilla sätt. Det kräver ett tydligt intresse från personen för att fullfölja det som påbörjats. Alternativt undvika att slå över till en romkom och fastna vid hotellets pool när destinationen känns övermäktig. För den som har intresset är ofta behållningen enorm.

Mina drivkrafter att resa: Ghana fick mig att sätta ord på detta. Jag drivs av att utmanas, känna hur jag utvecklas. Det är därför jag vandrade Machu Picchu, därför jag har börjat resa själv och därför som jag drömmer om Iran och Antarktis.

Mini-gallup: I Vi som gillar att resa så skrev jag bara Vill utmanas vilket jag tror är en av anledningarna till att bara 14 personer valde dessa som en av sina två. Hade jag istället haft bara utvecklas eller både utmana och utvecklas tror jag fler att svarat det alternativet. Detta eftersom utveckling är ett positivt laddat ord men att utmanas för en del är förenat med lite obehag.

Tips för modiga

Tips på destinationer för utmanas och utvecklas: Ghana är given men även Namibia och Sydafrika.

Tips på blogg om att gå sin egen väg och resa på heltid: Everyday Explorers 

anledningar att resa
Att utmanas kan vara att gå i stekande sol i en öken i Namibia…
anledningar att resa
…eller att förstå sig på historien i Sydafrika som i det här området Bo-Kaap

Jag inser att min definition på de olika orden kanske inte alls stämmer överens med de svarande i Facebook-gruppen, men så är det ju med undersökningar. Svaren ger ändå en fingervisning att ta med en nypa salt. Jag tycker det varit intressant att läsa om hur andra tänker inte minst på deras kommentarer. Att uppleva saker och att jobba var två exempel på anledningar som de tycktes saknades. 

Nu till frågan jag skrev om i början

Vilka är de två största anledningarna till att just du reser? Skulle vara intressant att ta tempen på alla er som läser och kunna spegla mig själv i er och jämföra med de i Vi som gillar att resa-gruppen.

Så, om du fick välja av anledningarna ovan: Avkoppling, nyfikenhet, utmana/utvecklas, ha roligt och umgås med vänner och familj, vilka är då dina två anledningar att resa? Om du inte tycker någon passar ser jag fram emot att läsa om en annan drivkraft i dig. ♥Tack för att du delar med dig.♥

PS. Har du nu inte riktigt fått nog av detta varför-resa-inlägg så har både Resfredag och Earth Wanderess skrivit sina tankar om det.

11 thoughts on “Anledningar att resa – drivkrafter, mini-gallup och resor som filmgenre”

 1. Jag såg din gallup i “Vi som gillar att resa” men kunde inte fylla i, för inget stämde på mig tyckte jag.
  Jag reser för många anledningar förstås, men om man går på kärnan så reser jag för den där “kicken” man får av att besöka/vistas på se alla de där förödande vackra platserna på vår jord. Landskapet i Kappadokien, solnedgången från Table Mountain, Pagodorna i Bagan osv.

 2. Intressant läsning. Och ja, mina svar finns ju redan på pränt – där jag satte nyfikenhet överst. Men som sagt, jag skrev en hel lista – finns liksom inte bara en anledning. Just nu hade jag gärna rest på en resa där jag BARA fick hänga på en öde strand för avkopplingens skull, det var väldigt länge sedan jag kände så.

  Enligt en undersökning från en av de större resebyråerna jag läste nyligen kom “Kulturspotting” överst på listan, framför sol/bad och rekreation, som anledningar till att folk reser.

 3. Kult innlegg! Jeg begynte å tenke litt ekstra på sånne spørsmål da jeg var i Vest-Afrika nå nettopp, faktisk. Altså, hva er det som gjør at jeg elsker å reise, og hvorfor begir jeg meg ut på en tre uker lang ferie med teltovernattinger og enkle fasiliteter og kjører i timevis fra sted til sted i land andre knapt har hørt om? Hva er det som driver meg, hva er det som gjør at jeg aldri blir mettet på opplevelser ute i verden? Jeg skal tenke litt mer på dette før jeg kanskje skriver noe om det selv. Men av de fem punktene du lister opp, er nok nysgjerrighet og utfordres/utvikles de viktigste for meg.

 4. Nyfikenhet men också att få uppleva något annat än hemmavid. Och att kunna bestämma över sitt liv, vilket inte går i samma utsträckning när man jobbar. Då bör man ta hänsyn till chef, kollegor och rutiner m.m När jag reser bestämmer jag vad jag vill göra, när jag vill äta osv

 5. Rolig ide att jämföra resandet med olika filmtyper
  Mina två anledningar till att resa är:
  att umgås med familjen (drama)
  besöka nya platser för att utvecklas (dokumentär)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.