Att göra i Florens – En italiensk weekend med lite av allt

Posted on

Att göra i Florens – allt från gelato, glassiga byggnader och gröna parker. En italiensk weekend och med fina utflyktsmål att göra utanför Florens.

För några år sedan gjorde jag en fantastisk soloresa till Florens. Jag åkte dit för att plugga, jobba och blogga på distans över en långhelg som omväxling. Det som inte behöver göras från en viss plats kan ju med fördel innehålla ett miljöombyte som både motiverar och förnöjer. Jag kallade den resan för en Blobbweekend och den succén går att läsa mer om här.

För att komma i Florens-mode inför vad som (bland annat) finns att göra i Florens kommer här först lite inspirationsbilder vad denna kreativa stad erbjuder.

Att göra i Florens
Utsikt över stan och den gigantiska katedralen
Här kan man bo
Konstnärer förgyller stadsbilden
Pasta ätes såklart!
Nånstans där finns en svensk tjuga med Astrid Lindgren
Att göra i Florens
Vackra floden Arno
Att göra i Florens
By night

Att göra i Florens

Florens är kanske för en del främst förknippat med en romantisk weekend för två. Men det finns så mycket att göra i Florens som passa alla sällskap i alla konstellationer.

Känn dig som hemma på Café Todo Modo

Mitt favoritcafé som jag föll för pladask heter Café Todo Modo. Där tillbringade jag flera av mina dagar framför allt för känslan och atmosfären. Perfekt café för att få saker gjort och samtidigt trivas. Det var så trevligt att jag skrivit ett eget inlägg om bara det caféet.

Att göra i Florens
Underbart kreativt, kaosigt och lugnt på samma gång
Det lilla fiket

Förundras av den pampiga katedralen Santa Maria del Fiore

Jag imponeras gärna av maffiga byggnader och i Florens finns en som sticker ut mer än alla andra: Katedralen Santa Maria del Fiore. Den är väldigt, väldigt stor och har en fasas med detaljer sällan skådat.

Att göra i Florens
Santa Maria del Fiore
Orka rita/bygga/måla denna?!?
Så stor att jag inte ens fick rum med na på bild

Titta på utsikten från Giardino Bardini

Det finns flera parker i Florens men en med utsikt av det bättre slaget är Baradini. En trevlig park med härlig grönska och med utsikten över den vackra staden och ståtliga byggnader så är det här en av mina favoriter att göra i Florens.

Romantiskt värre
The view

Ät gelato i stora lass

Ingen resa till Italien är fulländad om det inte äts gelato helst varje dag. Det finns både här och där och jag har tyvärr inget tips om “bästa gelaton i Florens” utan skulle säga att alla är väldigt bra. Det är ändå Italien vi pratar om.

Ett lite mer exklusivt gelatoställe
Gott såklart
Att göra i Florens
Glass i min smak
Men köp inte för stor så du inte hinner äta upp innan den smälter

Besök Boboli gardens (Giardonio di Boboli)

I Boboli gardens satt jag både och chillade och läste bok och gick bland de välputsade trädgårdarna och coola skulpturerna som omväxling. Det finns branta backar för den som vill få sig ett träningspass och härlig utsikt.

En av alla backar i Boboli
Att göra i Florens
Fint bara!
En av alla skulpturer

Känn dig som en turist på Ponte Vecchio

Ponte Vecchio, den gamla bron på italienska är ett av de där klassiska måstena att besöka i Florens. Den löper över floden Arno och är mer än en bro, den kryllar av små butiker, inte minst guldsmedsbutiker. Därmed kryllar det också av turister så det ger riktig semesterfeeling av den sorten.

Att göra i Florens
Ponte Vecchio med dess små affärer
En annan bro över floden

Att göra utanför Florens

Precis som jag uppskattar det finns mycket att göra i Florens, så tycker jag också att resa till Florens blir ännu lite bättre med tanke på vad som finns att göra utanför.

Gör en utflykt till Pisa

Jag tog tåget en knapp timme västerut och njöt av uppståndelsen kring det berömda lutande tornet. Om det har jag skrivit mer om här och jag tycker en resa till Pisa är självklart att göra i Florens.

Att göra utanför Florens
En inte lika fotad byggnad som står i närheten
Att göra utanför Florens
Jo, rakt är det då inte

Besök det lilla landet San Marino

Jag tillhör folkslaget som räknar och samlar på länder och möjligheten att besöka San Marino var faktiskt en anledning till att jag valde att resa till Florens. San Marino är enligt mig snarare ett utflykts mål än en egen resa och därmed perfekt att besöka en dag eller två under en annan resa. Här har jag skrivit om att San Marino blev mitt land nr 60.

Att göra utanför Florens
En av San Marinos utkiksposter
Land 60!

Hyr en bil och se dig om

En dag hyrde jag bil och körde runt. Åkte till ovan nämnda San Marino och vidare till Adriatiska havet där jag njöt maximalt av kvällssol på en stor strand. I närheten av Florens finns också den kända universitetsstaden Bologna. Men en dag med bilen behöver heller inte ha ett mål, att bara köra runt på den italienska landsbygden kan vara trevligt nog. Mer om min lilla roadtrip i Italien längre ned i Pisainlägget

Att göra utanför Florens
Vackert så det förslår!
Framme vid Adriatiska havet
Så här glad blir jag av att resa!

Här finns alla inlägg om Florens och Italien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.