Skam, jag trodde att vi fått nog men nya kriser driver oss att ifrågasätta nya beteenden och just nu på temat att göra saker för nöjes skull.
Kriser tycks tendera leda till skammande. Är vi så panikslagna över andra människors beteende att skam är det verktyg vi tar till? Klimatkris, pandemi, energikris. Stora förändringar behövs men vem har rätt att bestämma på vilket sätt varje enskild individ ska anpassa sig?
”För nöjes skull” – sen när blev det en drivkraft att skamma?
Jag läste det här tankeväckande inlägget hos Resfredag som spanade om skam kring de som gör saker för nöjes skull. Flyger, badar bastu eller äter en köttbit. Det är flygskam, energiskam, elskam och köttskam. Detta samtidigt som jag precis lyssnat på Elin Kjos i Ekots söndagsintervjun (träningscoach med obotlig lungcancer) som pratade om att vara levande. Inte bara leva livet utan att vara levande. Vilken total krock av perspektiv. Från det ena hållet svartmålad, från det andra hållet uppmuntrad. Det är fel att göra saker för nöjes skull men se också till att du är levande. Paradoxen.
Nu är ju varken resor, skumbad eller kött synonymt med att vara levande per definition men för några människor kanske det är de bästa dom vet. Och om det är ohållbart behöver vi såklart minska på det beteendet på gruppnivå. Men skammandet? Så kontraproduktivt visar forskning. Och värderandet av att ”för nöjes skull” skulle vara fel drivkraft. Det är väl kanske den bästa drivkraften, att göra saker för att en tycker om det? Hur skulle världen annars se ut? Om vi bara gjorde det vi behövde men inte njöt av.
Vem bestämmer vilka flygresor ska vi sluta med?
Jag har haft ett inlägg på G om vilka flygresor som vi borde sluta upp med. En del menar att det är orimligt att nöjesflyga, andra att ta inrikesflyget och en tredje att flyga i jobbet – det borde jobbet bara hitta andra lösningar på. En fjärde menar att vi måste sluta flyga på alla fronter. Själv hävdar jag bestämt att ingen annan kan bestämma vilket flyg som borde minskas än ensjälv. Och på precis samma sätt kan och bör ingen annan bestämma vilka livsförändringar folk borde göra vad gäller deras konsumtion av bränslen, energi, el, mat eller annat som det kan finnas bristvaror av eller är dåligt för hållbarheten. Det vi kan bestämma, det är att vi kollektivt måste minska vår förbrukning av olika saker men det måste vara upp till var och en vilka områden och på vilka sätt. Jag tror inte att något annat är hållbart i längden.
Självklart behöver vi förändra oss
Med det sagt, vi ska inte stå och vänta på att förändring sker av sig själv. Politiska styrmedel är avgörande. Inte minst ekonomiska – det som är dåligt ska vara dyrt men valet måste vara individuellt. Det behövs förebilder som går före och visar alternativ på hur vi på olika sätt kan konsumera mindre av det ohållbara. Förändringar behöver vara roligt om de ska bli varaktiga. Det är toppen att vi folkbildar och kunskapshöjer varandra så att fler får ta möjlighet att ta egna aktiva beslut. Men mina värderingar är mina och dina är dina. Det som är viktigt för dig att behålla, det tycker jag du ska fortsätta med. Det som är oviktigt, görs av bara farten, av slentrian – det borde du sluta med om det inte är så viktigt för dig (om det är ohållbart alltså).
För att vara tydlig: Jag tycker alltså inte att alla ska fortsätta leva som om ingen kris sker. Det är klart vi behöver ställa om och det kraftigt. Vi måste också göra omställningar där de har mycket effekt istället för symboliska. Min poäng är att jag vill att valet om hur jag förändrar ska vara mitt och ingen annan ska värdera om jag väljer varma bad och flyg men drar ned temperaturen hemma och lever på havregrynsgröt och ägg i ett år.
Tips för dig som vill leva mer anpassat efter rådande kriser
- Gör klimatkalkylatorn hos WWF och se vart du har stora avtryck i ditt sätt att leva
- REKLAM för egen verksamhet: Köp min bok Resenärens makt och gör fler aktiva val när du reser
- Notera vad du gör under en vecka och fundera på vad av det som inte känns så viktigt som du skulle kunna minska eller sluta. Ta små steg.
- Prata om livsstilsförändringar med vänner och kollegor och inspirera och sporra varandra. Se upp för dömandet och jämförandet.
- Köp kortleken Klimatkoll och de små böckerna i Klimatasken och lär dig storleksordningen på vilka förändringar som du kan göra med positiv inverkan på klimat- och energikriser.
Hur ser du på att göra ohållbara saker för nöjes skull, kan vi fortsätta med det och vad skulle motivera dig att minska mängden av det du gillar om det är ohållbart att förbruka?