Resereflektion nr 76: Är vi beredda att betala extra för biobränsle?

Posted on

Tror du att vi resenärer är beredda att betala extra för biobränsle när vi flyger? Ett mycket enkelt sätt för oss resenärer att ta ansvar och minska vår klimatpåverkan när vi flyger. Oavsett är det ett steg i helt rätt riktning. 

Sedan april 2018 kan alla kunder hos flygbolaget BRA betala 300 kr extra för att byta ut jet-bränslet mot biobränsle. Kunden betalar för mellanskillnaden eftersom biobränsle är dyrare. För en biljett som kostar 599 kr är 300 kr extra ganska mycket, men för en biljett som kostar 2200 inte lika mycket.

Redo att betala extra för biobränsle

 

Jag ville veta hur det gått och mejlade BRA:s pressavdelning och fick följande svar.

Cirka en procent av våra kunder som bokar flyg via www.flygbra.se har valt biobränsletillvalet. Vi är ju dels först i världen och även fortsatt mig veterligen det enda flygbolaget som möjliggjort biobränsletillval för alla resenärer. Nu i augusti tankades det för andra gången i år in biobränsle i kretsloppet för flygbränsle i Sverige, motsvarande det som våra kunder köpt. Det gjordes i Halmstad. Sedan starten i april har vi köpt biobränsle för drygt 840 000 kronor, om jag minns rätt.

En procent kan låta lite och 840 000 jämfört med deras total omsättning minimal men det är en början. Allt har en början så även omställningen till ekologisk mjölk. Vi är sedan länge vana att betala extra för ekologisk mat. Frågan är om vi är redo att betala 300 kr extra för biobränsle? Vad tror du?

biobränsle
Biobränsle i bakgrund i bilden som heter fields of gold

Jag vill säga ja men är osäker. Köpbeteenden tar en stund att ändra men en grundförutsättning är ju att alternativen ens finns. Jag hoppas att fler kommer välja BRA och biobränsle när de flyger och att det blir en konkurrensfördel jämfört mot andra flygbolag. Jag gissar att det är mer effektivt att betala för biobränsle snarare än klimatkompensera men någon vis person kan gärna folkbilda lite genom en kommentar.

Jag hejar på BRA och hoppas att många väljer att följa i deras fotspår för förändringen måste ske och den måste komma igång igår.
Läs mer om hur tanka biobränsle med BRA fungerar här.

Alla resereflektioner hittar du i kategorin Resereflektioner. 

4 thoughts on “Resereflektion nr 76: Är vi beredda att betala extra för biobränsle?”

  1. Ja, BRA:s satsning är bra och nu försöker jag komma ihåg om jag ens fick valet när jag bokade flygresor med jobbets resebyrå sist gång jag bokade. Trot inte det. Ska boka ny resa i dagarna och ska hålla utkik då. Bokar ju som sagt inte direkt på BRA:s sida i det aktuella fallet.

    300 kan jag nog ändå tänka mig att betala men så blir man ju ändå ganska snål i slutändan. Tycker ändå att tanken är bra och att konsumenten får valet.

  2. Definitivt! Om jag visste att det var det det gick till skulle jag definitivt lägga en extra slant på det. Resande har ändå blivit så ”billigt” så dom skulle lätt kunna höja priserna för alla. Folk får väl spara lite längre bara. Skrev ett inlägg om det igår. Tipsade om din blogg också, hoppas det var ok:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *