Resereflektion nr 46: Blir resan mer genuin om en reser billigt?

Posted on

Reser vi mer genuint med liten eller stor budget? Kommer vi närmare landet och människorna om vi spenderar mindre pengar eller är det inte ekonomin som avgör? Det funderar jag på i den här veckans resereflektion. 

Nu har jag äntligen läst ut boken För den som reser är världen vacker av Per J Andersson. Jag fick precis som väntat inspiration till flera vinklar att spinna vidare på.

Att resa billigt=mer genuina?

I boken finns det ett tänkvärt citat som jag funderat en del på

– Tar man sig fram med lokalbuss och tåg och bor på familjeägda små pensionat, då upplever man så oändligt mycket mer än om man flyger från plats till plats och bor på hotell där andra resenärer bor.

Det finns massor med backpackers som mest hänger med andra turister på både stränder och hostels och ”dyra” resor som innehåller samröre med det genuina. Jag är övertygad om att det finns undantag åt alla håll och den avgörande faktorn handlar om hur medvetna val en som resenär gör inte pengarna. Men om vi tittar på snitt-resenären och dess budget så tror jag verkligen att det ligger något i citatet ovan.

När jag skulle förflytta mig Accra – Cape Coast så ville jag oavsett smidighet och effektivitet ta lokalbussen för taxi. Av den enkla anledningen att jag ville komma så nära Ghana som möjligt utifrån turist-förutsättningarna.

Är jag fördomsfull som tror att det ligger något i citatet ovan eller finns det en poäng? Vad tycket du?

En gång i veckan skriver jag ett kortare inlägg som jag kallar resereflektion. Du hittar alla i kategorin Resereflektion

9 thoughts on “Resereflektion nr 46: Blir resan mer genuin om en reser billigt?”

  1. Resan blir mer genuin om man umgås med lokalbor. Samtidigt är ju inte lokalbor lika med fattiga, utan det vore ju snarare en fördom. Mitt exempel kan vara att i Pakistan åkte jag rickshaw (cykeltaxi). Det är billigt, nästan alla har råd med det, man ser och hör allt vad som händer omkring och man får damm i lungorna. Visst, det var genuint. I samma Pakistan couchsurfade jag också hos en ruskigt rik familj. Jag hade fin bil och privatchaufför till min disposition och han åkte precis dit jag ville. Den upplevelsen var ju lika genuin som den första. Ekonomin var inte den gemensamma nämnaren, utan i båda fallen umgicks jag med lokalbor och jag lärde mig hur folk i olika delar av samhället lever.
    Som du själv säger, det finns backpackers som bara umgås med andra backpackers, och det finns dyra resor där man får se rätt mycket av vardagslivet till vanliga människor. Citatet från boken blir därför ganska självklart, tycker jag, men utan att det nödvändigtvis handlar om ekonomi.

    1. Så sant som det är sagt. Ekonomi kan vara en helt felaktiv fingervisning. Men om frågan ställs så här: Kommer de som reser med liten resebudget närmare lokalbor generellt jämfört med de som reser med stor budget. Om en ska tänka generellt alltså. På gruppnivå. Eller så tjänar den frågan ingenting till för att generaliserande ofta har så många brister.

  2. Bra poäng ovan av Johnny. Det ligger helt klart något i det! Och kanske är ännu en grundläggande tanke för alltihop det här med anledningen till varför man reser, som ju var ett ämne här igår 😉 Vill man resa genuint, eller inte?

  3. Tja det mesta ligger nog hor individen. Vad vill jag ha ut av min resa?? Poolhäng eller annat! Med lite planering kan man bo 5-stjärnigt om man vill och dessutom äta på lokala restauranger, söka sig till små byar och ta kontakt med lokalbefolkningen och uppleva kultur och tradition på nära håll.
    Kjell Bergqvist lär ha bott i rena rama lyxen när han gjorde sina program. Visserligen en inspelning, men mycket från en helt annan sida!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *