En långresa börjar ta form – nya förutsättningar kräver ett annat upplägg

Posted on

Vår långresa kräver ett annat upplägg – frågan är vilket. Vad från grundplanen ska vi behålla och kring vad ska vi tänka om?

I januari 2020 jublade jag över att vi bestämt att vi skulle åka till Vietnam. I april, tre månader senare, skrev jag om vår plan B ifall vi inte skulle kunna resa. Då såg jag fyra alternativ varav skjuta på det var det jag trodde mest på och det var också så det blev när pandemin inte tycktes klinga av efter sommaren.

I år ska vår långresa bli av!

Vi ska iväg på en långresa. Vi har bestämt att vi ska åka lite oavsett vad som händer i världen. Vi siktar på Asien, men det kanske blir Portugal eller Åre. Efter senaste årens “överraskningar” har vi bara sagt att vi inte vill pausa/skjuta fram igen så något blir det men vad, det kan vi behöva tänka om kring. Även nära inpå.

Så tänkte vi då

Vi hade en långresa inplanerad men en pandemi grusade våra möjligheter. Eftersom Covid-19 kom tidigt 2020 så hann vi egentligen aldrig bli riktigt konkreta annat än att vi vi visste att

 • Vi åker november-mars 2020-2021
 • Vi vill till Vietnam och då främst bo i Da Nang
 • Vi reser med en ettåring och räknar med att jobba litegrann båda två, kanske 20-30 procent var
 • Vi vill göra längre weekends till grannländerna såsom Malaysia och Kambodja, kanske Thailand, Filippinerna eller Indonesien

Varför vi valde just Vietnam var flera, här har jag skrivit om det. Våra förutsättningar har förändrats och tyvärr kan Vietnam inte vara vårt huvudsakliga resmål under vår långresa så vi har tänkt om.

En av målbilderna, strandhäng
En annan målbild: Vietnamesisk mat!

Så tänker vi nu

Nu tar vi sikte på en annan form av longstay. Det vi vet i dagsläget är att

 • Vi åker november-mars 2022-2023
 • Vi kan i dagsläget som mest räkna med 30 dagar i Vietnam pga att de inte öppnat upp för längre visum ännu
 • Vi reser med en treåring och en som är nästan 1,5 år. Det blir mer intensivt och vi räknar därför inte med att jobba annat än att Erik ska hålla sitt företag flytande och jag såklart vill hålla igång blogg och bok.
 • Vi satsar inte längre på att lägga hela resan på en bas utan göra några lite längre stopp.

Det vi nu står inför är: Vart ska vi åka, vad vill vi göra och hur länge ska vi stanna på varje ställe?

Jag skulle fortsatt helst av allt spendera majoriteten av tiden i Vietnam men eftersom det inte verkar möjligt, eller åtminstone inte möjligt att utgå ifrån så har vi tänkt om.

Vi siktar på att börja med Bali. Efter att under lång tid jonglerat med uppgifterna husrenovering, föräldraledighet/småbarn, bokproduktion och jobb så vill jag bara varva ned. Jag vill spendera tid med min familj på en strand eller vid en pool och chilla. Göra små dagsutflykter och fokusera på det lilla. Det blir en bra detox för att chocka kroppen om ett nytt tempo.

En glimt av Bali, bild lånad från Lisa på Lets go explore som jag får djupdyka i bland alla hennes inlägg om Bali

Var mer ska vi resa?

Frågan är var vi ska sedan. Det här är några alternativ

Thailand

Jag har aldrig riktigt varit sugen på Thailand samtidigt som jag utgår från att jag kommer gilla det. Behovet av strand lär ha avtagit något efter Bali men Thailand är ju mer än så. Försöker mjölka ur mina Thailandsexperter till kompisar om vart vi borde vara. Norra Thailand ska tydligen vara ett måste.

Indien

Detta gigantland som jag inte vet i vilken ände jag ska börja lära känna. Men det kanske bara är att sätta igång. Men vill jag vara i en mångmiljonstad med barn? Och om inte, vad ska vi då satsa på? Goa känns nära till hands, men vill vi ha en av Indiens största turistresmål för en svensk målgrupp för vår longstay?

Vietnam

Vietnam är fortfarande ett givet land för mig, frågan är om de hinner utöka de 30 dagarna något och när i ordningen som det passar. Hur länge vågar vi ha olika alternativa planer i väntan på att Vietnam öppnar upp ännu mer.

Malaysia

Vi har pratat om Malaysia men jag får liksom ingen feeling på det. Trots att jag gillade både Kuala Lumpur och Malakka när vi var där 2015. Ska vi ge det en chans och om ja, var ska vi ställa in kikaren?

Var vill du lägga din röst på hur vi lägger upp resan eller vill du slänga in några fler kort i leken?

One thought on “En långresa börjar ta form – nya förutsättningar kräver ett annat upplägg”

 1. Haha åh vad jag känner igen mig i ditt reseplanerande, det gäller verkligen att alltid ha en plan B, eller till och med en plan C och D.
  Vi försökte två år i rad att planera vår resa til Skottland, men efter flygstrejer och pandemier så har vi satt resan på paus till ett senare tillfälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.