Etisk elefantpark i Thailand – Elephant Nature Park i Chiang Mai

Posted on

En etisk elefantpark i Thailand som behandlar djur med respekt och har en ambition att utplåna utbudet av sin egen verksamhet det är Elephant Nature Park i Chiang Mai.

När jag åkte till Thailand tänkte jag att besöka elefantparker skulle vara otänkbart. Kanske om vi hittade någon park som tar hand om skadade elefanter eller stärker elefanternas förutsättningar att leva i det vilda. Men tänk så fel jag hade.

Elephant Nature Park i Chiang Mai

Besöka en etisk elefantpark i Thailand

En kommentar på bloggen (tack Minett) tipsade om en nyligen gjord dokumentär om elefantmamman Lek. Den dokumentärer var väldigt intressant och välgjord för vem som helst att se, i synnerhet den som planerar att åka till Thailand. Den dokumentären fick mig också på helt andra tankar om att besöka en etisk elefantpark. Dokumentären Elefantmamman finns på SVT.

Kort sammanfattat är Leks mål att inga elefanter ska användas för turisters skull. Att ta hand om och rädda dagens elefanter som jobbar inom turismen på ett djurovänliga sätt och samtidigt driva opinion för elefanters frihet är hennes sätt att nå det målet. Det kan tyckas motsägelsefullt att ha elefanter i fångenskap när målet är att de ska vara fria men om en ser dokumentären eller besöker Elephant Nature Park så förstår en att det där går ihop hur bra som helst.

Elephant Nature Park i Chiang Mai
Målning av Lek och en av elefanterna
Etisk elefantpark i Thailand
Två elefanter som har gått och mat och chillar i skuggan

Elephant Nature Park norr om Chiang Mai

Alltså wow! Vilken otroligt fin dag vi hade hos Elephant Nature Park. Reservatet ligger 1,5 norr om Chiang Mai och parken är en av pionjärerna inom elefanters hälsa och frihet. På centret finns vid vårt besök 122 elefanter, 2000 katter, 600 hundar, en hjord med buffalos och några kor, hästar och diverse andra djur som räddats från vanvård eller hemlöshet.

Under covidpandemin har de haft det riktigt tufft. Dels för att deras egna intäkter från turister som står för ca 80 procent fallit bort och dels för att de tagit in många elefanter på från andra verksamheter som inte klarat att fortsätta bedriva sin egen verksamhet genom att behålla personal och se till att djuren får mat. Omfattningen på denna pandemi för de utan röst är oöverblickbar.

Det går att besöka parken över dagen, med övernattning eller flera dagar om en är där som volontär. Det är storskalig drift vi pratar om här och det verkade finnas omkring 150-200 anställda. Verksamheten är självklart påverkat av pandemin. Trots storskaligheten är känslan med elefanterna nära och det är en välorganiserad och avslappnad upplevelse på samma gång. På plats går det att lära sig mycket om elefanten som djur, se hur illa däran elefanter varit innan de kom till dem och läsa om vilka andra communitystödjande projekt som verksamheten innebär.

Det går åt mycket bananer till dessa djur
Exempel på hur verksamheter stärker kvinnor
Etisk elefantpark i Thailand
Storskaligt men ändå med gott om plats vid elefanterna utan att trängsel.
Elephant Nature Park i Chiang Mai
Några exempel på hur de hjälpt dessa individer till ett bättre liv
En gullig katt

Skywalk vid elefanter och hands-off projekt

Vi valde att åka dit och göra en skywalk under förmiddagen. Det är ett av deras nyare projekt som de kallar för hands-off. Upplägget är enkelt. Elefanterna går fritt i en inhängnad och runt den finns en skywalk för turister. De elefanter som vill komma fram och hälsa för att få en banan eller majskolv gör det, resten gör något annat som de känner för just då. Det innebär att djuren både gör som de själva vill och att de inte behöver vara ”säkra” nog att ha bland människor, alltså de behöver inte vara lika övervakade av en så kallad mahout (elefantskötare, tidigare elefantryttare).

Vår guide som lär oss 10 procent av allt han kan om elefanter. Han kunde de flesta elefanter vid namn
Etisk elefantpark i Thailand
Elefanterna träffar oss besökare om de vill eller så går de undan
Etisk elefantpark i Thailand
Att sträcka upp snabeln är deras sätt att hälsa genom att lukta på vem de har framför sig
Elephant Nature Park i Chiang Mai
Alla nöjda och glada

Vara elefanter som lever ett bättre liv

Till lunch var det vegetarisk buffée till alla besökare och volontärer (gissningsvis ett hundratal totalt). Efter lunch gick vi runt bland lite olika elefantgrupper. Några som badade i floden, några som kastade sand för solskydd, några som åt och några som mest chillade. Ett par elefanter delade på en tårta av ris och frukt som någon hade skänkt till dem. Längre bort dit vi inte fick gå fanns elefanter som är så skadade (främst psykiskt) av det dom upplevt att de inte är säkra att ha bland besökare så de fick vara för sig själva. Antingen för resten av sitt liv eller tills de byggt upp tillit till människor.

Det går att donera pengar för att de ska göra sånna här tårter och ge till elefanterna
Elephant Nature Park i Chiang Mai
Idag var det ”Granny” och hennes bästis tur. Notera Granny närmast i bild, hennes höft var inte stabil när hon gick så hon förtjänade verkligen en tårta.
Etisk elefantpark i Thailand
Namn nam nam. Sjukt skickliga med snabeln.
Äta lite mat serverad i bekväm höjd
Elephant Nature Park i Chiang Mai
Så fina djur som skyddar sig väl mot solen
Etisk elefantpark i Thailand
En mor och en tonåring

Höjdpunkter och säkerhet bland flera ton tunga elefanter

Dagen innehöll tre höjdpunkter som stack ut extra mycket. Dels att mata dem, inte minst för barnen (och Eriks) stora glädje, dels att höra en grupp elefanter trumpeta av glädje när en lastbil kom med ett flak sand som de fick spruta upp på ryggen och dels när två bebiselefanter lekte runt med vatten och en basketboll. Det här är jag övertygad om långt ifrån alla elefanter i turismens tjänst får uppleva. En skillnad på en etisk elefantpark i Thailand är att de möjliggör för elefanterna att leva ett så ”vildnära” liv som möjligt.

Det kändes supersäkert att göra det här besöket. Både för att det fanns en guide med oss hela tiden, för att varje elefant har en individuell mahout som läser av eras kroppsspråk, för att det fanns gott om yta för både människor och djur att gå undan om någon skulle känna sig trängd. Men mest av allt för att elefanterna kändes harmoniska och inte kontrollerade. Att vara där med två små barn innebar en del bärande (ej barnvagnsvänligt) men också en ännu större upplevelse eftersom de uttrycker en så ohämmad glädje av att se och mata djuren.

Etisk elefantpark i Thailand
Lyckliga elefanter som får leka loss med sanden
Etisk elefantpark i Thailand
Bebiselefanterna leker herren på teppan?

Okej att besöka en etisk elefantpark?

Det är självklart upp till var och en att besöka en etisk elefantpark i Thailand och alla har sina egna värderingar och gränser för vad som känns okej och inte.  Jag såg mitt besök som ett sätt att bidra till en framtida vision där elefanter kan vara vilda som det är tänkt och inte till förmån för turister, hur djurvänligt det än är. Elephant Nature Park är den främsta och mest kända vilket var skäl för mig att välja dem eftersom de går längst fram i ledet till elefanternas försvar. Det kostade 3500 bath per vuxen (drygt 1000 kr) och då ingick upphämtning vid boendet i Chiang Mai samt lunch). Om inte Elephant Nature Park passar av något skäl så har den här bloggen skrivit om sex etiska elefantreservat att besöka runt Chiang Mai.

Här finns fler inlägg på temat djur och alla inlägg från Thailand

3 thoughts on “Etisk elefantpark i Thailand – Elephant Nature Park i Chiang Mai”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *