En riktig höjdpunkt under vår vistelse i San Francisco var den guidade turen i HBTQ-området Castro som vi gick. En engagerad guide som med humor och svärta berättade om livet som HBTQ i San Francisco och USA.
Jag kan garantera att du kommer lära dig något och att de två timmarna flyger förbi. Helst av allt tycker jag att du ska gå turen så du får höra Kathy berätta med egna ord. Om du av någon anledning inte hinner eller om det inte passar så försöker jag här göra mitt bästa för att du ska kunna upptäcka LGBT-kvarteren i Castro på egen hand genom denna guide. Stoppen längs turen rör sig i främst längs Castro street mellan gata 17th och 19th.
Välkommen till Castro och HBTQ i San Francisco
Att en kommit till stadsdelen Castro är omöjligt att missa. Det sitter Prideflaggor vid varje lyktstolpe och hela känslan är lite uppmuntrande, lite mer kärleksfull. Husen lite färggladare och hela gatumiljön är annorlunda. Stadsdelen Castro omfattar 45 kvarter och här finns inte en enda straight bar. Vår guide Kathy förklarar: Alla stadsdelar i San Francisco har sin känsla, China town, Indian town, Italienska områden osv. Här i Castro är det livsstilen som HBTQ i San Francisco som präglar hela området. Under decennier fanns här inga barnvagnar utan bara en massa hundar men nu för tiden är barnvagnar tack och lov en del av stadsbilden.
Historia och nutid för HBTQ-rörelsen
Allting behöver en kontext och ett sammanhang. Så vi börjar med en kort historisk introduktion till nutiden. Under andra världskriget sågs homosexuella män som sjuka och homosexuella kvinnor som asexuella. I USA var homosexualitet olagligt till 1967 då det istället klassificerades som en sjukdom fram till 1972 (jmf Sverige: lagligt 1944, ej klassat som sjukdom 1979). En viktig ikon för homosexuellas kamp är Harvey Milk som var den första öppet homosexuella personen som valdes till ett politiskt ämbete i Kalifornien. Han mördades 1978, 11 månader efter att han tillträtt.
Idag är gay-marriage lagligt i samtliga delstater i USA men deras diskrimineringsskydd är kraftigt reducerat/obefintligt i många delstater. Kalifornien är en av de mest liberala staterna där rättighetskampen kommit längst. Kathy sa: ”My state protects me against the Trump administration”. På flera ställen är det lagligt att bli uppsagd från jobbet eller vräkt från boendet med hänvisning till sexualitet och identitet utan att något lagligt skydd finns. I så mycket som 35 av 50 delstater är det lagligt att ge ”conversion therapy”, alltså olika typer av terapier för att omvända folk. Vuxna kan alltså låta behandla deras barn med bland annat elektricitet för att korrigera deras oönskade tankar eller beteenden. Vår guide sammanfattade HBTQ-personers förutsättningar i landet: Vi kan gifta oss men inte leva i landet.
En guide om HBTQ i San Francisco
Som sagt, den guidade turen är fantastisk i sig. Ska du uppleva Castro på egen hand rekommenderar jag att du strosar omkring och tar sikte på följande stopp. Bonustips: knappa in adresserna i google maps och stjärnmarkera dem så vet du vart du ska röra sig.
Rainbow Honor Walk
Likt Hollywoods Walk of Fame finns längs Castro street Rainbow honor walk med 28 plattor i brons finns nedsänkta i trottoaren. Varje platta hyllar någon lesbisk, gay, bisexuell, transgender och/eller queerperson som spelat en avgörande roll för HBTQ-personers rättigheter och förutsättningar i Kalifornien, USA eller någon annanstans i världen. Plattorna kostar 7000 dollar styck och pengar samlas ihop genom en icke vinstdrivande organisation som har tillstånd att lägga ned 100 plattor i marken och gör det allt eftersom pengar samlas in. Det är snart Freddy Mercury tur att bli avbildad på marken.
Läs mer på Rianbow Honor Walks hemsida
Välutrustade Barbie-dockor
Vi får lära oss att skaparen bakom Barbie och Ken var gay och sedan pekar Kathy upp mot ett fönster och berättar för ungdomarna i gruppen att de inte behöver oroa sig, det här är inte ens halva sanningen av hur det ser ut där under bältet på vanligt folk. Det här är ett exempel på varför jag älskar HBTQ-rörelsen. Det finns liksom inga gränser, allvar görs med glimten i ögat. Så befriande.
Adress: Dockorna finns i ett boendefönster i korsningen Castro och 19th street
I alla färger i butiken Cliffs Variety
Vi gillar alla olika färger men i ett community där färgerna har en kod (läs mer längst ned i inlägget) blir det extra intressant att kunna köpa prylar och heminredning i den färg som betyder något för en själv. Här finns bara kulörta saker, regnbågshästar, alla olika varianter av flaggor och allt från krimskrams till väldigt användbara saker. Kul affär att gå och titta i oavsett om kortet planeras att dras.
Adress: 479 Castro Street
Muralmålningen The Hope for the World Cure
Den är stor, färgglad och fylld av budskap och detaljer. Utan guide är det svårt att uppfatta vad alla symboler och vad alla bilder står för. Vacker är det oavsett och den förtjänar att studeras ett bra tag.
Adress: Korsningen Market Street och 16th street
Plocka en sten i Pink Triangle Park
Den symbol (nedåtvänd rosa triangel) som under nazi-tyskland användes för att märka ut homosexuella är idag (uppåtvänd rosa triangel) en symbol för HBTQ-rörelsens kamp om rättigheter och lika värde. Inkilad mellan två vägar finns en liten liten park som på marken har en triangel fylld med rosa små stenar. Stenarna behöver ständigt fyllas på eftersom besökarna uppmuntras plocka upp en sten och ”pass it forward”. Själv tog jag en sten som jag ska skicka till en person som jag började tänka på direkt när jag fick höra om historien bakom parken.
Adress: 2454 Market Street, där Market street delar sig och väg 17th börjar.
Konstverk vid Civil rights academy
Den kommunala skolan Harvey Milk Civil Rights Academy har en fasad som ingen annan skola. Här har barn varit medskapare tillsammans med en konstnär som förevigat täckningar och bakom glas och glitter. Kan tittas på under många minutrar.
Adress: 4235 19th Street
Andra LGBT-tips att besöka i Castro
- En leksaksbutik för vuxna finns på 18th street med namnet Does your mother know
- Biblioteket Eureka Valley har en liten annan uppsättning böcker än ”vanligt” finns på 1 Jose Sarria Ct
- Den som söker ett nyktert ställe kan leta reda på Castro Country Club längs 18th street.
- Baren Twin Peaks var den första baren som slog väggarna och satte in glasfönster istället. Det var slut med att dölja sin sexualitet.
- Längs Collingwood street finns det lavendelfärgade huset Lyric för ungdomar inom HBTQ i San Francisco
- GLBT History Museum finns på 4127 18th Street och var tyvärr stängt när vi passerade.
- Ät mat på Super Duper Burgers på Market street. Sjukt goda både kött och veg.
Om Crusin the Castro Walking Tour
Kathy är den enda guiden och hon tog för 13 år sedan över verksamheten inom Crusin the Castro Walking Tour vars tagline är San Francisco Tours with Pride since 1989. Turerna görs kl 10 4-7 gånger i veckan och kostar 25 $. Ett bra pris, inte bara för värdet i sig utan även för att det möjliggör Kathys fortsatta arbete med människors rättigheter och möjligheter som identifierar sig med HBTQ i San Francisco.
Läs mer och boka här
Kunskap om HBTQ i San Francisco efter guidad tur
I USA hette det en gång i tiden GLBT, alltså gay, lesbian, bisexual och transgender. Under andra världskriget och när feminismen växte och kvinnorna kom in i HBTQ-kampen byttes det dock plats på G och L. Kampen om HBTQ-personers rättigheter och kvinnors rättigheter har sedan dess på många sätt varit förenade. I Sverige motsvarar L och G H som i homosexuell.
Bokstäverna: LGBTQQIAAP
Antalet bokstäver har ökat med åren och jag ska ärligt säga att jag inte hängde med när Kathy rabblade hela alfabetet. Efter lite googling finner jag detta på en engelskspråkig sajt. Fritt översatt.
Lesbian – Kvinnor attraheras av kvinnor
Gay – Män som attraheras av män. Men that are only attracted to men. Gay can also be used to describe homosexual men and women.
Bisexual – En person som attraheras av båda könen.
Transgendered – Identifierar sig med något annat än sitt kroppsliga kön.
Queer – Inte vill kategorisera eller märka dem själva som det ena eller det andra.
Questioning – Ifrågasätter sin sexuella orientering eller är osäkra på vilket kön de attraheras av.
Intersex – Gener, könshormoner och könsorgan som inte entydigt är man eller kvinna.
Asexual – Inte attraherad till något av könen
Allies – Heterosexuella som stöttar HBTQ-communityt
Pansexual – Attraherad till personen pga dess personlighet, inte deras kön eller uttryck.
Flaggorna: Regnbågen och några till
Jag trodde i mitt stilla sinne att den regnbågsfärgade prideflaggan var den som hela HBTQ-communityt anslöt sig till. Och visst, den är den mest kända och ett typ av paraply men inom HBTQ-rörelsen finns så mycket mer. En blå-rosa-vit-flagga för trans-rörelsen, en röd-lila-blå för bisexuella och så den som överraskade mig mest: The International Bear Brotherhood Flag som omfattar en subkultur inom HBTQ-rörelsen. Stereotypt är det lite starkare och större män med mycket behåring som ingår i denna del av communityt.
Koderna: Talar klarspråk
Kathy berättar: Ni kommer börja se helt nya saker efter ni gått denna guidade tur med mig. HBTQ-rörelsen använder sig av koder och färger för att tala om vem de är och vad de gillar. Skarfs i olika färger, nycklar och kedjor på höger eller vänster sida, armband, klockor och annat talar om om personen föredrar att vara under eller on top. Om de vill ge eller ta. Helt enkelt vad de föredrar i sängen. Kathy skrattar och berättar att apparna tagit över, där klarspråk kan talas direkt men back in the days (och även nu IRL) väljer många väldigt aktivt hur de klär sig.
Och det stämmer. Efter att hon berättat detta lägger jag märke till saker jag aldrig tidigare skulle ens noterat.
HBTQ-området i Castro var min favoritstadsdel i hela San Francisco och det går fint att hänga där för känslans skull alldeles oavsett sin egen sexualitet och oavsett intresse för HBTQ-frågor.
Läs mer om San Francisco
Alla mina inlägg finns under taggen San Francisco men jag vill tipsa lite extra om dessa inlägg
⇒ Tips på 11 varierade saker att se och göra i San Francisco city