Hemma från en helg i Hamburg – härligt häng och hyggligt hväder

Posted on

En helg i Hamburg, en inblick i vår helg långt ifrån tipslistor. En helg då vi spontanade oss igenom dagarna och reste lite som vi gjorde förr.

Senast jag och Erik var utomlands tillsammans utan barn var i Malta augusti 2019, lite drygt fyra år sedan. Då gravid med Elton och väl medveten om att en resa utan barn skulle dröja ett tag. Då trodde jag nog inte att det skulle ta fyra år för jag tänkte minsann att barn inte skulle ändra eller påverka mitt sätt att resa och leva. Fyra år senare är jag lite mer ödmjuk.

Hursomhelst, jag ville ge mig och Erik en resa till Hamburg där ett av våra gemensamma favoritband från Kanada äntligen skulle spela. Jag har väntat i många år på en Europaturné. För att resan skulle bli möjlig har vi organiserat tre olika barnvakter som avlöst varandra i vårt hus. Så tacksam för det.

Walk of the Earth, ett av huvudskälen att åka till Hamburg denna gång

Helg i Hamburg med kvalitétstid och konsert

Dagen innan avresa kom ett mejl från SJ. “Vagnarna i det nattåg ni ska åka med har bytts ut. Istället för sovvagn får ni en egen liggvagn och 25 % av biljettpriset tillbaka.” Alltså min pepp avtog rejält. Jag som sett fram emot att få åka nattåg så länge som 13 timmar. Ha kvalitetstid mer Erik och prata ostört och sedan somna till tåget gungande, ut i Europa. Efter ett samtal med SJ kundtjänst får jag veta att tåget är totalt fullbokat och att alla sovvagnar bytts ut så många fler än mig är i samma sits. Jag möts av en mycket tillmötesgående kundtjänst som på alla sätt visar förståelse för min besvikelse. Jag får ytterligare 25 % avdrag på priset (fast jag ber inte ens om det för min prio är att få tillbaka min sovvagnskupé) och försöker ladda om. Ni som åkt nattåg vet att det är milslång skillnad på sömnkvaliten på liggplats och sovvagn.

Dagen efter, samma dag som avresa kommer ett nytt mejl. Nu ska alla tydligen sova i sina ordinarie sängar. Hurra!

helg i hamburg
Taggad på avfärd
Sovkupé för två är verkligen något annat än liggvagnskupé för sex (även om vi haft alla platser för oss själva)

Äntligen nattåg till Hamburg

Vi tog oss till tåget med en köpemiddag och godispåse inhandlad på stationen. Efter en prima fin färd kom vi fram till ett stillsamt Hamburg vid 07.00. Vi ägnade dagen åt promenad i ett minst flyktigt och snabbt omväxlande väder. Det var sol och regn i varierad grad hela dagen.

Vi hamnade på en loppis, drack vegansk chailatte och fick den där dosen av vardagsliv som jag ofta söker när jag reser. Vi gick en Free Walking Tour med fokus på det området där sexklubbarna radar upp sig och några av gatorna där försäljning av sex är reglerat och tillåtet. Det väckte många tankar och känslor som jag får återkomma med.

Under ett av helgens värre skyfall gjorde jag min premiär på sparkcykel till vårt hotell. Kallt då, komiskt i efterhand.

God morgon Hamburg tågstation
helg i hamburg
Morgonpromenad i Hafen City
En av Hamburgs senare landmärke de gärna visar upp
helg i hamburg
Förmiddagsfika i form av kaffe, chai latte och en äppelkanelbulle
De har en förkärlek till klistermärken med budskap i denna stad. Det är tydligt.

Dags för konsert för mina 155 cm

Efter en powernap (helt orimligt skönt och något jag kanske ger mig fyra gånger/år) så var det äntligen dags för konsert. Bandet Walk off the earth var en av våra första konserter som vi var på tillsammans i Stockholm 2015 och ett band som gick på repeat under vår roadtrip i Nya Zeeland 2016. Konserten i sig var allt en kan förvänta sig av ett så kreativt och musikaliskt band som Walk of the Earth (kolla några av deras covers på youtube om du vill veta). För egen del önskade jag mer än vanligt att jag var mer än 155 cm kort.

Dag två under vår helg i Hamburg inleddes med sovmorgon (ungefär också hur efterlängtad som helst) och möjlighet att morna sig utan att gå upp för att någon vill ha en ostmacka. Vi åt vi en av de bättre frukostarna som följdes av kylig promenad och därefter en söt bakelse på anrikt café.

helg i hamburg
Samma gata som konserten var på, finns åtminstone ett ställe där kvinnor är målgrupp
Konserten var på anrika Grossfreihei 36 där Beatles haft sitt genombrott
Inte vilket band som helst utan fyra som gemensamt spelar på samma instrument
helg i hamburg
Frukost med extra allt i fräscht format

En inte så smidig hemresa

Sedan var dag dags för hemresa. Två timmar på flygplatsen blev tre pga försening som ledde till ett senare tåg hem som i sin tur blev dirigerad till ett spår i fel färdriktning i Nykvarn så de fick köra tillbaka till Södertälje för att byta spår. Väl framme i Strängnäs var stationen stängd så vi fick gå ut en annan väg som innebar att promenaden hem blev dubbelt så lång.

Kanske låter delar av vår helg i Hamburg lite tragikomisk men jag är så glad att vi kunde åka. Det är ovärderligt att få umgås med min kära man, få uppleva Hamburg som jag tidigare aldrig besökt och få möjlighet att vidga mina referensramar ytterligare.

2 thoughts on “Hemma från en helg i Hamburg – härligt häng och hyggligt hväder”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.