Köra konstvägen Sju älvar – samla på konstverk och hitta en konstled

Posted on

Att köra konstvägen Sju älvar är ett utmärkt sätt att fylla på sitt svenska kulturkonto med nutida konstverk och samtidigt glida genom Västerbottens naturlandskap.

Stora delar av väg 92 toppar nog listan över en av Västerbottens tråkigaste vägar. Det är raksträcka efter raksträcka kantad av skog, skog och mera skog. På några ställen glimtar en sjökant till och det står lite fina gårdar och hus här och där.

Konstvägen: Konstverk i Västerbotten

Så var det någon som kom på den briljanta idén att piffa till vägen med flera vackra konstverk längs vägen. Flera av dem placerade precis vid vägen så att man kan spana på dem från fönstret. Ofta med en närliggande rastplatsen eller p-fickan för att stanna till och beskåda dem på lite närmare håll. Ett utmärkt sätt att sätta lite guldkant på en annars ganska tråkig väg. Några samlar på the big five som finns på de afrikanska savannerna, kanske kan andra samla på att ha sett konstverk i Västerbotten längs konstvägen.

Karta över vart konstverken är utplacerade och de sju älvarna som korsas. Bild lånad från konstvagen.se
Konstvägen Västerbotten
Några konstverk står en bit bort och får skådas på avstånd

Konstverk längs Konstvägen som jag sett

Under vår resa från Vildmarksvägen till mina föräldrar i Vännäs passerade vi flera av konstverken. Några för första gången, andra för 300:e gången. Alla konstverk imponerar inte riktigt lika mycket på mig men några är verkligen fascinerande.

Nr 3 Eldsoffan (ska gå att värma upp genom eldning) i Vännäs må vara en häftig idé men inte särdeles vacker. Däremot Nr 4 Hägring bara någon mil väster ut är en av mina favoriter. Spegelkyrkan är både unik och vacker. Den har jag besökt både om vinter och om sommaren. Vintern med skidor på vilket gav mig möjlighet att åka hela vägen fram. Den står på en myr så inte helt lätt om sommaren.

Eldsoffan konstvägen
Nr 3 Eldsoffan i Vännäs
Hägring västerbotten
Nr 4 Hägring, eller spegelkyrkan som jag kallar den
hägring konstvägen
Frostat spegelglas
Spegelkyrkan konstvägen
Älskar ljuset!

Nr 7 Poem och Nr 9 Nybyggarkvinnan är mina två senaste tillskott. Den ena en stor eld i brons formade som renhorn och den andra ett porträtt på någon typ av metall i nära anslutning till en gammal fäbodplats.

Poem konstvägen västerbotten
Stort konstverk som tyvärr står lite långt ut i vattnet. Kanske en simtur?
Nybyggarkvinnan konstvägen
Fint konstverk men inte särskilt speciellt. Coolt att stanna till vid men skulle inte åka enkomt för att se detta.

Konstverk jag vill se

Det finns framför allt två till som jag vill se. Det ena är Nr 2 8 11 som är en skulptur av en kropp i ett bergrum. Den ligger nära mina föräldrar så den ska jag nog kunna pricka av inom rimlig tid. Den andra är Nr 12 Ljusfenomen som är en ring av ljus på pålar på ett kalhygge. Oklart hur bra det syns om sommarnätterna dock som är så ljusa.

Överraskas av Konstleden Saxnäs – Borgafjäll

När vi vandrade till Satsfjället såg jag ett konstverk vid starten och blev glad som ett litet barn. En bonuskonstverk jag inte visste om som heter Vägvisaren Tsiegle. Efter lite närmare efterforskning visar det sig att Konstvägen har kompletterats med något som heter Konstleden. Idag består konstleden av två konstverk i varsin ände av en led som går mellan Saxnäs och Borgafjäll. Åhå, jag tyckte den var så otroligt vacker. Tänk om de planerar att ställa ut fler konstverk längs hela den 15 kilometer långa vandringsleden. Då skulle det genast hamna på min bucketlist. Tala om otillgängligt och vackert.

Vägvisaren kostleden västerbotten
En bild på en familj i en bastant glasform.
Konstleden
Ståtlig som en vägvisare

Fakta om Konstvägen

  • Konstvägen består idag av 13 konstverk + 2 konstverk på konstleden.
  • Vägen är 35 mil lång och går från Holmsund vid kusten till Borgafjäll.
  • Konstverken har satts upp genom olika projekt, med start 1994. Det senaste verket ställdes upp 2004.
  • Mer info och exakta koordinater finns på Konstvägens hemsida. Längs vägen är allt skyltat så svårt att missa.

Hoppas din bilresa genom Västerbottens något enformiga vägar förgylls av lite konst nästa gång du är ute och kör.

Här finns fler tips och alla inlägg om Västerbotten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *