Min resa till Gambia dag för dag

Posted on

Min resa till Gambia har varit fantastisk, här sammanfattad dag för dag. Stor variation av utflykter, avslappning och att försöka förstå gambisk vardag.

Jag har samlat på mig ännu lite fler referenspunkter av hur människor runt om i världen lever i kombination med att ge mig själv en upplevelserik semester. Gambia har varit ett fantastiskt resmål för en vecka så här under den svenska vintern.

Min resa till Gambia dag för dag

Dag 1: Avresa och ankomst till värmen

Efter en lång resdag blir jag upphämtad av Ragga som jag fått tips om via Facebook. Vi käkar på Saffie J’s bar och jag äter en Chicken Yassa som är typiskt gambiskt. Somnar tidigt och är glad att jag kommer kunna sova gott utan air condition.

Min resa till Gambia dag för dag
Mitt hotell efter att solen gått ned
Min resa till Gambia dag för dag
Saffie någon dag efter att jag ätit min första gambiska måltid

Dag 2: Introduction day med strandhäng

Börjar dagen med en tidig morgonpromenad för att utforska strand och närområde. Känner mig påträngande när jag hamnar bland bostadskvarter och går förbi många män som vill ha en liten chitchat. Klarar det fint utan att bli irriterad. Kikar som hastigas förbi den lilla båthamnen och har sedan en lugn dag vid pool och strand. Köper färsk frukt från Support Women Fruit Seller och njuter av solens varma strålar och havets brus.

⇒ Läs mer: Ett första möte med Gambia

Min resa till Gambia dag för dag
Morgonsol
Min resa till Gambia dag för dag
Den här katten var mindre än ett ihopknölad tidningspapper
Min resa till Gambia dag för dag
Ett svenskt ord på export
Min resa till Gambia dag för dag
Min lilla gata jag passerade var dag när jag skulle hitta taxi
Min resa till Gambia dag för dag
Supertrevliga tjej som gav mig ett berg av frukt
Min resa till Gambia dag för dag
Jag njuter av frukt och hunden sover under ett parasoll
Min resa till Gambia dag för dag
#nöjdtjej

Dag 3: Monkey park och svårsmält samtal

Jag besöker Bijilo nationalpark och fotar apor. Köper söta apelsiner och en kokosnöt vid ett fruktstånd. Tar det lugnt vid poolen och har ett väldigt obehagligt samtal. Äter födelsedagsmiddag och njuter av mitt eget sällskap.

⇒ Läs mer: Födelsedag och svårsmält samtal

Min resa till Gambia dag för dag
En mor och en söt unge
Min resa till Gambia dag för dag
Den här satt precis ovanför huvudet så jag inte såg den
Min resa till Gambia dag för dag
Grattis till mig!

Dag 4: Utflykt med Gambiagrupperna

Jag följer med Gambiagrupperna på utflykt till två av deras projekt. En byaskola och ett kvinnokooperativ. Den dagen blir en höjdpunkt på resan med mycket ny kunskap, en djupare förståelse för livet i Gambia och många nya sinnesintryck att ta med mig hem. Får hjälp av snäll lokalbo att köpa tyg och börjar sy upp mina första två klänningar.

⇒ Läs mer: Utflykt med Gambiagrupperna

Min resa till Gambia dag för dag
Matematik i en sjundeklass
Min resa till Gambia dag för dag
Nybatikat av proffskvinnor
Min resa till Gambia dag för dag
Så, SÅ, vackra tyger. Älskar färg!

Dag 5: Guidad tur till Makasutu

Tillsammans med två andra svenskar från hotellet åker vi med vår guide Ragga till den heliga skogen Makasutu. En lugn dag med forest walk, möjlighet att bli spådd i handen av medicinman (jag banga för jag kan bli allt för vidskeplig) och en paddlingstur bland mangroveträsken. Jag lär mig klättra i en palm och får dricka palm juice. Vi fick även möjlighet att besöka lyxboendet Mandina River Lodge med flytande sovrum och extrem stillsam känsla. Passerar en djurmarknad på väg hem och kör en fotosession med mig själv i solnedgången.

Min resa till Gambia dag för dag
Utsikt över mangroveträsk
Min resa till Gambia dag för dag
Lär oss om hur rötterna växer ner, musslor som växer på grenarna i vattnet och om låg- och högvatten
Min resa till Gambia dag för dag
Imponerande paddling av mannen längst bak i båten. Ensam med fem pers.
Min resa till Gambia dag för dag
Guiden Ragga som hjälpt till hela vecka så fort jag undrat något
Min resa till Gambia dag för dag
Kvällsfotning

Dag 6 Besök i huvudstaden Banjul

Efter stenhård förhandling om pris puttrar jag in till huvudstaden Banjul med en taxi. Går tio våningar upp i den stora Arch 22 som är entré till staden och kollar på utsikten. Går förbi en snabbis på National museum och går sedan till Albert Market vilket är dagens största behållning. Den som orkar kan slingra sig fram mellan färsk fisk, skor som luktar plast och fräscha grönsaker. I utkanten finns tyger i tusental, elektronik och annat som vanligt folk kan behöva. Resten av dagen tar jag det lugnt med undantag för provning av klänning och en känsla av att jag snart är en fullfjädrad gambier.

Min resa till Gambia dag för dag
Utsikt över den lilla huvudstaden Banjul
Min resa till Gambia dag för dag
Ingången till Albert Market i Banjul

Dag 7 Serrekunda market och batik på Mosukeba

Börjar dagen med en springtur längs stranden och blir omsprungen av en gambier som springer baklänges. En man kommer cyklades med fisknät. På tillbakavägen är nätet till min förvåning fullt med fisk. Åker till Mosukeba där de färgar tyg med olika batik-tekniker och vidare mot en vimlade marknad i Serrekunda. Människor, skottkärror och marknadsstånd trängs tillsammans. Avslutar dagen med att njuta av en frukttallrik vid stranden, hämta upp mina klänningar och äta veckans fjärde portion av räkor till middag.

Min resa till Gambia dag för dag
Jag får testa på en batikteknik med stearin
Min resa till Gambia dag för dag
Skickligt hantverk
Min resa till Gambia dag för dag
En liten glimt av hur det kan se ut längs en marknadsgata
Min resa till Gambia dag för dag
Sista finjusteringen av klänningarna

Dag 8

En dag med morgonpromenad när vardagen vaknar till. Kvinnor som lagar frukost, hämtar vatten och tvättar. Män som rensar fisknät inför dagens fisketurer. Packar ihop, duschar och spenderar mina sista timmar i Gambia i skuggan under ett parasoll. Smidig hemresa med mycket trevligt samtal med en gambisk-svensk man som bott i Sverige sedan 2000 som ger mig svar på många av mina sista funderingar om turism och politik i Gambia.

⇒ Läs mer: Hej då Gambia – Infriade förväntningar och redo för hemgång

Min resa till Gambia dag för dag
Här passerar jag strax efter 8 och då här tvätten redan hängd
Min resa till Gambia dag för dag
En av många gator jag gått på
Min resa till Gambia dag för dag
Rensa fisknät, vilket evighetsgöra

Jag är så nöjd med min resa till Gambia. En fullmatad vecka där jag verkligen hann glömma det mest vad jobb och Sverige heter. Tack till mig själv och alla jag mötte under min resa!

Här finns alla inlägg från min resa till Gambia

8 thoughts on “Min resa till Gambia dag för dag”

  1. Så kul att läsa om din Gambia-resa! Gjorde min första resa dit för ett år sedan och gjorde i princip samma saker och samma erfarenheter som du :). Hade dock turen att inte träffa på kvinnan med den ”lilla hjärnan”. Var tillbaka i december i två veckor för att jobba med en förstudie för kvinnors rättigheter i Gambia. Ett minst sagt eftersatt område i ett land där det förekommer månggifte. Vi, en liten förening som heter SAELG, kommer fortsätta jobba med detta. Kan förundras över ett så litet land som har så lite, ger ett bestående intryck av vänlighet, nyfikenhet, öppenhet och värme ( på flera sätt).

  2. Ombudsman! Det har jeg sett på Malta også 🙂 Det høres ut som en veldig vellykket tur. Lyktes du med å klatre i palme? Jeg har forsøkt, det har gått like dårlig hver gang, selv når jeg har fått veiledning… 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.