Pannkaksresan och jakten på de tunna och runda i alla kulturer

Posted on

Nu ska vi ut på Pannkaksresan – The Global Edition. Vi ska spana in pannkaksgrannar från andra kulturen och ge alla som inte tror på globalisering och fri rörlighet ett straff.

Ibland kan jag fortfarande känna smaken av ätmogen avocado som blandas med chapatins tydliga smak. Jag har så mycket minnen av det från mina dagar i Tanzania. Nystekta av en mama på gatan som kunde sin sak. Bästa tänkbara start på dagen. Skulle göra mycket för att nån gång ibland byta ut mina traditionella fil-och-fling-frukost mot detta.

pannkaksresan
KOLLA va gott!! Chapati och Avocado <3

Det här är ett blogginlägg om pannkakor men poängen är större än så.

Pannkaksresan och The Swedish Pannkaka

Få saker känns väl så svenskt som pannkakor. Men vi ska inte tro att vi är de enda som kommit på tricket att blanda vätska med mjöl som sedan steks. Nästan varenda region runt om i världen har sin egen variant av pannkakor. Gemensamt är att de är tunna och runda och gjorda på någon typ av malet sädesslag. Har dessa uppstått var och en för sig i tusenårig tradition eller är även detta en del av en tidig globalisering? Ärligt talat så vet jag inte. Är du mathistoriker eller arkeolog eller så kan du väl folkbilda mig.

Jag är ingen matexpert men detta är vad jag kunnat tråla mig fram till. Med reservation för faktafel så tror jag ändå att jag får fram det jag vill.

Världens varianter av pannkakor

Jag konstaterar att det går att hitta pannkaksliknande maträtter/tillbehör och att det 2019 går att få tag på allt detta i Sverige. Nedan följer ett antal pannkaksliknande tillbehör. Intressant nog verkar den svenska pannkakan vara den enda som ätes som huvudrätt i sig, de andra är just en del av en annan rätt.

Pannkakor

Äts i västvärlden, består i grunden av mjölk, ägg och vetemjöl, steks i stekpanna på spisen. Äts med sirap, grädde, glass eller sylt.

Rårakor och raggmunkar

Variant av pannkakor baserade på råriven potatis och lök, ibland ströbröd och ägg. Raggmunkarna görs ihop med en andel pannkakssmet och är Östergötlands landskapsrätt. Svensk rätt som även äts i Central- och Östeuropa.

pannkaksresan
Rårakor görs på löpande band här hemma just nu. Så enkelt och gott. Och så kall mjölk, inget slår det.
Chapati

Ursprungligen från Indien men äts även i bland annat Östafrika. Består av vetemjöl, vatten och salt. Steks i olja och äts ofta till frukost eller som ersättning till potatis och ris.

Tortilla

Från Mexico och Centralamerika, är ett runt majstunnbröd och en given del av tacos, enchilada och quesadilla.

Naanbröd

Indiskt bröd som bakas i en lerugn kallad tandoor. Naan bakas på vetemjöl och lite jäst samt ibland med mjölk eller yoghurt. Kan ätas plain utan smaksättning eller med kryddor eller sötning.

Pitabröd eller Libabröd

Ursprungligen från Syrien och äts mycket i Mellanöstern. Består av vetemjöl, vatten och jäst. I västvärlden är pitabröd populärt att äta med kebab eller falafel.

Baghrir

Marockanska pannkakor äts vanligtvis nygräddade med smör och honung. Görs bland annat på mannagryn.

Injera

Basföda i Etiopien och Eritrea. Bakas på sädesslaget teff, vatten, salt och jäst. Ersätter kniv och gaffel och äts med högerhand ofta ihop med grytor. Har en tydlig syra av jästen och en speciell konsistens som jag gissar för många är en vattendelare.

pannkaksresan
Etiopisk mat på en restaurang i Tanzania 2007, kanske inte ser ut att vara det mest aptitliga men gott är det

Resa medvetet <3 Globalisering

Så varför skriver en resebloggar om en himla massa sorters pannkakor? Jo, det är tack vare resor som vi har tillgång till alla dessa pannkakavarianter i Sverige. Antingen har pannkakorna för hundratals år sedan flyttats över land och hav och omformats utifrån lokala förutsättningar. Eller så har de uppstått i olika parallella samhällen och sedan i sina egna självständiga varianter transporterats över nationsgränser och kulturer.

Det här är en av miljoner anledningar till varför jag på ett stort plan älskar resor. Och en av miljarder anledningar till varför jag tror på öppna gränser och fri rörlighet. Utbyten, inspiration, fusioner. Det är det som utvecklar världen.

Men så finns det dom där nationalisterna. De som tror på stängda gränser och är kulturfientliga. Men som samtidig älskar fredagstacos. Som lyxar till det med libanesiskt här och där. Den som inte tror på öppna gränser borde vara dömd att äta svensk husmanskost för resten av livet. Lämpligt straff.

Hur många pannkaksvarianter har du ätit?

Vilka av ”pannkakorna” ovan har du ätit under pannkaksresan? Kan du se det som en sport att pricka av dem en efter en? Antingen när du reser eller på restauranger runt om i Sverige.

10 thoughts on “Pannkaksresan och jakten på de tunna och runda i alla kulturer”

  1. Åh jag älskar injera! Brukade äta dem med eritreaner i Göteborg förr. Inte helt lätt att hitta men på senaste Malmöfestivalen fanns ett gäng kvinnor som gjorde dem perfekt.
    Marockanska är de enda jag inte testat på din lista där jag vill lägga till galette på bovete.

    Globalisering för mig har en negativ klang. Låglöneländer vi skickar skräp till och utnyttjar, ekonomier i ekologisk obalans och för oss konsumenter/resenäree en trist likriktning. Samma Magnum i alla glasskiosker. Så var det inte förr. Öppna gränser och fri rörlighet är något helt annat och mer positivt. Oj så sugen på raggmunk eller rösti jag blev nu….

    1. Hur kunde jag missa crepes och galette på min lista, kanske för nära pannkakorna för min mentala bild 🙂
      Jag har också kvar den marockanska och älskar injera, det har vi gemensamt.

      Då läser vi in olika i ordet gobalisering. Såklart finns de baksidorna också men jag ser det i första hand som ett utbyte av pengar, varor, kulturer. Men samma glass i alla länder är helt klart tråkigt.

  2. Det blir lite pannkaka av hela resonemanget. Att vara emot nationalism och förespråka globalism? Men samtidigt hylla den nationella identiteten hos olika kulturer? Nationalism är inte kulturfientlig i sak utan snarare för bevarandet av dels den egna kulturen men även av andras kulturer. Globaliseringen handlar om att sudda ut identiteten och ersätta den med konsumtion. Du ska nog lära dig att skilja på begreppen som kosmopolitism och globalism innan du gör fler konstiga uttalanden.

    1. Hej Jenny! Kul med lite motstånd i diskussionen. Jag lever med den fulla övertygelsen om att det går att bevara sin identitet och kultur och samtidigt ge möjlighet till utbyte av den samma. Nationalism vill som du säger bevara den egna kulturen och min bild är att de därmed ser andra kulturer eller influencer från andra som ett hot mot just bevarandet av den egna.

      Jag delar inte din uppfattning om att globalisering handlar om att sudda identitet och ersätta med konsumtion. Det finns helt klart en kapitalistisk del eftersom ursprunget var de ekonomiska utbytena/utvecklingen men det stannar inte där. Så här står det på wikipedia: ”Globalisering är en ekonomisk, kulturell och politisk process som innebär att världens länder knyts närmare varandra. I allmänt språkbruk har Globalisering kommit att syfta på den ekonomiska integrationen mellan olika nationella ekonomier.”

      Det är klart att pannkaks-resonemanget är banalt och symboliskt men poängen tydlig. Vi ska vara tacksamma för att vi har utbyten med andra länder och ger alla tillgång till allt snarare än att bara några få i Centralamerika ska få äta tacos.

  3. Gillar både pannkakor och stekta bröd (för i min värld är det ägg i pannkakor, men så är det kanske inte?). I Sri Lanka hade de en sorts runda/fyrkantiga bröd (roti) som jag gillade, men ingen annan i vårt sällskap, haha. Och så har vi ju blinier förstås! (Men dricka mjölk? Nej huh, så äckligt! ;))

    1. Det kan mycket väl vara så att det är äggen som är skillnaden, inte kollat upp om det finns någon definition. Fast i American pancakes är det ju inte det. jaojao. Aha, tack för ännu fler namn att sätta på min lista och lära mig mer om.

  4. Detta påminner mig om då jag studerade i en liten stad i Kanada för ett par år sedan, och skulle gå ut och äta frukost med en kanadensare. I staden, där det för hundra år sen bosatte sig en stor finsk befolkning, fanns en finsk restaurang “with the most amazing finnish pancakes!”. Detta lät spännande tyckte jag, för jag hade aldrig hört talas om finska pannkakor. Men det visade sig att de finska pannkakorna var helt vanliga tunnpannkakor, serverade med sylt och grädde, till kanadensarnas stora förundran. Dock fanns det ju möjligheten att lägga till korv, bacon och lönnsirap, för att göra dem lite mer amerikanska 😉

    Roti kommer från indien och är gjort på fullkornsdurumvete, något min indiska pojkvän föredrar istället för naan då det är lite nyttigare 🙂 en annan Indisk mycket god “pannkaka” är dosa, gjort på ris och Lins-mjöl 🙂 och är inte enchiladas lite pannkaksaktiga också?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *