Positiva effekter av Corona – det onda för gott med sig

Posted on

Corona medför flera positiva effekter som vi faktiskt kan dra nytta av. Mitt i all misär vill jag ägna två tankar åt några lärdomar och möjligheter.

En pandemi orsakar alltid otroligt mycket lidande och det ska i ljuset av detta inlägget inte på något sätt förminskas. Mina tankar går framför allt till alla de i Sverige som just nu går omkring med en rädsla i kroppen av något slag.

Skriva om Coronaviruset är svårt

Jag har tvekat i några dagar om jag ska skriva detta, än mer publicera det. Kanske uppfattas det här, att skriva om positiva effekter av Coronaviruset, som sjukt dålig tajming och både respektlöst och allmänt osmakligt. Allt som är pågående är svårt att våga sätta ord på, det blir så mycket lättare att bara skriva i efterhand. När historierna redan utspelat sig.

Jag är ett fan av att hålla två tankar i huvudet samtidigt, att orka/våga lyfta saker ur flera vinklar och att vara positiv. Och som bekant, nästan allt ont för något gott med sig även om det inte alls känns så i stundens hetta. Det som till slut fick mig att välja att skriva var insikten om att jag vill skriva ett sånt här inlägg och att det går aldrig att veta när det kan passa så länge viruset härjar. Och att skriva när allt lagt sig kommer inte vara lika intressant eller aktuellt.

Det känns dömt att misslyckas att skriva och publicera något om Corona. Det jag skriver nu och publicerar imorgon kan vara inaktuellt dagen efter det. Men allt som skrivs på bloggar kan ju inte hålla för alltid. Det är därför alla mina inlägg publiceras med ett datum, så att läsaren själv ska kunna avgöra hur färskt eller passé ett inlägg är och med vilken kunskap som fanns när inlägget författades.

Ögonblicksbilder av Corona-läget

Jag skrev det här inlägget om Coronas effekter på resandet redan 29:e januari, vilket känns som en halv evighet sen. Det är intressant att läsa om det jag såg då, nu när jag vet hur det utvecklade sig. Italiens karantän, inställda arrangemang i Sverige såg jag inte komma då. Även detta inlägg är en ögonblicksbild av det vi hittills vet.

Jag tror inte vi kan överblicka de ekonomiska konsekvenserna av Corona. Då syftar jag inte främst på den kraftigt nedgående börs och sämre kvartalsrapporter för många företag. Jag pratar om alla pengar som uteblir för den enskilda personen. Att bo ihop med en egenföretagare gör detta väldigt kännbart. Om två event ställs in kan det vara Eriks halva lön den månaden. Tänk då på alla restaurangägare, hotellpersonal, flygvärdar, lokala guider, kuskar och så vidare. Där kan vi snacka ekonomiskt beroende och få möjligheter att snabbt ställa om.

Hästarna runt om i världen får vila lite mer än önskvärt

Positiva effekter av Corona

Trots alla dessa förödande konsekvenser av Corona finns det några fördelar och positiva effekter att faktiskt vara tacksamma för.

1. Moder jord får andas

Produktion på paus och betydligt färre flyg i luften. Det ger vår kära planet en chans att hämta andan. Om det räcker för att göra någon skillnad blir intressant att se när det gått en tid och hack i kurvorna kan synas. Jag vill inte dra det så långt att Moder Jord eller valfri gud straffas oss men nog finns det något evolutionärt med den här typen av utbrott.

Positiva effekter av Corona
Tid att andas!

2. Vi får öva vår krisberedskap

En del länder har inte bara övat, de har varit i skarpt läge. För Sveriges del känns det än så länge som att vi får en stor chans att se hur vår krisberedskap fungerar. Håller våra webplatser, kan vi skapa upp antalet som svarar i telefon, når våra myndigheter ut med information? Hur agerar vår befolkning, vilka bunkrar och vilka får panik? Visar vi respekt för de i riskgrupper eller är vi själviska?

Det här kommer också innebära att våra myndigheter gör utvärderingar och ur det kommer förbättrade rutiner, upprättade kommunikationsvägar och ännu en erfarenhet av att skydda befolkningen. Det är bra att vi alla, ur våra olika roller, får öva på det med jämna mellanrum.

3. Positiv spiral med fler som reser i Sverige

Det är nog lite tidigt att säga att detta ÄR en effekt men det finns åtminstone en enorm potential för svenska resmål i sommar. Ökad kunskap om flygens klimatpåverkan i kombination med att det är tryggast här hemma ger förhoppningsvis ett ökat turistande i Sverige. Och när fler fått upp ögonen och delar det i social medier kommer fler få vilja åka dit året därpå.

Positiva effekter av Corona
Nyköping!

4. Förbättrad lagstiftning för hantering av vilda djur

Förhoppningsvis ger Coronakaoset lite eld i baken för att bland annat Kina ska se över sin lagstiftning om hanteringen av vilda djur där smittan tros uppkomma ifrån. Det finns säkert en del andra frågor som många länder kommer ha en diskussion om kopplat till lagar och regler som rustar oss bättre för framtiden.

5. Tacksamhet över vardagen som rullar på

Alla som klagar på pendling, kollektivtrafiksförseningar, dåliga öppettider, stress osv får nu anledning att vara tacksam över hur bra det egentligen funkar i vardagen. Det är i tider av när saker och ting verkligen inte kan fungera som vi kan höja blicken och se allt det goda som faktiskt fungerar rätt så bra ändå. Mer hemmatid kanske också ger chans att städa ur skåpet som aldrig hinns med eller prioriteras.

6. Mer tid i familjerna

Rubbade planer och annan vardag kommer ta fram en massa kreativitet. Fler lästa sagor, nya spela att spela och lekar att leka. Chans att prata om stora frågor och fundera på vad som är viktigt här i livet blir det också anledning att göra.

Stora kartboken och den gula bilen

7. Utvärdering av resandet

Om vi tänker efter så har resor blivit nästan orimligt tillgängligt på väldigt kort tid, både i flygpriser, destinationer som kan besökas och tiden vi lägger på resor. Att tvingas stanna upp och fundera på vari vi verkligen vill åka, vad av världen vi verkligen vill uppleva tror jag kommer vara bra. Både för tacksamheten och för perspektiven.

Andra som skrivit om Corona

På temat Corona och resor har det skrivits en hel del. Här är några av mina resebloggskollegors tankar, känslor och upplevelser så här långt

Lets go Explore – Och så kom Corona
Att resa podden – Att resa till italienska alperna (och Coronavirus å det)
Resfredag – Om Corona (och beta av alla de där bloggutkasten)
Johnnybadzjan – Att fasta i Corona
Come fly with me – Tankar om Corona och resande
Liniz Travel – Corona virus sprids som en löpeld världen över
Bara brittiskt – Vågar jag resa till Storbritannien?
Från stad till strand – Reseplaner och Coronavirus
4000 mil – Att resa i Coronatider – hur var det för oss och hur kändes det att resa?
Mat och resebloggen – Flera olika inlägg
Freedom Travel – Riskerna på resan – är Coronapaniken överdriven?
Marias Memoarer – Om Corona och vårresan
Halloj världen – Flera inlägg, bl.a. detta underhållande om Kokosnötterna på Facebook om Corona

Så vad tänker du

Finns det fler positiva effekter av Corona som är värda att se som ljus i mörkret?

15 thoughts on “Positiva effekter av Corona – det onda för gott med sig”

 1. Det öppnar oundvikligen upp för andra perspektiv. Framför allt i att inte ta något för givet. Och ja någonstans önskar jag ju att detta ska få oss att verkligen vakna upp och ta hand om Moder Jord. Självklart djupt sorgligt för de som är sjuka och de som inte överlever och som du säger, viktigt att hålla flera tankar i huvudet samtidigt.
  Och något som blir väldigt tydligt är också utsatthetens dimensioner. Papperslösa som inte har någon möjlighet att klara sig i vårt rika land om de blir sjuka. Personer som inte talar svenska/engelska som inte nås av informationen lika snabbt. Orättvisan i världen syns även i detta. Misstänker också att de som har privata sjukvårdsförsäkringar kommer att få ett eventuellt vaccin först. Samtidigt är det de som har råd att resa som i första hand bär på viruset. Ja mycket tankar väcker det!

 2. Verkligen en riktigt intressant vinkling på ämnet, tack 😊 Kändes inte respektlöst alls. Speciellt det där med krisberedskap och utvärdering var ju en bra aspekt.

 3. Jag hann tänka att “njäe, att vända detta och redan se på andra effekter är nog lite väl tidigt” – alltså pga just nu bara mörker kring detta. Läskigt och surrealistiskt. Men sen när jag läst så tycker jag det är intressant, och att det ju kommer att bli förändringar till det bättre.
  En annan sak än de ovan är just det där med att jobba distribuerat. Givet i några branscher, omöjligt i andra – men i de där det går så kan det fortfarande vara omoget i kultur eller individ. Kanske blir det en ny mognad, och med det lättat tryck på transporter mm framåt. Effektivare arbetsplatser. Osv.
  Sen tänker jag på skolor som stänger. Borde inte skolor redan nu vara mer online också? Möjlighet att spela in lektioner för att ta till sig sådant man halkat efter på i efterhand. Eller, om man är sjuk men börjar bli pigg -men inte tillräckligt för att gå tillbaka – så borde undervisningen kunna ges på distans. Så man ges en chans att veta vad som händer och vad man själv sedan behöver jobba vidare med själv. Tänker också kring resor här och t.ex barn med familj och släkt i andra länder som idag inte beviljas ledighet. Skulle det kunna bli mindre svart-vitt?

  Så ja.

  Men nu – mest ändå hellre Agera idag än vara i Panik imorgon.

  1. Superbra exempel på ännu fler positiva effekter som kommer komma många till gagn både på kort och lång sikt. Tack för att du breddar fördelarna ytterligare.

 4. Jag brukar alltid försöka ha det perspektivet på alla kriser och tragedier. “Det kommer att komma något gott ur det här”. Och det gör det oftast. Även om man kan ha svårt att se det i början.
  Jag har tänkt tanken att det kinesiska folket skulle kunna göra revolt mot diktaturen också.

  1. Oj, ja det hade varit en spännande effekt. Just nu verkar det ju som att Kina lyckades hantera detta “bättre än många” lite beroende på vilket perspektiv som detta ses ur.

 5. Gillar att du vänder på tanken och skriver om detta, dessutom på ett så respektfullt sätt. Tänker oxå att företag och skolor tvingas lösa distansarbete och det är nog många som gläds åt den möjligheten även efter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.