Resa till Cape Coast – city med castle, canopy & church

Posted on

Resa till Cape Coast är både mysigt, avslappnande och innehållsrikt. Jag vet, city är att ta i men det passade ju så fint in bland alla mina rubrik-C:n. Det andra är faktiskt sant. I Cape Coast finns både castles, mängder av churches och en canopy walkway att åka på utflykt till. 

Cape Coast – it’s so cool there

Det var en av de första sakerna jag hörde någon i Ghana respondera när jag sa att jag skulle resa till Cape Coast. Så vad medan han? Lugnt, häftigt, svalt? Jag vet än idag inte men min gissning är lugnt och svalkande. Havet kyler något jämfört med Accra och tempot är ett annat. Ett litet kustsamhälle till skillnad från huvudstaden Accra.

Resa till cape coast
Morgonstund har guld i mun
Resa till cape coast
Rofyllt är förnamnet

Cape Coast är en intressant mix av lokalbefolkning, några få turister och tillflyktsort för Accras storstadsbor. Staden byggdes upp kring slavhandel och döptes till Cabo Corso av en portugis på 1600-talet. Så står det i historieböckerna men självklart börjar dess existens långt innan européerna kom dit. Tidräkningen tycks allt för ofta börja med Europa som utgångspunkt. Min gissning är att Cape Coast innan portugisernas intåg var en plats för fiske och kanske lite handel.

Resa till cape coast
Fiskebåtar som jobbat under natten
Resa till cape coast
Män som lagar fisknät på dagarna

Resa till Cape Coast

Cape Coast är litet men samtidigt utsmetat. Det som skulle kunna kallas stadskärna är några hundra meter men om man följer valfri gata så tar liksom staden aldrig slut innan den övergår till någon typ av byar. Cape Coast är en stad att chilla i. I intensivt tempo går det att uppleva det hela på en dag eller två, men det går också lätt att döda fyra-fem dagar i sakta mak. Då med fokus på att bara försöka hitta flowet, följa människornas vardag, gå dit näsan pekar.

Cape Coast kändes ganska fattigt. Inga lerhyddor och asfalterade gator i staden men ganska få flashiga hus. Undantaget är en del kyrkor, några enstaka företagsbyggnader och Oasis Beach där jag bodde. Ett av två ställen som jag hittade där det finns en restaurang med meny. Bra wifi, skugga, bar och mat. Ett tillhåll för västerlänningar om jag säger så. Jag trivdes där, kanske mest för att den lokala känslan aldrig var långt borta. På stranden nedanför sparkades det boll. Män kämpade i timmar för att dra upp en fiskebåt, ett gäng grisar gick förbi. Försäljning av bananchips, skön musik i bakgrunden och såklart den där värmen som påminner om att vi är i Västafrika.

Resa till cape coast
Oasis beach från stranden och sedvanlig kvällsröj

En resa till Cape Coast, vad gör man som mest?

En resa till Cape Coast blir enligt mig allra bäst för den som öppnar upp sina sinnen och ser sig omkring. Försök insupa allt du möter och försök nyfiket förstå hur den stadens befolkning har det om dagarna. Det är långt ifrån ett jäktigt pendlarliv.

Strolla, flanera, promenera – gå helt enkelt

Låt Cape Coast i sig vara en upplevelse. Köp lite frukt på söndagens marknad, utbyt några ord med glada barn, låt ögonen leta sig fram. Under dagtid om du vill svettas, på morgon och sen eftermiddag om du vill att vinden ska svalka marginellt. Under eftermiddag tills det mörknar är det som mest aktion ute. Barn går hem från skolan, kids spelar boll, några getter betar av den knappa millimetern gräs som hunnit växa upp sen sist.

Resa till cape coast
Av dessa kvinnor köpte jag mango och apelsin

Besök slavfortet Cape Castle

Huvudattraktionen för många som besöker Cape Coast är det forna slavfortet. Det är dess i särklass viktigaste turistattraktion och har man inte tidigare besökt ett slavfort tycker jag nästan det är obligatoriskt för sin egen bildnings skull. Ta en guidad tur som går med jämna mellanrum för att få höra historierna.

Läs mer: Att möta sina egna förfäder i vitögat

Resa till cape coast
Cape Coast Castles innergård

Delta i en gudstjänst i en kyrka

Ghana är både starkt religiöst och frekvent utövande av kristendomen i dess många kyrkor som finns i var och vart annat gathörn. Det finns gudstjänster ofta, i olika kyrkor vid olika tidpunkter men en söndagsförmiddag finns det garanterat för den som söker. När jag sa att jag sökte en kyrka fick jag frågan om vilken typ och jag fick skämmas lite. Jag visste inte ens om jag skulle föredra en katolsk, protestantisk eller metodistisk. När jag bad om gospel skrattade de som svar, antar att jag ska tolka det som en självklarhet. Sång, musik och predikan fick jag och var mer än nöjd.

Läs mer: Gudstjänst och gospel i Ghana

Resa till cape coast
Oh happy day sjöng dom inte men det är typ den enda gospellåt jag kan vid namn
Resa till cape coast
Prästen talar om vart skåpet ska stå om att de bland annat ska utbilda sig och ta reda på information

Häng vid stranden

Att bada i havet gjorde jag vid ett tillfälle och även om vattnet var fantastiskt skönt var vågorna väldigt starka, nästan obehagliga på egen hand. Att yoga på morgonen och gå under solens sista timmar var ljuvligt. Så rofyllt och harmoniskt. Egentid kan dock inte utlovas, det finns till och från personer som söker kontakt och en del barn som kan vara minst sagt efterhängsna, dock alltid rara.

Resa till cape coast
Tjej som tog vara på livet och gör morgonyoga
Resa till cape coast
Jag och två följeslagare på prommis
Resa till cape coast
Kvällssolen

Bland trädtoppar på repbroar längs Canopy walkway

En av Ghanas mer kända turistattraktioner är repbroarna Canopy walkway som ligger i nationalparken Kakum national park. En knapp timmes bilkörning rakt norrut längs halvvägs asfalterad väg, halvvägs gropig grusväg finns ingången till Kakum för att några hundra meter senare komma till en fullskalig turistspott. Inte för att det var så mycket folk utanför att allt helt plötsligt var väldigt uppstyrt. En kontrast till allt annat i Cape Coast.

Läs mer: Canopy walkway – repbroar bland träd

Resa till cape coast
Jag tyckte inte det var så läskigt men fanns andra som gjorde en modigare insats om jag säger så
Resa till cape coast
Kändes stabilt

Utflykt till grannbyn Elmina

20 minuters bilfärd väster om Cape Coast finns den lilla orten Elmina. Till skillnad från Cape Coast Castle byggdes Elmina Castle från första början för att vara en handelsplats för guld. Med åren blev även Elmina Castle ett slavfort men tanken från början var en annan. Jag besökte själv aldrig Elmina men mina svenska vänner som varit där sa att det var ännu skönare och lugnare plats än Cape Coast och att fortet var värt ett besök även om två slavfort kanske är i överkant.

Resa till cape coast
Även detta är Cape Coast Castle men Elmina ligger precis lika dant, på en udde vid havet

Hantverk för kvinnors utveckling hos Global mama

Global mama är ett communityn med fokus på hantverk och egen försörjning för kvinnor och finns på flera ställen runt om i Ghana. De ger workshops och möjlighet att supporta några av alla de kvinnor som stärks och utvecklas inom projekten. Pga dålig research av mig var det stängt den dagen jag hade planerat mitt besök men en kik på hemsidan lockar mig verkligen så jag tror inte en blir besviken vid ett besök.

Resa till cape coast
Leta efter den här skylten så kommer du rätt
Resa till cape coast
Västafrikanskt hantverk

Praktiskt om Cape Coast

Resa till Cape Coast

Cape coast ligger vid kusten ca 2,5 timmar väster om Accra. Det går flera bussar om dagen. En del går enligt tidtabell, andra när bussen är full. Jag väntade ca 30 min innan bussen var full och betalade 24 cedi för min (ca 40 sek). Tips: Välj fönsterplats till höger så får du bästa utsikten. Det finns försäljning av snacks och vatten längs vägen men se till att vara snabb, stoppen är inte så långa.

Bo i Cape Coast

Boendeutbudet är begränsat vid googling men självklart finns flera möjligheter för den som har någon lokal kontakt som kan hjälpa till. Jag valde efter rekommendation att bo på Oasis Beach som både har tydlig hemsida och lätta att kommunicera med. Väl där så hade jag dock inte fått det rum jag bokat vilket löste sig efter första natten när jag bad om att få byta. Detta är något en bara måste räkna med vid resor i mindre turistutvecklade områden. Priset är ca 200-700 sek/natt från sovsal till egen hydda och motsvarande hotellrum.

Resa till cape coast
Oasis beach resorts boende
Resa till cape coast
Det fräschare och dyrare boendet jag sov på natt två och tre

Äta i Cape Coast

Det finns i huvudsak två restauranger i Cape Coast som jag hittade. Oasis Beach som jag nämnt ovan och Baobab House. Båda har bra men ingen extra ordinär mat.

Resa till cape coast
En av restaurangerna
Resa till cape coast
Åt någon typ av grönsaks-crepes
Resa till cape coast
Lyxade med riktigt nice pizza med vågornas brus vid Oasis Beach resort.

Läs mer: Ghana och svar på praktiska frågor

Min resa till Cape Coast var en del av min resa med Accra som utgångspunkt. Alla inlägg från den resan finns i kategorin Ghana

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *