Resa utan research – att välja destination i blindo

Posted on

Vad händer om jag bara bokar en resa utan att veta något om stället innan? Blir det en bättre eller sämre upplevelse? Eller kanske bara annorlunda? I höst ska jag ta reda på detta. 

Jag är ett stort fan av att göra research innan jag åker på en resa. Både för att jag tycker det ingår i att resa medvetet att läsa på om landets historia och politik, försöka förstå vart en är på väg. Men också för att jag inte vill missa något. Försöka uppleva det bästa platsen har att erbjuda under den ofta korta tid jag är där.

Men så fick jag en idé

Daniela från Discovering the planet skrev i en kommentar ”…Jag har tagit det så långt att jag ibland inte ens läser historiska saker fören jag kommit hem för att inte bli för färgad av andras tankar och vad som hänt. Som med Kuba och Vietnam där jag läste in mig mer efter resan än innan. Kanske lite udda.” och så tänkte jag: Undrar vad som händer, om jag bokar en resa till en stad/ställe som jag i princip inte vet något om, försöker boka ett boende i centrum och sen bara går omkring och ser vad jag hittar? Där jag inte vet vilka sevärdheter som borde besökas, inte kollat upp de bästa restaurangerna, inte satt mig in i historien.

skarmklipp-2017-05-24-07-20-05
Google Flights är himla smidigt när en vill hitta en destination att åka till. Välj datum, mellanlandningar och prisklass så visas möjliga alternativen upp.

Komma dit och gå dit solen pekar, hämta en karta på turistinfo och se vad som erbjuds. Äta på den restaurang jag går förbi, hänga i den park jag hittar. Iaktta folk, insupa atmosfären, bara vara. Jag är råtaggad på detta så nu gäller det bara att:

 • Helst hitta ett direktflyg (vill undvika mellanlandningar pga miljön) till en stad/plats jag inte varit i/på
 • Som jag dessutom inte vill läsa på om innan utan kan tänka mig att testa detta sätt att resa
 • Försöka identifiera centrum utan att förstå mig på staden
 • Hålla mig ifrån att läsa på och ta allt som det kommer.

Jag tänker mig en weekend i höst och funderar på om någon av de småsyskon-städer jag plockade ihop kan vara ett alternativ. Eller kanske Luxemburg, München eller Minsk.

Att resa i blindo med okända

Jennifer har nyligen skrivit ett inlägg på precis samma tema men betydligt mer matigt än detta och med massor av tips på how to do it. Läs gärna. Det visade sig dessutom att Sanna gick i samma tankar och vips var vi tre, jag, Sanna och Jennifer överens om att vi ska åka på en resa utan research ihop. Vi, som inte ens träffat varandra utan bara följt varandras bloggar – det kallar jag EXTRA krydda. Okänd destination, okänt sällskap – vilken grej!

Utmaningen att hitta ett ställe att åka till som jag inte besökt och som jag inte vill göra research om innan blev just tredubbel – Varför göra det lätt för sig?

Har du tips på ställen vi kan besöka? OBS – motivera gärna men avslöja inget om destinationen – vi ska ju åka dit som blanka pappersark.

13 thoughts on “Resa utan research – att välja destination i blindo”

 1. Men vad kul. Genom att inte läsa in mig känns det som att jag möter människorna i landet på andra vilkor. Utan fördomar, utan sorg och utan de förutbestämda frågorna.

  Det finns ett företag som heter Surptisetrips, då man får reda på vart man ska först på flygplatsen. Kontakta dem vet ja 🙂

 2. Vilken kul idé! Finns ett belgiskt företag som heter Mystery travel där man köper en biljett och väljer typ vad man är intresserad av men får veta först samma dag vart man ska. Älskar idén!

 3. Av de tre du nämner sist samt småsyskonlistan är min kommentar bara, välj inte Krakow eller München. Det är två städer med dramatisk historia under flera perioder värda att man läser på om. Alla andra funkar bättre. Spännande idé.

 4. Ser så mycket fram emot att inte veta ett dugg innan avresa och bara insupa allt som det är – där det är. Och med två (if nästan) spritt språngande okända människor, blivande vänner, med samma inställning. Cool och kul grej vi har på gång!

  Förresten, de tips du fick i övriga kommentarer lät ju värt att testa…?

 5. Fantastisk idé! Ni borde låta någon av oss andra boka flyg och hotell åt er, og vi får veta först på flygplatsen. Som både Daniela och Sofia föreslog.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *