Sex spaningar från sommaren som gick

Posted on

Jag har gjort några spaningar från sommaren som gått. Högst personliga spaningar utan vetenskapliga belägg men ganska intressanta ändå om jag får säga det själv. Har du noterat något speciellt med sommaren 2018 där den särskilt sig från tidigare somrar?

Alla sex spaningar är positiva i mina ögon, kanske säger en del om hur selektiv jag är med vad jag väljer att uppmärksamma i livet kring mig. Livet blir roligare så.

Spaningar från sommar då…

Inte en enda av dem kommer handla om vädret, inte heller om partipolitik eller valrörelsen. Fokus ligger istället på att resa nära och jämställdhetsfrågor. #metoo sätter sina spår och medvetenheten om vad som är hållbart ökar för var dag.

Spaning #1 Vi nakenbadade och fotade det

Om jag fick bestämma skulle min kropp vara helt avsexualiserad av alla fram till att jag själv känner för att sexualisera den. Antingen gör jag det med min partner, eller om jag skulle varit singel vid utvalda tillfällen t ex när jag dansar på krogen eller går på dejt. Konsekvensen av det skulle vara att när jag badar så skulle jag kunna göra det lika naken som män utan att behöva tänka på att jag har några, närmare bestämt två, fettklumpar som ska döljas hit och dit. I sommar är det många som tagit kampen om att få vara naken när vi känner för det genom att nakenbada och dokumentera det. Jag skulle nog kunna skriva ett helt eget inlägg om just dettas vara eller icke vara en del av en frigörande kvinnokamp. För nu väljer jag att bara notera att jag och många med mig badat nakna i sommar.

Sara Rönne från träningsglädje i bilden i mitten är  ett föredöme när det kommer till att låta klyftan vara där den är utan att skyla den. Jag behöver jobba lite på den och sluta ta om bilder bara för att brösten råkade bli allt för “iögonfallande”.

spaningar från sommaren som gick
Jonna Jinton, Sara Rönne och jag själv låter våra kroppar vara kroppar. Båda bilderna lånade från deras respektive instagram. 

Spaning #2 Kvinnor hyllades

En av två spaningar från sommaren och årets sommarprat handlar om att många av dessa enbart fokuserade på att lyfta upp en eller fler kvinnor. Några exempel.

 • Elin Olofsson – pratade om landsbygdens kvinnor som format henne
 • Adam Taal – hyllade sin mor och ägnade avsnittet åt att försöka förstå henne genom nära och kära
 • Tauba Katzenstein – berättade om sin mor och mormor som hon är den enda levande som kände eftersom de dog under förintelsen
 • Fatima Bremer – tog oss med på en resa om historien om Ester Blenda Nordström
 • Ingrid Wall – pratade om journalisten Kim Wall som var hennes dotter

Till detta kan nämnas alla som pratade om metoo direkt eller indirekt. En grov gissning är att minst en tredjedel berörda det explicit. Några exempel som gjorde det riktigt bra var Sara Danius, Anna Hedenmo, Anna Serner och Katarina Wennstam.

spaningar från sommaren
Några som ägnade sina sommarprat till att lyfta andra kvinnor. Samtliga bilder ägda av Sveriges radio

Spaning #3 Vi reste i Sverige och i Europa

Visst kan vi delvis tacka den varma svenska sommaren men oavsett det så upplever jag att resa i Sverige hyllas som aldrig förr. Fjällvandringar, hemester och gulliga små trästäder. När vi inte reser i Sverige upptäcker vi mer av Europa. Balkan är fortsatt intressant och mängder av grekiska öar som Rhodos och Samos har besökts i mina flöden.

Spaningar från sommaren
Sörmland, ett nytt favoritlän – varför resa långt när en kan resa kort?

Spaning #4 Män visade känslor

Ytterligare en spaning från årets sommarprat är att 2018 var året då män visade känslor eller pratade om känslor i radio. Det har säkert hänt tidigare att män gråtit under sommarprat men inte som den här sommaren. Till det ska sägas att jag lyssnat på 98 % av alla sommarprat de senaste tre åren. Här är några av de mest utpräglade känslosnackarna (alla värda att lyssna på).

 • Cleas Månsson om rädslor
 • Marko Markoolio Lehtosalo om våld i hemmet och att våga berätta om detta
 • Jonas Waltelius om relationer och barn
 • Stefan Ebbas pappa om att förlora ett barn
 • Uje Brandelius om känslorna kring att vara sjuk
 • Leopold Mendez om att vara rädd och bråkig som barn
 • David Eberhard om misslyckade relationer
 • Mark Levengood om utsattheten i att vara bög och stoltheten över densamma
 • Adam Taal om sin relation till sin mor
spaningar från sommaren
Alla dessa män pratade om känslor och visade känslor. Så många kan jag inte minnas att det någon annan sommar. Bilder tillhör sveriges radio

Spaning #5 Rosé i motljus tappade mark

Jag vet inte om mina öron är selektiva men jag har hört väldigt många poddar och bloggar dissa roséglas i motljus. I samband med detta tycker jag att antalet bilder med just den bildkompositionen varit färre denna sommar. Jag tror inte folk druckit särskilt mycket mindre rosé men kanske att vi hittat fler symboler för att bildsätta vår frihet och ledighet.

spaningar från sommaren
Kanske lite Linda i motljus istället? Ja, mycket bättre!

Spaning #6 Tåget påbörjade sin revansch

Tågluffa i Europa, tågcharter, lyxiga vagnar och orientexpressen. När resan är en del av målet. Jag tycker mig se ett stort intresse för de europeiska (och svenska för den delen) tågen som transportmedel nr vi reser. Det har smygstartat denna sommar som ett svar på flygdebatten i vintras och jag räknar med att vi ser en betydande ökning nästa sommar och en explosion sommaren 2020. Ingen vore gladare än jag, förutom moder jord då såklart.

spaningar från sommaren
Taggad och redo för lite tåg från Vagnhärad

Hur ser dina spaningar från sommaren 2018 ut?

2 thoughts on “Sex spaningar från sommaren som gick”

 1. Jag längtar redan till att själva tågresan är resan sig och inte bara ses som en transportsträcka här i Sverige. Jag kommer ihåg när en vän berättade att när dom växte upp så fanns det en vagn som hade biovisning under resan. Så fint att sitta tillsammans än att alla trycker i sin lilla kupe. Mer sånt för folket!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *