Spektrum: Bossbloggen om att förstå arbetslivet under resor

Posted on

Näst på tur är Clara Löfvenhamn som driver ledarskapsbloggen Bossbloggen. Clara bjuder på tankar om att resor kan få ytterligare djup genom att förstå hur människors förutsättningar för arbete ser ut. 

Spektrum är en bloggserie där medvetna och nischade bloggare berättar om sin syn på resor. Tillsammans ger alla inlägg ett breddat spektrum med ny aspekter och perspektiv. Låt mig presentera sommarens sjätte spektrumvidgare!

Spektrum om arbetslivet i andra länder

Vem är Clara?

Jag är en äventyrslysten och vetgirig nörd som dras till gåtor, pussel och utmaningar som en liten nattfjäril till ett levande ljus. Älskar djur, att dansa, äta gott i fint sällskap och spela brädspel och gör allt det så mycket jag kan. Lever med min fästman och våra små gulliga, fluffiga men domderande katter i Lund.

Clara bossbloggen
Foto: Zaynep Seitomer

Vad är Bossbloggen?

Bossbloggen är ledarskapsbloggen för kvinnor som är eller vill bli chefer. Den startades ur lika delar passion för ledarskap som en längtan efter att få vara med och förändra vårt arbetsliv till ett mer hälsosamt och hållbart sådant. Våra karriärer är en väsentlig del av våra livsresor och chefen har en så viktig funktion och makt på våra arbetsliv. Därför är Bossbloggen en mötesplats för oss som gillar att lära oss mer och prata om ämnen som har med ledarskap och affärsliv att göra.

Vad är din relation till resor?

Jag älskar att resa och har inte gjort det ens i närheten av så mycket som jag skulle vilja. Det behöver inte vara långt bort eller flashigt. Jag vill se upptäcka stort som smått, möta människorna som lever i den och höra all världens olika historier.

spektrum bossbloggen
Clara: Jag har alltid haft en mer eller mindre rotlös och rastlös själ. Den stora nackdelen är jag ofta kommer på mig själv med att trängta efter nästa äventyr. Den stora fördelen är att jag också alltid känner mig hemma vart jag än är. Det ska inte heller underskattas! Foto: Markus Stymne
spektrum bossbloggen
Clara: Det bästa med att resa är att man egentligen inte behöver åka särskilt långt. Nya miljöer och människor vars historia du aldrig hört förut kan bokstavligen finnas runt hörnet och den här lilla skogssjön är en av mina sådana oaser. Foto: Clara Löfvenhamn

Dela med oss av dina resetankar

Det jag gillar med att resa är det jag tror mig veta om livet och min omvärld alltid sätts lite i gungning och att mina perspektiv alltid blir lite mer nyanserade. Det finns mycket som kan förändras och förbättras om man ser till vår arbetshälsa i Sverige och jämställdhetsfrågor. Samtidigt har vi det också otroligt bra. Mycket bättre än många andra och det blir ibland tydligt hur mycket gott exempelvis några hundra år av fred kan föra med sig.

Därför tycker jag personligen att det känns viktigt att respektera och undersöka platserna man reser till och möta den verklighet som råder där. Hur är lönen jämfört med här hemma? Hur länge arbetar man i snitt? Går det att få något jobb? Finns det något som heter betald semester?

spektrum-bossbloggen
Clara: Jag har åkt till Braşov i Rumänien och volontärarbetet på ett barnsjukhus i flera år och det är en slags resa som jag skulle kunna tänka mig att alla artonåriga svenskar skulle må bra av att göra. Kan knappt beskriva hur mycket jag längtar tillbaka dit igen, det är ett fantastiskt land och jag vill bara uppleva mer utav det. Foto: Clara Löfvenhamn

Clara tipsar

  • Om du kan, förena nytta med nöje när du reser och det oavsett om det är en jobbresa eller ren semester. Att resa är en upplevelse och jag är absolut för att man ska njuta så mycket som möjligt av att göra det. Men våga blanda in allvar också. Lär er något nytt, prata med andra utanför ert resesällskap, besök museer, gör studiebesök eller någon aktivitet som kan bredda era kunskaper och perspektiv.
  • Jobbresor är ett intressant ämne med eftersom tekniska lösningar verkligen kan bidra till att minska resande. Samtidigt så finns det många fördelar med att träffas fysiskt ibland också så försök hitta en balans som passar dig och organisationen som du arbetar för.
  • Sist men inte minst, våga resa utan skygglappar. Inget land, ingen kultur (ej heller vår egen hur gärna vi än glorifierar den) är ”all good or all bad”. Våga se både de vidunderligt vackra vyerna som världen bjuder på men också de problematiska och passa på att lära dig om hur andras liv och arbetsliv ser ut. Vem vet, det finns kanske guldkorn i det som du kan ta med dig hem till din egen vardag?
spektrum-bossbloggen
Clara om Rumänien: Jag är inte en människa med särskilt mycket Jante-lag eller ödmjukhet i mitt blodomlopp. Men mitt resande har har lärt mig hur privileged jag är som får leva och arbeta på det vis som jag gör. Det är en möjlighet och lyx som jag verkligen känner mig ödmjuk inför. Foto: Clara Löfvenhamn

Fråga från Restänk: Vilka av dina sidor/egenskaper upplever du kommer mer till sin rätt när du reser eller är utomlands än hemma?

Min spontana och impulsiva sida blir ofta väldigt användbar när jag befinner mig på resande fot eftersom saker inte alltid går som en har tänkt sig. Jag känner mig (om möjligt) ännu mer flexibel då och anpassar mig lätt efter rådande läge.

//REKLAM// Restänk är konversationskort som skapar intressanta och reflekterande samtal. Passar i hammocken, under en roadtrip eller över en middag. Jag har gjort dem med mina bara händer och ambitiösa hjärna. De finns att köpa för ett sommarpris på 150 riksdaler och är en utmärkt present.

Det här var del 6 av Spektrum. Spektrum är en bloggserie där både du och jag breddar vårt spektrum av perspektiv genom en annan persons vinkel på resor. Alla spektrum-inlägg finns helt logiskt i i kategorin Spektrum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.