Spektrum: Jämställd vardag om familjens “osynliga” reseledare

Posted on

Spektrum nummer fem handlar om ett ämne jag verkligen brinner för: Jämställdhet. Sandra Lindström från Jämställd vardag berättar om familjens “osynliga” reseledare och den projektledarroll som kvinnor ofta tar i heterorelationer. En roll som ofta följer med på resan. 

Spektrum är en bloggserie där medvetna och nischade bloggare berättar om sin syn på resor. Tillsammans ger alla inlägg ett breddat spektrum med ny aspekter och perspektiv. Låt mig presentera sommarens femte spektrumvidgare!

Spektrum om familjens “osynliga” reseledare

Vem är Sandra?

Jag heter Sandra Lindström och är leg. psykolog och föreläsare. Jag har jobbat som psykolog i snart 10 år och hösten 2016 startade jag mitt egna företag ACT NOW psykologi & utbildning AB. Jag har också ett stort engagemang och intresse för frågor om jämställdhet, feminism och genus. Läste parallellt med psykologprogrammet genusvetenskap och har haft särskilt fokus på frågor kopplat till makt, kön, relationer och föräldraskap. Är i dagsläget ute och föreläser om den ojämställda stressen.

familjens osynliga reseledare
Sandra Lindström. Foto: Paulina Holmgren

Vad är Jämställd vardag?

Jämställd vardag är min nuvarande blogg som jag startade i maj 2016. Jag ville bygga en plattform där jag kunde skriva om mina hjärtefrågor och sprida kunskap om jämställdhet, makt och relationer. Jag ville framförallt skriva om det obetalda och osynliggjorda arbetet som pågår i våra hem dag ut och dag in och jag ville skriva om skavet: Brödsmulorna som bara ligger kvar på bordet. Tvätten som aldrig tvättar, viker och lägger sig i rätt byrålåda själv. Alla de där födelsedagarna som ingen minns, gympasäckar som ska packas, helhetsperspektivet. Projektlederiet. Det känslomässiga ansvaret. Vi måste orka ta hand om våra hem, relationer och barn samt men inte på bekostnad av kvinnors hälsa. Vi behöver tillsammans hitta strategier för ett långsiktigt hållbart sätt att leva våra liv.

familjens osynliga reseledare
Den ojämställda stressen, Sandras föreläsning. Illustration av Johan Lindström/Joxon Design

Vad är din relation till resor?

Jag och min partner Johan har under väldigt många år varit fattiga studenter och småbarnsföräldrar, vilket gjort att vi aldrig haft råd eller möjlighet att prioritera resor. Under senare år har vi haft möjlighet att börja resa mer och det är så fantastiskt roligt. Alla i familjen gillar verkligen att få åka iväg på äventyr. Det behöver inte alltid vara långt, grejen är att göra det tillsammans.

Dela med oss av dina resetankar

Jag skriver som sagt var framförallt om de mönster av ojämställdhet som uppstår i heterorelationer. I vardagen innebär det till exempel att kvinnor drar det tyngsta lasset i hemmet med tvätt, städning och omsorg av eventuella barn. Förutom att kvinnor gör mer av de faktiska uppgifterna så landar ofta projektledaransvaret på kvinnors axlar. Det vill säga sådant som att vara den som kommer ihåg saker, planerar, ser till att saker blir gjorda och så vidare. När det gäller resande så är det inte sällan så att det här ansvaret ställs på sin spets och framförallt om resandet också involverar barn. I vår familj har vi ambitionen att hjälpas åt och jag har fått kämpa med att synliggöra hur viktigt det ”osynliga” arbetet är. Jag skriver ”osynligt” då det egentligen inte är särskilt osynligt att en person ständigt är den som tar ansvar och initiativ, påminner och håller koll på barn, packning, tider, biljetter och pass.

Allt pratande om jämställdhet och fördelning har lönat sig och i nuläget är det så himla skönt att veta att vi är två vuxna som hjälps åt och delar på ansvaret, allt från att hålla koll på barnen, till packning och planering. Det ska ju vara kul att resa, inte ännu en börda i en redan stressig vardag.

familjens osynliga reseledare
Sandra och hennes familj på äventyr. Foto: privat

Sandra tipsar

  1. På samma sätt som i vardagen är det bra att prata igenom resan och göra överenskommelser innan ni åker.
  2. Fördela ansvaret på ett rättvist sätt. Glöm inte att också prata igenom sådant som innefattar projektledande & logistik. Hålla koll, påminna och följa upp hur det gått.
  3. Glöm inte att ha roligt tillsammans! Med gemensamma mål och en tydlig rollfördelning så slipper ni onödiga konflikter och kan fokusera på upplevelsen.
En av Sandras barn har gjort en stor upptäckt

Fråga från Restänk: Tar du seden dit du kommer eller utmanar du strukturer och gränser för att utveckla världen?

Jag tar seden dit jag kommer. Min erfarenhet är att det är otroligt lätt att peka finger och åt andra och tycka att de ”gör fel”. Jag utmanar istället min egen normativa syn på världen genom att inse att jag inte har alla de rätta svaren. Tror att det enda sättet att utveckla världen är att börja med sig själv.

//REKLAM// Restänk är konversationskort som skapar intressanta och reflekterande samtal. Passar i hammocken, under en roadtrip eller över en middag. Jag har gjort dem med mina bara händer och ambitiösa hjärna. De finns att köpa för ett sommarpris på 150 riksdaler och är en utmärkt present.

Det här var del fem av Spektrum. Spektrum är en bloggserie där både du och jag breddar vårt spektrum av perspektiv genom en annan persons vinkel på resor. Alla spektrum-inlägg finns helt logiskt i i kategorin Spektrum.

2 thoughts on “Spektrum: Jämställd vardag om familjens “osynliga” reseledare”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.