Syftet med vår långresa – privat och professionellt

Posted on

Jag har formulerat syftet med vår långresa, både för mig personligen och för min yrkesroll. Hur fint som helst att kunna slå så många flugor i en och samma smäll.

Min “investeringshöst” i mig själv börjar lida mot sitt slut och jag håller på att samla ihop alla intryck och insikter från dessa 10 makalöst bra veckor. En del i ihopknytandet är att formulera syftet för vår långresa och då både på ett personligt plan, vi ska ju vara långföräldralediga tillsammans i första hand. Men också professionellt, alltså för min kommande karriär som egenföretagare. Ska jag jobba med turismutveckling måste jag såklart ta vara på det faktum att jag ska vara turist i tre olika länder under fem månaders tid – alldeles oavsett om det huvudsakliga syftet med resan är att vara ledig.

Skriva syfte med vår långresa…

Att skriva ned syfte kanske låter högtravande eller svårt, men för mig handlar det om att lista ett antal varför som ska vara till ledstjärnor under resan. Det handlar om att styra mig själv och se till att resan blir det jag faktiskt vill att den ska bli snarare än att helt led-löst se vad som händer. Det i sig, “inte ha en enda plan och se vad som händer” kan vara ett syfte gott nog i sig själv. Det handlar helt om hur en själv funkar och vill ha för just den resan.

…ur ett privat perspektiv

Utan inbördes ordning ser jag att syftet med resan är följande (med reservation och öppenhet för att detta kan ändra sig med resans gång):

♡ Vara med min familj
♡ Njuta av min stora passion att uppleva världen
♡ Känna att jag har mycket tid
♡ Stärka min och Eriks relation
♡ Låta barnen uppleva nytt och annorlunda
♡ Unna mig saker som massage och god mat

Vad kan gå fel, det är dessa jag ska hänga med!

…ur ett professionellt perspektiv

På det professionella planet har jag formulerat följande syften:

☆ Marinera alla intryck och insikter från höstens investering i mig själv
☆ Uppleva exempel på hur ohållbar och hållbar turism kan se ut och påverka
☆ Hitta uppslag till bloggen att skriva om
☆ Knyta kontakter inom turismbranschen
☆ Bli mer bekväm med att prata engelska
☆ Fördjupa mina kunskapar om turismutveckling och hur turism spelar roll
☆Fånga alla kreativa idéer och tankar som formas i huvudet av att utsättas för så mycket nya kontexter och inte ha en evighetslång att-göra-lista

Frukosten på Wood Hotel i Skellefteå, numer ett av mina mest använda exempel på hållbar turism. Jag vill samla på mig fler exempel.
Landsbygdsutveckling i Sverige och i världen – hur ser den ut med turistglasögonen på?

Lite mer konkret så handlar det t.ex. om att vara närvarande och minska “parallellfixandet” alltså både leka med barnen i en lekpark och svara på några korta mejl. Jag vill göra en sak i taget, jag ska vara en ledig resenär samtidigt som jag håller utkik för hur turismen tar sig i uttryck. Jag ser det inte som jobb, mer som att utöva mitt stora intresse för positiv turism.

Ett högre syfte?

Syftet med vår långresa privat och professionellt är högst egoistiska syften och de står på många sätt i centrum för resan. Det faktum att vi ska spendera så mycket tid och pengar på några få ställen innebär också att vi får chans att förstå människor och kultur på ett lite djupare plan och att våra pengar kan komma många människor till gagn. Det syftet finns självklart med i mitt bakhuvud i varenda beslut jag tar.

Idag är det 10 dagar till avresa – huuuuuur niiiiiceeeee???

Här finns alla inlägg om långresan 2022-2023

4 thoughts on “Syftet med vår långresa – privat och professionellt”

  1. Så kul att få följa er på det fantastiska äventyret 🙌 vi är en familj på 4, barnen är 3 och 5 år gamla och vi funderar också på att ge oss iväg en längre stund, typ 6 mån i Asien.
    Hur ni har räknat på budget? Kollade ni i förväg var ni skulle bo, hur länge ni skulle stanna där osv?
    Tacksam för svaren!

    1. Hej va roligt att du tycker det. Många har inspirerat mig före så kan jag göra det med andra blir jag bara glad. Vi hade en ide om 200 000 för fem månader. Det kommer vi inte klara. Ska göra en sammanställning när resan är klar sista mars. Vi har gjort lite olika, i början bokade vi stället hela månaden vi skulle stanna (vi har varit på lite olika ställen) men de två sista ställena bokade vi 3-5 dagar för att kunna känna in. Är för och nackdelar med båda så beror på om ni reser hög eller lågsäsong och vilka personligheter ni är 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.