Hiking Table Mountain längs Skeleton Gorge i Kapstaden

Posted on

Table Mountain – detta legendariska berg med dess karaktäristiska utseende och klassiska utsikt över Kapstaden. En naturvacker vandring och en minst sagt häftig utsikt.

Att ta mig upp på Table Mountain stod högt på priolistan under våra dagar i Kapstaden och för mig fanns det bara ett alternativ: Jag ville ta mig upp till fots och jag ville uppleva den där magiska utsikten. För att lyckas med detta krävs två saker: Val av passande rutt och en dag med bra väder. Det gäller att ta chansen den dag när vädret är klart för att både få en trevligare tur upp och för att få till den drömska utsikten över en hel stad.

Table Mountain – hiking i världsklass

Innan jag började skriva det här inlägget kollade jag igenom bilderna och slås av hur oerhört vackert det var att gå upp. Det hade jag nästan glömt. Visst, utsikten är häftig och känslan att stå högst upp lika så, men naturen och omgivningarna längs hela vandringen var långt över vad jag väntat mig.

table-mountain-9

Skeleton Gorge – vårt val av vandringsled

Det finns mängder av möjliga alternativ att ta sig upp till toppen. Det gäller att välja vilken noga beroende på fysiska förutsättningar, årstid, väder, tid på dagen. Den kortaste vägen, den tuffaste vägen, den längsta vägen. Den väg som ligger på solsidan eller skuggsidan. Den vackraste vägen, den populäraste vägen eller kanske den där det är störst chans att du får vara själv. Ta kabinbana upp och ned eller bara en av vägarna. Det finns ett sätt att ta sig upp på toppen för alla.

Vi valde Skeleton Gorge, en av de längre och vackraste rutterna med start i Kirstenbosch National Botanical Garden. Totalt tog det ungefär 3-4 timmar att gå i raskt behagligt tempo med tid att stanna och kolla på utsikten. Vi var ensamma i princip hela vandringen. Det var inte förrän vi kom fram till kabinbanan och dess närmaste utkiksplatser som någon märkbar turistström blev påtaglig.

kristenbosch

table-mountain-3

En oväntat naturskön tur

Jag hade väntat mig att utsikten skulle vara slående vacker men jag hade absolut inte väntat mig att själva vandringsleden skulle vara så färgsprakande och naturskön. Det finns på något sätt likheter med de svenska fjällen med blommande ris, stora stenar, kuperat områden och bergstoppar bakgrunden.

table-mountain-1

table-mountain-2

table-mountain-5

table-mountain-6

table-mountain-4

table-mountain-7

Att komma upp på Table Mountian – och DEN känslan

När vi väl kom till toppen inföll sig den euforiska känslan igen. Av att ha klarat av något. Av att vara där. Av att nå ett mål, kunna checka av en sak på min lista. Av utsikten och av upplevelsen.

Och visst var det så vackert som jag föreställt mig. Vi hade turen att ha fint väder hela vägen, från att vi började längst ned vid bergsfoten i botaniska trädgården, längs ned hela vandringen och när vi var uppe på toppen fram till att vi såg solen sjunka ned mot havshorisonten. Så tacksam för att vi hade den turen.

table-mountain-8

table-mountain-13

table-mountain-12

table-mountain-11

table-mountain-10

table-mountain-14

Vi var inte ensamma om att vilja åka kabinbanan ned när solen hade gjort sitt för dagen och kön ringlade sig oändligt lång. När vi väl kom ned till kabinbanans stationshus var det ett betydande avstånd kvar ned till city. Det skymmade och vi hade dåligt koll på de shuttlebussar som gick. Detta löste sig dock lätt med att vinka lite och en snäll man plockade upp oss och körde nästan hela vägen till vårt boende.

Tips inför ditt besök på Table Mountain

  • Välj rutt med omsorg. Välj en led som ligger i skuggläge och är skyddad om du går mitt på dagen under de varmare månaderna
  • Ha med extra energi och minst en liter vatten
  • Använd fotriktiga skor
  • Kom ihåg att stanna upp och insupa omgivningarna

Mer från Sydafrika

Hej Kapstaden
Kontraster i Kapstaden
Kapstaden – 5 områden som utmärker sig
Doppat tårna vid Afrikas sydligaste punkt
Dine with Khayelitsha – besöka en kåkstad i Kapstaden 

2 thoughts on “Hiking Table Mountain längs Skeleton Gorge i Kapstaden”

    1. Tack Christine. Ja, förvånad över att turen upp var så fin och inte bara utsikten på slutet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.