The Liebster award

Posted on

En av de finaste sakerna jag upptäckt som ny resebloggare är den länk-kärlek som finns och hur många resebloggar hjälper till att sprida varandras bloggar. Det senaste exemplet är från här om dagen då jag fick en high five av FREEDOMtravel när jag tillsammans med några andra resebloggar fick en The Liebster Award av dem. Tackar så mycket för det! 

Syftet med The Liebster Award är att sprida bloggar inom samma bransch för att ge möjlighet att finna nya favoriter. Här finns de “officiella” reglerna som jag valt att sammanfatta såhär:

 • När du blir nominerad besvarar du de 11 frågorna i ett eget blogginlägg
 • Sen skriver du 11 egna frågor och skickar awarden vidare till ett gäng nya resebloggar

Här kommer mina svar på de frågor jag fick av FREEDOMtravel och i slutet hittar du mina nya frågor och de bloggar jag hoppas kommer besvara dem.

1. Hur reser du helst (charter, backpacking, bilsemester o.s.v.) och varför?

Jag blandar helst eftersom alla former har sin charm och om byte förnöjer. Jag trivs med att roadtrippa och jag gillar weekends. Jag tror att jag är för rastlös för att vara på samma ställe för länge men jag skulle gärna testa för att se om det stämmer eller om jag måste revidera min självbild.

2. Berätta om ett resmål som du tycker är underskattat och som fler borde upptäcka!

Bolivia! Fantastiska land som jag har så många fina minnen ifrån. Jag tror egentligen inte det är underskattat, utan snarare ett land som folk inte ens tänker på att det finns eller tänker skulle kunna vara ett turistmål. Hittills har jag mest skrivit om mina upplevelser av saltöknen men det finns mer att skriva, så stay tuned!

3. Vilka tre storstäder gillar du mest och varför?

 • Amsterdam är en nytillkommen favorit som jag inte ens hunnit blogga ordentlig om än. En tyst stad, tack vare kanaler och lite trafik som samtidigt är livlig tack vare alla cyklar och sköna ställen att hänga på.
 • Seoul trivdes jag verkligen i, riktigt häftig stad med mat, stadspuls och teknisk utveckling i framkant.
 • La Paz, som jag heller inte hunnit skriva något djupare inlägg om. Speciell stad för att den ligger på så hög höjd, samtidigt som dess kärna ligger i en dalgång. Med människor i färgglada kläder, utpräglad fattigdom men ändå nån typ av optimism.

2016-03-11 15.07.28La Paz, Bolivia

4. Vilka tre länder har den godaste maten enligt dig?

Vietnamesisk mat är given. Eritreansk mat är en annan favorit även om jag bara ätit det på restaurang i Sverige, Bryssel och Tanzania men aldrig på plats i Eritrea. Måste bli av någon gång! Koreansk mat gillade jag också.

2016-05-30 19.13.58Eritreansk mat på injera-pannkakan

5. Finns det något ställe du aldrig vill resa tillbaka till och i så fall varför?

Shanghai, Kina. Jag gillade inte alls den staden och har skrivit ett inlägg om varför här. Kort sammanfattning: cencur, en stad med stora kontraster mellan flashigt/nybyggt och gammalt/trasigt och överskattade turistattraktioner.

6. Vilka språk pratar du, och hur påverkar det dina val av resmål?

Svenska och engelska är de enda jag talar på ett sätt så folk kan förstå, eller med andra ord, som jag kan förstå. Jag kan några enstaka ord på ryska, tyska, swahili och spanska. Framför allt de två sista språken skulle jag gärna lära mig mer av så länder som har dem som språk är intressanta för framtida resor.

7. Berätta om ett möte med människor som ledde till något oväntat!

Jag tänker spontant på den kvällen då jag och Kivuri, en kille jag hängde med i Tanzania, sprang ett gatubarn som vi tog med på restaurang. Detta är ett så oerhört fint minne så jag får nog ta och berätta den storyn för er någon gång framöver.

8. Har du någon gång gjort bort dig kulturellt? Berätta!

Säkert massor med gånger, och säkert fler gånger än vad jag själv förstått. Kanske den gången jag kämpade med att äta upp all mat på tallriken för att visa min uppskattning över hur god maten var och då fick en helt ny portion upplagd och då behövde förklara att jag inte ville ha mer mat. Alls.

9. Berätta om ett tillfälle när du utmanat dig själv och gjort något som du egentligen inte vågade!

Svår fråga. Jag är egentligen inte rädd för särskilt många saker. Det enda jag vet att jag verkligen inte är sugen på är någon form av fritt fall som bungyjump. Jag skulle vilja utmana mig mer genom att prata med fler locals när jag är ute och reser för jag vet att de flesta av de mötena blir fantastiska men samtidigt som håller jag mig gärna inom min comfort zone och blir lätt lite blyg när det är helt främmande människor.

10. Om du hade obegränsat med pengar – vart och hur skulle du resa då?

Mer långresor, till fler ställen dit det är knepigt att ta sig och eventuellt med något högre standard. Jag skulle inte fläska på, jag är inte den typen av människa. Jag drömmer om att åka till de där otillgängliga natursköna platserna som bara folk från National Geographic tycks ta sig till.

11. Vart går nästa resa?

Min nästa utlandsresa går till Warszawa i juli 2016 och därefter Vilnius i september 2016.

liebster-award-largeliebster-award-large

Jag har valt frågor jag är nyfiken på, som jag skulle vilja läsa svaren på och nominerat några intressanta bloggar till The Liebster Award

 1. Vilket är ditt bästa, värsta och mest överraskande reseminne?
 2. Om du skulle åka på semester med en partiledare, vart skulle du då åka?
 3. Vilken är den största kulturkrock du upplevt?
 4. Hur ser du på medvetet resande, vad betyder det för dig?
 5. Vad skulle kunna få dig att sluta resa?
 6. Vilken reseblogg är du ett stort fan av?
 7. Vilken resa skulle du vilja göra på din 65-årsdag?
 8. Vilka fem länder tror du att du inte kommer besöka under din livstid och varför?
 9. Vem är din största inspiratör i livet?
 10. Vilken global orättvisa skulle du ändra på om du hade ett trollspö?
 11. Hur tror du att resandet förändrats om 20 år?

Jag vill ge mina The Liebster Awards till:

 • Viajar pela Europa, en blogg och youtubekanal på portugisiska som jag gillar även om jag inte fattar ett smack!
 • Resfredag, hon är svaret på min fråga nummer sex.
 • Dryden, en person som med humor och personlighet bidrar till att bredda vad resebloggande kan innehålla och handla om.
 • Oh darling, fina bilder att drömma sig bort till som just nu reser runt i USA.
 • Marias Memoarer, en person jag inte träffat men fått en allmänt skön bild.
 • Att resa med barn, som snart ska ut på en resa ett varv runt jorden med hela familjen. Ska bli kul att följa.
 • We are nodes, ett community för att resenärer ska kunna möte varandra inklusive en reseblogg.

6 thoughts on “The Liebster award”

 1. Oh, tack så mycket, himla rolig grej! 🙂 Och tack för dina fina ord om mig <3 Ska se om jag hinner svara på frågorna nästa vecka! På ditt svar på fråga 1 tror jag att jag är nästan tvärtom – jag blir stressad av tanken på att jämt vara på resande fot, kanske därför som jag inte reser så värst mycket, utan när jag åker utomlands blir det ganska ofta för en längre period istället, typ några månader eller upp till ett år. Man får en annan sorts inblick i landet/orten och kulturen när man hinner stadga sig lite och kommer över den där känslan av att vara turist 🙂 Jag känner mig nästan som en Teneriffa-expert efter att ha vistats där sammanlagt nästan 1 år under 2014 och 2015 😉

 2. Vad roligt att du hängde på, och vilka bra och intressanta svar!!! Bolivia rekommenderade också vår Veckans Gäst som varit i ALLA världens länder, så dit måste jag ju nån gång 😉 När det gäller mat gillar jag också vietnamesiskt. Eritreanskt och koreanskt vet jag väldigt lite om… intressant! Väldigt intressant att du inte gillade Shanghai. Jag har fått för mig att jag vill åka dit, men jag vet inte exakt varför egentligen… 😉

  1. Det där har jag tänkt mycket på, att en vill till vissa platser men inte riktigt vet varför. Tycker verkligen du ska testa Shanghai, men kanske inte spendera två veckor där 🙂 Eritreansk mat finns det ju bland annat på en restaurang i tunnelbanan i Rådhuset som jag tror att Äntligen vilse skrivit om. Värt att testa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *