Vandra med bebis i bärsele – välja rätt och några tips

Posted on

Att vandra med bebis i bärsele har varit både utmanande och en rolig gemensam upplevelse. Det gäller att välja rätt bärsele för bästa komfort.

Det här inlägget skriver jag med 55 kilometer i benen, eller ska jag säga hela kroppen. Jag har vandrat fem av Sörmlandsledens etapper med min bebis i bärsele på magen. Detta har jag gjort i tre olika selar som gett mig olika insikter.

Jag har gjort dagsetapper om 12-15 km med en bebis som varit fem-sju månader gammal. Jag är sugen på att göra en längre vandring med övernattning men det är ju en lite annan grej och kräver mer planering och bärhjälp.

Vandra med bebis i bärsele
Dreamteam har det lite blåsigt högst upp i ett utkikstorn

Tips om att vandra med bebis i bärsele

Här är några enkla tips för att vandra med bebis i bärsele. Övning ger färdighet, både i hur din kropp och barn reagerar på ett gäng timmars vandring och hur förändrad tyngdpunkt påverkar din ork och muskler. Jag gjorde min första vandring med bebis på vinst och förlust och tänkte att jag vänder om det blir kaos och panik. Det gick toppen och vi hade en väldigt mysig stund på tumanhand.

Skönt med paus och att få ha kroppen i en annan position än instängd i en sele

Välj en ergonomisk bärsele

Med det menas bebisens kropp i C-kurva (ryggen) och benen i M-position (grodposition). Jag kan för lite om bebisars ergonomi och hur deras kropp påverkas av att sitta i en “dålig sele” eller en som inte passar. Men att välja en ergonomisk är det som “de som kan nåt” rekommenderar. Ju mer du ska vandra, desto större anledning att ha en bra bärsele till din bebis.

Vandra med bebis i bärsele
Bärselen Manduca räknas som en ergonomisk bärsele

Välj en sele som passar din kropp

Många selar är justerbara men vissa passar vissa kroppar bättre. Det kan handla om din längd, hur smal eller bred du är över axlar, om midjebältet går att göra tillräckligt litet om du är smal. Jag tycker att GOS-butiken i Göteborg har väldigt bra beskrivningar på för- och nackdelar med de olika selarna på deras hemsida.

Vandra med bebis i bärsele
Manducaselen med korsade axelband – då blir det väldigt skönt för ryggen

Hitta rätt läge på bärselen

Close enough to kiss är en riktlinjer som gäller. Du ska med lätthet kunna pussa ditt barn på huvudet, alltså den ska sitta tillräckligt högt upp. Många selar har ett bälte, det är ofta ett midjebälte och inte ett höftbälte. Det ska alltså sitta högre upp än en på vanlig ryggsäck med avlastningsbälte.

Vandra med bebis i bärsele
Här sitter han alldeles för långt ned – inte skönt efter en timme

Funktionskläder och extra ombyte

Jag har blivit otroligt svettig av att både bära ryggsäck bak och bebis fram. Så svettig att mitt barn blivit blöt av min svett och då svettas jag inte över medel… Att vid pauser snabbt byta t-shirt för att snabbtorkas, ha en handduk mellan bröst/mage och barn samt välja bra funktionsplagg som andas kan underlätta.

Vilopaus och tröja på tork
Manducan får vädras lite

Packa lätt

Det kan vara skönt att ha lite allt möjligt med sig på vandring men här gäller ju mindre desto bättre så länge basbehoven är tillfredsställda och det finns flexibilitet inför olika förhållanden. Att både bära 5-10 kg fram och back tar på krafterna så varje minskat hekto räknas.

Bär inte med mer än nödvändigt. Dock är det rätt mycket som är nödvändigt med kids…

Välja bärsele till bebis – dessa har jag provat

Min kropp, min bebis, vi är alla unika i vår kombination. De olika märkena har också olika modeller så det kan skilja. Alla mina bärselar är köpta begagnade och har några år på nacken men i grunden tror jag att min upplevelse gäller även för nyare selar.

Mer utförliga beskrivningar av selarna finns på deras hemsidor och diverse andra bloggar med djupare kunskap. Jag har skrivit kommenterar som är relevanta för att just vandra med bebis i bärsele. Jag har bara burit barnet på mage under mina vandringar eftersom han varit för liten för att bäras på ryggen och för att jag vandrat själv och därmed haft ryggsäck på ryggen.

Babybjörn – rekommenderas ej

Räknas inte som en ergonomisk bärsele för bebisen och har varit oskön att bära under längre sträckor. Går att bära bakåt- och framåtvänd på mage samt på ryggen.

Fördelar: Lätt att ta på och av och sätta i barnet pga knäpps fram på magen. Tycker den varit utmärkt att söva honom i inomhus, inte minst för att det går att få ur honom/knäppa av utan att han väcks.

Nackdelar: Bebis ben hänger rakt ned vilket stör mina bens rörlighet. Hänger för långt ned och ger inte bra avlastning för axlar och rygg. Saknar huva att “spänna fast” huvudet med när bebis sover.

Vandra med bebis i bärsele
Kul att sitta framåtvänd i Babybjörn
Vandra med bebis i bärsele
Huva saknas, finns nackstöd men det räcker inte i kuperad terräng där huvudet behöver ligga stabilt

Ergobaby – helt okej

En ergonomisk sele som är otroligt vanlig och populär.

Fördelar: Ärligt talat så är den bra men gjorde inte så mycket intryck på mig. Varken skön eller oskön.

Nackdelar: Jag tycker den var knepig att få på. Jag är inte vig nog för att lyckas knäppa ryggspännet som satt långt ned och svårt att knäppa axelremmarna varje gång. Bältet skavde också in ryggen (vilket nog beror på den äldre modellen). Den har också känts rätt så klumpig.

Vandra med bebis i bärsele
Bra huva som gör det bekvämt att sova

Manduca – min favorit

Ergonomisk sele som var den tredje jag provade och den som också blivit min favorit hittills.

Fördelar: Stadig (min är i bomull och hampa), bra avlastning i midjebältet, går att korsa axelbanden. Detta har gjort den otroligt skön att bära med. Enkelt att justera för spädbarn och större bebis samt olika lägen på höjden av ryggstycket för olika längd på barnet.

Nackdelar: Går inte att bära framåtvänd på magen vilket jag tycker har varit bra som omväxling för bebis skull. Både för att få uppleva omgivningen och för att sitta i lite olika positioner.

Vandra med bebis i bärsele
Skönt med huva i resår som anpassar sig efter mina rörelser

Vandra med bärsjal

Jag har själv aldrig testat att vandra med bärsjal även om jag använt hemma. Mitt barn fördrar sele framför sjal. Det är såklart olika för alla och alla har sina för- och nackdelar. En sjal tar mindre plats och fördelar trycket väldigt bra. För egen del så tycker jag sele är smidigt att knäppa på och av och en sjal blir om möjligt ännu varmare/svettigare eftersom så mycket tyg ligger mot kroppen. Det bästa är att prova sig fram.

Jag vill vandra mer med bebis!

Det var mina upplevelser av att vandra med bebis i bärsele. Allt som oftast har det varit helt fantastiskt och jättemysigt. Jag har verkligen fått blodad tand för att vandra och det lär bli med bebis de närmaste åren. Kul att använda vagabondformen och bli utmanad ihop med en liten knodd över daggstänkta berg fallera.

Har du några erfarenheter av att vandra med bärsele som kan lära mig eller andra ett och annat?

Här finns alla mina inlägg om sörmlandsleden och att vandra

10 thoughts on “Vandra med bebis i bärsele – välja rätt och några tips”

 1. Jag gillade att promenixa med Tulan och på sikt kunde jag ha kiddot på ryggen, när hon blev så stor. Det tyckte jag underlättade en del vid vandring i terräng.

  1. Tula hade nog varit näst på tur för mig om jag inte gillat Manducan. Ser fram emot att bära på ryggen för att se hur det känns för oss båda.

 2. Hej. Intressant läsning! Jag har en fråga som nybliven mamma. Är det ok att låta barnet sova i selen? Min 4 månaders sover 4 ggr på dagen och jag försöker bara lista ut hur jag ska göra med de här sömnperioderna. Hur tänkte och gjorde du? /Mvh Helle

  1. Hej Helle! Jag är ju långt ifrån en ergonomisk barnexpert så jag kan bara svara för hur jag hade bedömt med mitt egna barn. Han var sex månader på vår första tur och jag har försökt tajma så att jag börjar min vandring vid hans första förmiddagslur så ja, att sova i bärselen 1-2 timmar har inte varit några problem. Om man vandrar varje dag kanske det kan vara skadligt (ingen aning) men nån gång i vecka, alltså 1 eller 2 sömntillfällen under en veckas 28 (4×7) sömntillfällen tror jag inte är någon fara alls. Särskilt inte om du köper en bra sele. Kör hårt och lycka till!

   1. Ah toppen att höra hur du gjorde och tänkte i alla fall. Har ju en Babybjörn och den funkar ju för korta promenader men kanske inte så skön för honom att sova i och inte så skön för mig heller. Får se hur vi gör men nice att bolla. Ska bli så kul att ta med honom på vandringar och resor…

    1. Babybjörn är ju en sk*t bärsele :)) hade den först, bara ont i ryggen. Ergobaby (vi har flera modeller) används här, men nyfiken att testa andra också.

     Hade inte ens tänkt att det kan vara stadigt! Bebisen (och den äldre barnet när han var en bebis) sover bara i bärsele, hemma eller på promenad, så att säga hela tiden. Vi vandrar rätt mycket också. Det kanske inte är så bra egentligen.. men tänk att i många tusentals år och även nu i många områden finns ju inga barnvagnar, så alla bebisar sover på magen eller ryggen. Fast det blir i en någon bärsjal, inte sele, de är kanske mer ergonomiska.

     Iaf är det hur som helst skönt vandra med en bebis. Blir inte så skönt senare med småbarn:))

     1. Hej Anti, tack för att du delar med dig av dina erfarenheter av bärselar. Smaken kan ju vara delad och alla hittar förhoppningsvis något som passar just dem. Så som ni gjort. Önskar er fortsatt god tur!

 3. Hej!
  Vad inspirerande och kul blogg. Jag vandrar en del med bebis i bärsele på magen. Funderar dock på hur länge detta funkar? Han är 7 månader i dagsläget. Har du testat bärstol och hur bär du packning i så fall? (De rymmer ju inte så mycket förutom bebis vad det verkar). Tacksam för svar! Med vänlig hälsning, cecilia

  1. Roligt att höra att du uppskattar! Sen jag publicerade de där blogginlägget har våra barn hunnit bli större 🙂 Ålder är svårt att säga det är snarare en fråga om vikt för din rygg, längd för barnets passform i sele och barnets ålder/personlighet att trivas i sele. Vi började med bärstol från drygt 1 års ålder och bar nu senast vår fyraåring i samma bärstol. VI har en Thule som jag tycker ändå har ganska mycket packyta men såklart inte som en ryggsäck. Trot google är din bästa för att hitta en stol med mycket packmöjligheter, jag har aldrig gått på egen hand med stolen så funnits en partner som kunnat bära ryggsäck då. Lycka till och testa dig fram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.