Vandring i Lake District i England – Bra att veta och praktiska tips

Posted on

En vandring i Lake District ger utsikter som är svåra att tröttna på. Hur rustar du dig bäst för att få ut maximalt av din upplevelse? Jag delar med mig av mina tips om det som är bra att veta och det jag själv funderade på innan min egen vandring bland Englands högsta berg. 

Sommaren 2018 fick jag chansen att följa med några erfarna Lake-district-vandrare på en vandring som bjöd på vidunderliga utsikter och en riktigt skön känsla i kroppen. Tänk så mycket vackert som finns här på jorden och vad mycket det finns kvar att upptäcka. Här har jag spaltat upp några klassiska inför-vandring-frågeställningar som jag hoppas gör dig lite mer redo för att vandra i Lake District i England.

vandring i lake district
Glatt och trevligt i Lake District. Min mor och far, barndomsvän, sambo och vandringskompis
vandring i lake district
Säg hej!
vandring i lake district
Sagolikt mjukt och vackert
vandring i lake district
Högsommar och växtlighet som blommar
vandring i lake district
En vandring i Lake district kräver sin insats
vandring i lake district
Området heter Lake district av en anledning.
vandring i lake district
Det finns höga vandringar i lake district på låga och höga höjder – något för alla helt enkelt.

Tips inför en vandring i Lake District

Hur hitta rätt bland alla vandringsleder?

Det finns mängder med vandringsleder i Lake District. Svårighetsgraderna varierar från lätt promenad till höjder som ger mjölksyra och kräver fokus för att hålla fötterna i behåll. Jag har själv vandrat en som ligger i Conistone, en av de lite tuffare vandringslederna men aldrig så det var en tvekan om att klara den. Nu hade jag visserligen sällskap av personer som gått leden förr men jag hade kunnat ta mig hela vägen upp till Old man of Conistone genom att följa den streckade linjen på google maps. Om du har svårt att välja led finns de huvudsakliga samlade med karta och massor med fakta på nationalparkens officiella webb. De flesta leder utgår från ett mindre samhälle där det garanterat finns kartor att köpa och folk att fråga om tips.

vandring i lake district
Den här stigningen kändes i benen
vandring i lake district
Lederna är olika tuffa men så mycket värre än så här blev det inte under våran i Coniston
vandring i lake district
Markerad väg och markerat får. Obs. inte blod!
vandring i lake district
Lite lättare väg

Vad är lämpliga kläder när en vandrar i Lake District?

Som alltid vid out-door-aktiviteter är lager-på-lager-principen ett vinnande koncept. Att resa-podden har släppt ett helt avsnitt om kläder för soft adventure som är en utmärkt snabbkurs med de viktigaste kunskaperna. Fotriktiga skor, gärna vandringsskor, höga eller låga, är att föredra. Rejäla jympaskor kan gå lika fint på lite lättare leder men se upp för blöta fötter om det börjar regna. En vind- och regntät jacka skulle jag varmt rekommendera oavsett hur varmt och vackert det är vid vandringens start. Det kan blåsa rejält på topparna och högre upp vandrar en delvis i moln vilket gör en omgiven av fukt.

vandring i lake district
Skönt med huva att dra om huvudet när det blåste
vandring i lake district
Bitvis var det väldigt stenigt och kunde varit halkigt om det regnat
vandring i lake district
Riktiga vandringskängor är en del av utrustningen som mina erfarna vänner införskaffat
vandring i lake district
Mini-break och tid för att ta av eller på ett lager kläder.

Vilken utrustning behövs för en vandring i Lake District?

Förutom kläderna ovan kan vandringsstavar vara skönt att ha även om jag personligen föredrar att ha händerna fria. Sittunderlag till fuktiga stenar att vila på kan vara skönt. Och så det självklara: vattenflaska, fika och snacks för energipåfyllnad och extra laddare till mobilen för att kunna ringa om något skulle hända. Mobiltäckning kan variera så för att slippa tappa bort sig är kartan nedladdad offline innan avgång ett hett tips.

vandring i lake district
Ha alltid med dig vatten!
vandring i lake district
Om en inte har ett sittunderlag kan ett par riktigt bra brallor vara svaret mot åtminstone vätan. Kylan kräver dock extra skydd om det ska sittas en längre stund

Hur är vädret i Lake District?

I Lake District finns egentligen bara två årstider. Vinter mellan oktober och mars då det regnar ordentligt och sommar mars till oktober då det regnar mindre och är mer uppehåll. Minst nederbörd är det mars-juni. Vädret kan växla ordentligt mellan dal och högre upp på bergstopparna. Januari ligger ofta kring nollgradigt till 6-8 plus medan juli ligger mellan 12-20 grader. Aldrig någon stekande värme med andra ord.

vandring i lake district
Moln och dimma som stannar till på toppen
vandring i lake district
Det här räknas som relativt gott väder och visar vilken fin utsikt det kan bli
vandring i lake district
Bitvis var det till och med så här fint väder

När passar det bäst att göra en vandring i Lake District?

Beroende på hur hard core du är kan du vandra nästan hela året om. Det gäller att anpassa val av hajker efter årstid och väder, både kopplat till svårighetsgrad och hur välklädd du är. Högsäsongen är under juli och augusti då många européer och britter har semester. Vårens lite torrare klimat lockar också många. Jag gick min tur mitt i högsäsongen och i själva leden var det inte alls trångt men uppe på toppen där folk vilar, slår lite läger och fikar är en sällan ensam. Någon vidare trängsel var det inte. På bilvägarna däremot kan det vara rätt långa ormar av bilar. Det som avgör hur häftigt Lake District upplevs är dock vädrat. Klart väder ger betydligt bättre utsikter så om du kan anpassa vilken dag du satsar på att gå upp på topparna välj när vädret väntas vara så bra som möjligt.

vandring i lake district
Hela vår grupp på gång utan trängsel
vandring i lake district
Så så vackert

Vad finns det mer att göra i Lake District?

Förutom det mest uppenbara och mest populära, nämligen att vandra går det bland annat att cykla downhill med mountain bikes. På de större sjöarna går det att fint att segla och i de mindre vattendragen passar det att paddla kajak. Utöver detta finns det pittoreska städer, vattenfall och resor tillbaka i tiden om livet i Lake District innan turismen stod i centrum. Det finns mycket att uppleva och upptäcka i Lake District Nationalpark i England.

vandring i lake district
Paddla, simma, segla, bada mm går att göra i många av alla sjöar som finns i Lake district
vandring i lake district
Här står min vän och drömmer om pumpande adrenalin på en downhill bike

Mer praktiska tips om England eller vandring

Hur är det att köra i vänstertrafik i Irland? Gissningsvis en del saker som är samma även i Storbritannien

Vandra i Lake District – en hike i Coniston Den vandring jag gjorde i Lake District

Inkaleden – svar på praktiska frågor Inte riktigt England men en vandring som är snäppet större än i Lake District

2 thoughts on “Vandring i Lake District i England – Bra att veta och praktiska tips”

  1. Vackert! Jag är så nyfiken på att se hur jag skulle gilla en vandring, känner jag mig själv så skulle jag nog tröttna rätt fort, såvida det inte var strålande sol och jag hade med mig några liter vin haha. Nästa vinter har jag planerat att gå 4-darags vandringen till Machu Pichu, känns som en bra vandringstart. Men då har man ju ett tydligt mål också=) Har du gått den?

    1. Vi känner nog alla olika för vandringar men jag skulle absolut inte säga att Inka-leden är en bra nybörjarvandring om du inte är i rejält bra kondition. Nej man måste inte vara i toppkondition men den är inte ett plättlätt match så om du inte ens vet om du gillar att vandra skulle jag välja att testa med något annat först. Det är ju på rätt hög höjd oxå. Men vill du testa ska du såklart göra det. Här har jag skrivit lite mer om det (finns fler inlägg om du vill klicka dig runt) https://resamedvetet.se/inkaleden/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *