Resereflektion nr 53: Världens värderingar och extrema Sverige

Posted on

Hur ser världens värderingar ut och vart på kartan placerar sig Sverige? Ja, inte är det i mitten i alla fall. Så hur långt på ytterkanten befinner vi oss och närmar våra värderingar andras länder eller ökar avståndet? Här är svaret!

De två senaste dagarna har jag varit på folkbildningskonferens och fått med mig ett gäng nya fenomen och perspektiv att hålla koll på. En av dessa handlade om världens värderingar och hur de förändras. Såg dessa bilder första gången 2007 innan jag skulle åka som praktikant till Tanzania för att tydliggöra att de svenska värderingarna jag bär på inte på något sätt kan ses som en mittpool. Vi är extrema på många sätt. Och behöver vara ödmjuka inför det.

Världens värderingar

World Values Survey följer människors värderingar och hur de förändras. De började 1981 med ett 20-tal länder och nu håller de på att samla in data från i princip alla världens länder (beräknas vara klara 2019). Den senaste mätningen publicerades 2015. Den horisontella axeln mäter trygghetsvärderingar och självförverkligande medan den vertikala axeln mäter traditionella och sekulära värderingar.

Spana in filmen nedan och det inte funkar klicka här

Världens värderingar
Senaste mätningen med data från 2010-2014

Hur du kan använda detta när du reser

  1. Spana in filmen och öka din kunskap om hur olika människors värderingar i ett land förändras över tid
  2. Inför en resa, hitta det land du ska åka till och sätt det i relation till Sverige
  3. När du nu vet vilka värderingar som generellt råder i landet, vilka tecken ser du som bekräftar och dementerar detta under din resa?

Om du för en sekund glömde: Precis som värderingar skiljer sig enormt mellan människor i Sverige, skiljer sig även värderingar mellan människor i andra länder.

Alla resereflektioner hittar du i kategorin Resereflektioner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *