Varva ner på semestern: Tio dagar med hemester – så fick jag ut mest

Posted on

Att varva ner på semestern kan vara lättare sagt än gjort. Denna sommar har gjort mig några insikter rikare om skillnaden mellan att varva om och varva ner. En hemester som först kändes skrämmande visade sig bli riktigt bra. 

Jag är tillbaka på jobbet och spenderar veckan i Sigtuna där organisationen jag jobbar för har världskongress. 300 personer från hela världen samlas och pratar om hur vi bokstavligt talat ska göra världen mer fri från alkoholens baksidor.

Den här semestern avslutades alltså med tio obokade dagar på egen hand i Stockholm. Erik jobbar från annan ort och jag bloggade tidigare om hur jag kände inför att ta vara på min hemester på bästa sätt. Nu är frågan – hur gick det?

Att varva ner på semestern

Kort sammanfattat gick det bättre ju längre tiden gick samtidigt som jag har en del att öva på. När jag står inför något jag inte riktigt vet hur jag ska förhålla mig till skriver jag listor. Så även denna gång. Vilket på något underligt sätt blev en to do list med både roliga och tråkiga saker. Fick en krass utskällning av min syster om att rensa badrumsskåpet och sortera bort kläder inte lämpar sig för semester – då ska en bara göra roliga saker. Efter det strök jag alla tråk-grejer och fokuserade ännu mer på det roliga.

Varva om eller varva ner – den stora skillnaden för mig

Det sägs att det tar en stund att varva ner på semestern när den drar igång och jag tror faktiskt inte jag har varvat ner ordentligt förrän nu sista veckan. Jag har varvat om (alltså gjort annat än att jobba) men inte varvat ner. I begreppet varva ner ingår det för mig att inte känna det här behovet av att prestera och leverera som jag gör dagarna i enda. Såklart på jobbet men även under stor del av min övriga semester. I England skulle jag leverera som värdpar, på ridlägret som ryttare och alltid när jag reser, devis som bloggare. Leverera är inte synonymt med att känna press eller tycka att det är krävande men det står i motsats till att varva ner. Dessa tio dagar har även bloggpeppen varit något lägre, ser det som ett gott tecken på att jag frångått leveranssnurran i mig själv.

När mina tio dagar började var jag orolig för hur jag skulle ta vara på dem på bästa sätt. Nu när de tio dagarna gått känner jag att jag lätt skulle kunna fördriva tio dagar till och samtidigt känna att det är värt nästan oavsett vad jag gör. Ser det som ett täcken på något sunt men också att jag behöver påminna mig om detta nästa sommar när det är dags att varva ner på semestern igen. Kanske behöver jag ha några dagar med avgiftning fyllda av rastlöst missnöje innan jag finner mig i mitt icke-leverans-säkra-jag och blir nöjd i att bara vara. 

Tio dagar med hemester – det här gjorde jag

Så här sammanfattat kan det verka som många grejer men totalt blir detta ca 70 timmar ”aktiviteter” och 100 timmar sömn vilket gör att det finns 70 timmar där det är högst oklart vad jag riktigt pysslat med. Kanske är det just då som jag varva ner på semestern allra mest.

Badat i den Blå lagunen

Åkte med syster till den blå lagunen långt ut på Ekerö och fick uppleva det smaragdgrönt vatten och en otroligt varm sjö. Kändes för några minuter som att jag var tillbaka i Plitvice i Kroatien.

varva ner på semestern
Bästa syster. Hon tar med mig på badutflykter, hon skäller på mig, hon modellar. <3

Läst på om hållbara investeringar

Alltså hur spännande ämne?! Det blir egna inlägg om detta så småningom. Ska hitta de mest optimala win win win-formerna där mina pengar växer, där min investering skapar förutsättningar för människor i andra länder och om det går åt skogen så har det åtminstone genererat arbete längs vägen för de inblandade.

Burit underkläder

Erik har precis köpt klädvarumärket Swedish Eco med marknad bland annat i Tyskland, Nederländerna och Storbritannien. Lagret har flyttats till Stockholm och han ska nu utveckla det vidare. Ingen vet vart det ska sluta. Jag håller tummarna för att det blir affärsresor som kräver sällskap framöver 😉

varva ner på semestern
Sambon som med mod tror att allt är möjligt. Säg hej till älgarna

Cyklat 25 km

En bra mätpunkt inför klassikern och ett roligt sätt att upptäcka Stockholm med omnejd. Känner mig just nu väldigt taggad på cykling som motion, inte minst eftersom min häl och mitt knä behöver vila från löpning.

varva ner på semestern
25 km senare. Så nöjd med min kropps insats

Spontanhängt med Göteborgsvän

Kanske det bästa med att vara obokad, att inte behöva säga nej när vän från Göteborg vill spontanhänga inte bara en utan två gånger på sin färd upp och ned till Örnsköldsvik.

Gått med Friskis och Svettis i Prideparaden

Hemesterns, eller kanske årets, mest spejsade och energifyllda timmar. Helt slut men showtjejen i mig fick leva ut fullständigt.

varva ner på semestern
Pride!

Sett sex and the city och Handmaid’s tale

SATC kan jag se om och om igen, det blir relevant på nya sätt beroende på vart i livet jag befinner mig. Handmaid’s tale är riktigt obehaglig att se om en drar paralleller till vad som händer runt om i världen med mänskliga rättigheter, hur andra länder ibland står och tittar på och ibland invaderar för att rädda.

Upptäckt Sundbyberg

Jag har gått och cyklat runt i min kommun och letat efter ortens pärlor. Sundbyberg har mycket att erbjuda! Kommer resultera i ett eget blogginlägg framöver.

varva ner på semestern
Lötsjön i Sundbyberg, bästa motionsområdet

Sovit precis när jag vill

Napat på balkongen, somnat på soffan, gått och lagt mig sent och vaknat ännu senare. Bra del av återhämtningen.

Varit barnvakt till Enok samt Axel och Nils

Jag har förmånen att ha vänner som litar på mig och låter mig ta hand om det viktigaste de har. Axel och Nils har hunnit bli sju år och vi var på Tekniska museet och med Enok åkte vi till Solviksbadet.

varva ner på semestern
Axel och Nils utanför Tekniska museet
varva ner på semestern
Enok och jag på Solviksbadet

Hur ser dina erfarenheter av att varva ner ut? Har du några knep, går det att skynda på processen eller är tiden den avgörande faktorn?

2 thoughts on “Varva ner på semestern: Tio dagar med hemester – så fick jag ut mest”

  1. Min hemester har också inneburit städning av badrumsskåp samt rensning i klädgarderoben… Trots att det inte är det roligaste man kan göra på semestern, har jag ändå köpt mig nöjd och lättad över att det ”är gjort” – för i vardagshjulet tar jag sällan tag i det och irritationen växer i takt med stöket och högarna. Så nu är det gjort och puts väck ur min åsyn, skönt!

    låter för övrigt som en klok och återhämtande hemester. Kul att upptäcka ens närområde!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *