Åka tåg i Sri Lanka ger vyer för livet. Jag bjuder på tips och hacks efter många timmars lärdomar om att boka biljetter och annat praktiskt.
Det tog ett bra tag innan jag kände att jag begrep hur en gör för att åka och boka tåg i Sri Lanka. Efter två månader i landet där all resor planerades och genomfördes på egen hand, utan researrangör eller bokare är jag några erfarenheter rikare som jag med glädje delar med mig av. Min erfarenhet till trots vill jag lägga in en reservation: Jag har inte bott i landet, inte rest i hela landet och hur det fungerar kan förändras – men det sagt: Det här är det jag lärde mig.
Åka tåg i Sri Lanka
Fler får gärna åka tåg i Sri Lanka, även om det inte är så miljövänligt, många går på fossilt bränsle och inte el som i Sverige. Den stora anledningen att resa med tåget tycker jag är upplevelsen i sig. Vart en än åker finns mycket att se av landet. Jag hade nästan lika stor behållning av att puttra genom västkustens pärlband av byar och städer som att åka i bergen vid Ella med den makalöst vackra utsikten. För ja, den är något i en klass för sig.







Fokus för det här inlägget är inte allt vackert som finns att se och uppleva utan snarare allt det praktiska om hur en ger sig möjlighet att uppleva detta med tåg som färdmedel i Sri lanka. Jag har hunnit samla på mig en hel del hacks för att lyckas få mina tågresor i Sri Lanka som jag ville ha det.
Tågklasser i Sri Lanka, första, andra och tredje klass
Det finns tre klasser för den som vill åka tåg i Sri Lanka. Första, andra och tredje klass.
Första klass
Första liknar ett sämre SJ-tåg. Det finns aircondition, är bekväma säten, gott om benutrymme och bättre städat än i övriga tåget. Sätena går att vända på så att vilka fyra säten som helst på samma sida kan vara vända mot varandra. Fönstren går att öppna litegrann och det finns eluttag men där vi satt fungerade det inte.


Andra klass
Andra klass är det som de flesta rekommenderar under de tågsträckor då utsikten är extra bra, t.ex. tåget till/från Ella. Detta eftersom fönstren går att öppna hela vägen. Där går det att boka sätesreservation i vissa vagnar (mer om det längre ner) och standarden är helt okej. Det var inte välstädat och jag är glad att jag kunde torka av bordet som gick att fälla ner med en våtservett.


Tredje klass
I tredje klass är det trångt. På alla tåg vi sett eller åkt står folk i gångarna på varenda vagn. Sätena i tredje klass är enkla, i vissa fall snarare bänkar än säten. Vi åkte kortare sträckor när vi reste med barnen och då var folk vänliga och reste sig och trängde ihop sig ännu mer.


Nattåg
Som jag förstått det finns det på vissa sträckor även tåg som går under natten men jag har själv inte prövat att boka eller åka så kan inte uttala mig om frekvens, priser eller komfort.
Köpa biljetter till tåg i Sri Lanka
Som alltid finns det hög- och lågsäsong och under vissa perioder på året kan vissa sträckor vara svårt att få biljett till. Några generella tips för de mest populära sträckorna, t.ex. den till/från Ella
- Var ute i god tid, häng på låset 30 dagar innan resan (se mer info längre ner)
- Var flexibel i tid. Bygg en resplan som ger möjlighet att välja flera olika avgångar så du inte är låst till en viss dag och tid utan kan ha lite att spela på
- Ta hjälp av researrangörer i landet, det ökar chanserna att få biljetter när en vill eftersom de ”kan sin grej”
Men om du som mig är en så kallad independent traveler som löser det mesta själv när du reser är det här info till dig.
Köpa tågbiljett online eller på tågstationer
En del av sätena går att platsreservera när en köper en biljett. Det sägs att det är bäst att boka online, biljetterna släpps 30 dagar före avresa. Populära sträckor kan ta slut snabbt pga biljetterna ibland köps upp av agenter som sedan säljs vidare till ett högre pris. Jag läste mig också till att biljetter kan köpas direkt på stationen men för de mindre orterna (som t.ex. Weligama där vi bodde) gick det bara att köpa från den stationen och närmaste avgångarna om jag förstod han i kassan rätt. Biljetterna som säljs där är små papperslappar som klipps så hur de håller koll på att tåget inte blir överfullt det vet jag inte. När vi ville göra bokning i förväg på andra sträckor i landet behövde vi åka till en större ort, på sydkusten t.ex. Galle eller Matara. Vi testade aldrig det i praktiken utan bokade då online istället.

Sätesreservation, att boka en reserverad plats på tåget
Det går att göra sätesreservation i första och andra klass. När vi reste i andra klass betydde sätesreservation två olika saker vid två olika resor. Ena gången hade vi en fast plats med ett nummer, andra gången blev vi bara hänvisade till en vagn där det finns säten nog för alla men ingen givet platsnummer. Det finns konduktörer på perrongen som kan hjälpa till att säga var på perrongen en bör stå och vad som gäller.
Jag kämpade hårt för att få biljetter för de resor vi ville göra och fick göra många försök vid olika tillfällen. Av det gjorde jag följande lärdomar
Om det inte går att boka en viss dag och sträcka kan det bero på
- Sidan fungerar inte just nu alternativt internet är för svagt och då går det inte att komma igenom de nödvändiga stegen
- Den sträcka du ber om är fullbokad och då syns det inte ens som alternativ
Förutsatt att sidan fungerar och du inte får fram de resor du vill kan testa att göra detta
- Dela upp sträckan. Jag hittade t.ex. inga biljetter Ella – Kandy men Ella – Nano Ouya/Nano Oyua-Hatton/Hatton – Kandy fanns det för respektive delsträcka men med samma tåg.
- Välj närmast större ort. Jag hittade t.ex. inga biljetter mellan Colombo och Weligama men när jag skrev in Colombo – Matara fanns plötsligt massor. Jag trodde då att tåget inte skulle stanna i Weligama och att vi skulle få åka tuktuk tillbaka en bit men väl på tåget visade det sig att det stannade på alla stationer, bara det att biljetten köpes för en sektion/region och inte för en viss ort.
- Skriv in färre passagerare. Det gjorde att jag åtminstone fick se vilka tider det finns tåg, om det fanns en enda biljett eller var helt slut. Så fort en skriver in för långt avstånd eller för många personer så svarar sidan att inga resor finns, det skiljer sig ju från hur vi är vana att biljetter presenteras i Sverige.



Köpa biljetter i rätt riktning
Jag instagrammade med en norska som driver resebyrå norlanka travels och hon sa att det generellt sett är svårare att få biljetter till tågen som går i sydgående riktning från Colombo via Kandy och mot Ella. Detta eftersom det är så de flesta föredrar att resa för att först uppleva städer och natur och sedan avsluta med strand.
Vi valde därför att göra vår längsta resa-runt-i-landet-resa om 10 dagar från Weligama till Ella med bil och sedan tåg Ella/Nanu Oya-Kandy med tåg, bil/buss Kandy till Colombo och sedan tåg Colombo tillbaka till Weligama.

Tåg till och från Ella: Vilken sida ska en sitta på för bäst utsikt?
Det här var en viktig fråga för mig. Jag hade sett fram emot den spektakulära tågresan till/från Ella och när jag gör en once-in-a-lifetime-resa, då vill jag inte sitta på den sidan av tåget där det enda en ser är en gräsbeklädd bergvägg.
Så detta gäller:
Tåg Ella – Nanu Oya (där närmaste ort/stad är Nuwara Eliya)
- Sitt på höger sida om du åker norr ut
- Sitt på vänster om du åker söder ut
Tåg Nanu Oya – Kandy
- Sitt på vänster sidan i början om du åker norrut
- Andra halvan av sträckan, alltså den delen som är närmast Kandy är trevlig på båda sidor men inte samma vyer som det är Ella-Nanu Oya och Nanu Oya och en bit till.



Fakta om att resa med tåg i Sri lanka
Priser: Vad kostar det att åka tåg i Sri Lanka?
Det är billigt med tåg med svenska mått och beroende på distans, sträcka och klass är det mer eller mindre dyrt/prisvärt ur lokalbefolkningens perspektiv. Tredje klass används som pendlingståg för arbetare och priset är därefter. Här är några prisexempel
- Matara – Galle (ca 50 km/2 h): 150 LKR i andra klass och 40 LKR i tredje klass. Alltså ca 6 kr eller 1,5 kr per person. Barn går ofta som halv biljett men inte givet att det finns sittplats då. Tror dessa priser är utan platsreservation.
- Ella – Nano Oya – Kandy. Reserverade sittplatser i andra klass för fyra personer, uppdelade på två olika resdagar. 15 000 LKR (570 SEK) totalt.
- Colombo – Matara. Reserverade sittplatser för fyra personer i 1 klass 5900 LKR (225 SEK).
Tåglinjer i Sri Lanka
Som jag förstått det finns det ett gäng huvudlinjer som alla mer eller mindre utgå från Colombo. Likt många andra länder blir huvudstaden knutpunkten alldeles oavsett om den ligger geografiskt placerad på ett smart ställe. Längs västkusten finns en av tågnätets huvudpulsåder mellan Matara-Colombo/fort-Rambukkhana som knyts vidare till landets näst största stad Kandy. Norra delar av landet är relativt väl utbyggt medan sydöstsidan i princip inte har några spår alls. Ella ligger nära slutstationen på en av linjerna som inte knyts samman med någon annan vilket gör att det inte går att ta sig med tåg från Ella till syd eller östkusten.

Tågstationerna, värda ett besök i sig
Min bild är att tågstationer är bemannade i luckan och på perrongen när tågen går/passerar men inte hela dagarna. I samband med avresa fanns det alltid folk att fråga och få hjälp med vid perrongen. På några stationer fanns enklare café/servering.
Flera av tågstationerna var väl omhändertagna och en fröjd att stanna till vid och kika ut genom fönstret för att se vilken färg just den här stationen var målad i.



Faciliteter ombord på tåget: Mat, servering och toalett
På några av tågen fanns en typ av kiosk och på några delar av sträckan kom det förbi personer som sålde nötter, snacks eller piroger och liknande. I första klass fanns en egen tågvärd med viss servering.
På vissa ställen längs spåret säljs det grönsaker och annat genom fönstret så då gäller det att vara beslutsam och jämna pengar för att lösa snabb växling. Jag såg t.ex. ett salladshuvud kastas in genom fönstret från en som sålde nere från spåren.
Toalett finns och när vi skulle gå på toa med vår son tänkte vi att göra det när tåget står stilla på en station kan vara bra men insåg efteråt att det bara är ett hål rakt ner i marken så då kanske inte stationen var bästa val av plats ändå.
Vädret, punktlighet och annat strul
Jag kan inte uttala mig om punktlighet. Våra tåg var mer eller mindre helt i tid. Tidsangivelsen på google maps och på biljetterna stämde inte överens, varken för avgångar eller tiden sträckan tar. Att lita på den officiella tågsidan är att föredra.
Ibland ställs tåg in pga vädret. Så blev det för oss och då fick vi istället åka bil till en station bortom blockeringar på spåren från massiva regn. En holländska vi träffade hade blivit mycket försenad, först fick hon vänta 3-4 timmar på stationen och sen var tåget långsammare än planerat.
Det ska också sägas att en del av de vackraste tågsträckorna helt tappar sin storhet när det är dimmigt och dåligt väder. Det kan såklart ske när som helst under året men det kan vara bra att kolla upp hur klimat och solchanser är som bäst för att säkra sin utsikt om det är det viktigaste med resan.





Avslutande bilder från när vi åkte tåg i Sri lanka
Bilden ovan är en allt för trist bild att avsluta med så här kommer några extra för att lockas till att resa med tåg i Sri Lanka



Puh, det är tur att jag gjorde anteckningar under resans gång med alla tips jag ville dela med mig av allt eftersom min frustration gått över i lärdom. Jag hoppas att du som läst enda hit fått med dig mycket matnyttigt för dina kommande tågresor.
Här finns alla mina inlägg om Sri Lanka och andra inlägg om tåg i Sverige och övriga världen
J*vlar vilken gedigen information du levererar 🙂
Intressant artikel och fina bilder. Vet inte riktigt om det blir nån 3:e klass för mig dock, haha.
Det går inte att läsa ditt förra inlägg skrivet 2 april.