Reseprocenten

Posted on

Jag älskar att resa. För mig är att resa en lyx som fler i världen borde få möjlighet att göra. För att göra det möjligt har jag skapat #reseprocenten. Det kommer inte förändra allt, men det är ett litet steg på vägen och är vi många som hakar på kan effekten bli stor.

För en tid sedan såg jag en bild på instagram om en rik man som bott i en 780 kvm stor svit på ett hotell i Dubai i 55 dagar där varje natt kostade 200 000 kronor. Det blir 11 miljoner kronor! Det är mycket mer än vad jag kommer resa för under hela mitt liv. Samtidigt gör jag en resa runt jorden som kostar mer än vad en fattig bonde i Mali kommer tjäna under hela dens liv. De ekonomiska förutsättningarna och möjligheterna att förflytta sig över jordklotet skiljer sig obegripligt mycket mellan individer och grupper i världen.

Under vår jorden-runt-resa har jag funderat mycket på hur jag kan använda mitt resande för att göra världen bättre. Jag älskar att resa och vill fortsätta med det, men för att jag ska kunna resa och må bra krävs det att jag gör det på rätt sätt. När jag sedan läste det här inlägget om hur resor kan göra världen bättre från Resfredag började bitarna falla på plats.

Jag kallar det reseprocenten

Sverige som land ger ungefär en procent av sitt BNI i bistånd per år. Inspirerad av det har jag bestämt mig för att jag från och med nu kommer ge bort en procent av min resebudget till personer, verksamheter eller organisationer i syfte att öka människors möjlighet att se mer av världen. Jag kallar det reseprocenten.

Vem eller vilka min procent går till kommer vara olika för varje resa. Ena gången ger jag dem direkt till en familj på en fattig landsbygd, en annan gång till verksamhet som arbetar för att ge hemlösa barn en ny trygg familj och en tredje gång till organisationer som arbetar för att stärka kvinnors självständighet och rättigheter.

För den här resan som totalt beräknas kosta mig 150 000 kronor blir det 1500 kronor. För en charter på 10 000 kronor blir det en hundring. Det är ingenting. Alla som reser regelbundet har råd att avvara en procent av sin reskassa och nu hoppas jag att du som läser detta vill ta samma beslut som mig och vara en del av #reseprocenten. Brinner du mer för något annat än att fler ska resa kan du lägga din reseprocent på klimatkompensation, att förhindra tjuvjakt eller som stöd till de som jobbar för urinvånares rättigheter.

Möjligheterna att göra något gott av en procent av din resebudget är oändliga. Tagga en bild eller ett inlägg med #reseprocenten eller #travelshare om du föredrar engelska och berätta vem du vill ge din nästa reseprocent till. Häng på vetja!

39 thoughts on “Reseprocenten”

 1. Jättebra! Ju mer man reser desto mer tycker man ju om den här jorden och vill bevara den och göra den till en bra plats! Jag är sedan många år tillbaka månadsgivare till SOS Barnbyar, WWF och Vi-skogen, så jag uppfyller procenten med råge. 🙂

 2. Vilken kreativ spruta du har blivit! <3 fantastiskt! Mamma hakar på men vi behöver tips på organisationer att ge till som gynnar andras resande. Idéer?

  1. Tack! Ja jag vet inte vad som händer med mig här på andra sidan jorden och jag har med på gång!
   Så roligt! Det beror på hur direkt du vill ge men att ge till ändamål som gör att fler flickor går i skolan ger ju indirekt en ökad chans att resa. Annars skulle jag spana in organisationen som CISV som jag tycker gör grym verksamhet. http://www.cisv.se

  1. Tack! Jag hoppas det gör att fler känner sig motivationen att ge lite så fler kan få samma möjligheter som vi att resa. Du får gärna berätta på din blogg vart du kommer lägga din nästa reseprocent. 🙂

 3. Hej Linda!

  Stämmer in i kören av hejarop 🙂 Kul initiativ!

  Jag är med och driver en fond som heter ”I Mina Skor”. Kanske skulle vi kunna ömsesidigt hjälpa varandra med att belysa orättvisor och samtidigt göra nåt åt det?

  Kolla här: http://indigotravel.se/i-mina-skor/ och maila om det känns värt!

  1. Hej
   Spännande projekt ni driver, kan absolut vara värt att ta en fika och få höra mer om varandras tankar kring detta. Jag skickar ett mejl, kul att du hörde av dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *