5 år som resebloggare – En expose av Resa medvetets liv

Posted on

Idag firar jag fem år som resebloggar. Jag sträcker på mig när jag ser vilka milstolpar jag nått och vilken utvecklingsresa det varit.

Reflektion är ett av denna bloggs ledord och i det ingår både reflektion om nuet, framtiden och historien som varit. Nu är det dags att blicka bakåt och för att synliggöra den utvecklingsresa som bloggen haft.

Det här är ett riktigt skrytinlägg, men inte om maxade siffror eller fantastiska inlägg utan om bloggen i sig och dens milstolpar och utveckling. Jag behöver nog inte säga att jag faktiskt är stolt över detta.

Loggan som jag fortfarande gillar skarpt och trivs utmärkt med

Resa medvetet fyller fem år

År 1 – 2016

Den 31 januari 2016 ser den här bloggen solens ljus för första gången. Då under namnet 155cm.se med ambition om att utmana världen. Redan då var jag säker på att min inriktning skulle vara åt det hållbara hållet. Jag reser jorden runt och innan året är slut hade jag besökt minst ett land på olika sex kontinenter.

Milstolpe

Jag kommer på Reseprocenten (skänk 1 procent av din resebudget för att möjliggöra någon annans resa) och får pris för årets bästa nya initiativ av Travellink. Jag skapar också Resebloggsbiblioteket där bloggar sorteras utifrån vilka destinationer som de kan extra mycket om.

Tema

En gång i månaden skrev jag ett Medvetet porträtt där jag intervjuade en medveten person med djupa kunskaper om ett visst land eller plats.

Utveckling

Att bloggen ens blev till är ju en utveckling i sig men också att jag trotsade saker jag var rädd för och steg för steg började behärska bloggandet på en annan nivå. Jag fick också lära känna en drös med andra resebloggare som sen dess är viktiga bollplank.

Bloggens profilbild från start, knappt medveten om att bilden togs. Nya Zeeland 2016.
Jag och Resfredags Annika har vunnit pris och jag har bara hunnit blogga i fyra månader.

År 2 – 2017

Detta var ett år med många resor och framför allt en som spelade stor roll för mig personligen. Tre veckor i Balkanområdet i en liten hyrbil på egen hand. Som jag växte av det och vad jag gillar att resa på dagen och skriva på kvällen.

Milstolpe

155cm.se blir utbytt mot ett namn som talar om vad bloggen egentligen handlade, Resa medvetet. Bloggen får en logga och tydligare profil. Jag skriver min första debattartikel och blir publicerad och producerar konversationskorten Restänk, som det fortfarande finns några få ex kvar av.

Tema

Jag börjar att skriva Resereflektioner, korta inlägg på något aktuellt tema. Totalt blev det 82 stycken under 1,5 års tid.

Utveckling

Under mitt andra bloggår sätter jag mig rejält in i sökordsoptimering och börjar inse hur jag ska skriva för att google ska hitta mina inlägg. Förstår också att mest unika platser eller udda blogginlägg inte vinner. Den största utvecklingen var dock att jag började resa själv, en skräck som visade sig vara love at first try.

Matka Canyon i Makedonien, precis kört dit alldeles själv!
En famn av min första produkt Restänk

År 3 – 2018

Med blodad tand för att resa själv åker jag till Ghana och älskar allt med det. Jag upptäcker Sörmland som län och hyser stor kärlek för allt jag mött i detta län sedan dess.

Milstolpe

Under 2018 börjar jag på ett bloggrelaterat sidoprojekt som ännu inte sett dagens ljus. Än är det inte för sent och jag hoppas kunna dela med mig om inte allt för lång tid. Mycket som ska klaffa innan dess dock.

Tema

Under sommaren 2018 breddar jag både mitt eget och mina läsares perspektiv på resor genom bloggserien Spektrum där hållbarhetsinriktade personer ur en bredd av kategorier skriver om sin syn på resande. Berikande minst sagt. Under 2018 härjar också flygdebatt med sina vinster och förluster och jag skriver både ett och annat inlägg om flyget.

Utveckling

Jag börjar hitta mitt språk, min balans och min inställning. Jag blir tryggare och gick från att känna mig ny i bloggandet till en mer världsvan sådan.

Stark sol under promenad i Ghana
Spektrums alla kloka personer

År 4 – 2019

Ett år med mycket annat i fokus än resor. Bröllop, badrum, barn. En bröllopsresa blev det och ännu en långresa med bilen som färd- och bomedel.

Milstolpe

2019 är ett toppår, jag mer än fördubblar mina besökssiffror, jag är med i SVT:s program På linjen och även i ett gäng andra medier om resamedvetet-relaterade frågor.

Tema

Inför att min barn ska födas har jag preppat bloggen med 12 turismspaningar från riktigt resekunniga personer som siar om vad de tror om framtidens turism. Så tacksam och glad för dessa.

Utveckling

2019 är ett tänkandets år där jag funderar mycket och landar i en del. Jag inser att jag vill tillåta mig att vara i process, att alla förändringar inte kan komma direkt även om det kan vara rationellt och smart (ex sluta flyga och bli vegan) och jag formulerar det också som att jag inte har ambition att vara bäst i klassen. För min skull och för att jag inte tror att det motiverar eller inspirerar människor mest.

Bestigit toppen Mangart i Slovenien
I en SVT-studio där en bredd av åsikter skulle mötas på en linje

År 5 – 2020

Som för så många andra ett Sverigeår med stora funderingar kring hur en reseblogg ska hållas vid liv när resor utanför Sverige känns mer än avlägset.

Milstolpe

Under början av 2020 når jag ett av mina sen länge utsatta ål: att föreläsa om att resa medvetet, på världskulturmuseet i Göteborg. Det här året tar jag också mina första akademiska poäng i turism under en liten distanskurs.

Teman

Alldeles ofrivilligt blir coronapandemin ett tema och som ett brev på posten blir att vandra (betydligt mer frivilligt) också ett tema som följer mig under en stor del av året.

Utveckling

Efter fem år har jag hunnit skriva så många inlägg med så många olika vinklar att jag kan författa inlägget 100 tips för hållbart resande. Bloggen är tillräckligt bred för det nu. Under året tar jag mig också an nya perspektiv som vithet. Det är en process och ett av de absolut svåraste ämnena jag vet att skriva om.

Fantastiska Sverige med ett av sina häftiga vattenfall. Hällingsåfallet i Jämtland.
Mersmak efter detta i Göteborg

Fem år av…

…utveckling, massa lärande, idéer jag inte trodde fanns inom mig, några svackor jag redan glömt, nya vänner och nya drömmar. Men framför allt, så otroligt mycket mer rik på perspektiv och olika sätt att se på saker och ting samt fördjupade kunskap i vad hållbarhet inom resor är, kan vara och inte är.

Till dig som läst hit, tack! Till er som följt med under alla dessa år, supertack, och till dig som precis hittat hit, välkommen!!

Fler födelsedagar eller annat att vara stolt över finns i kategorin fira framgång

4 thoughts on “5 år som resebloggare – En expose av Resa medvetets liv”

  1. Vilka fantastiska 5år. Har följt dig troget och fortsätter så. Du inspirerar människor i alla åldrar och har utmanat mig oxå. Både i tanke och handling
    Lycka till i fortsättningen 🤗

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.