Jag är med i SVT:s nya program Linjen!

Posted on

Wihooo!! Äntligen kan jag berätta att jag haft äran att vara med i SVT:s första omgång av deras nya play-program Linjen.

Strax innan jul fick jag tacka mitt flexibla jobb, att någon uppfunnit distansmöten samt taxibilen för åka till Göteborg och vara med i SVT:s nya experiment-program Linjen. Tack Elin för sovplats och tack SJ för två tåg right in time.

SVT Linjen
Redo att ställa oss på Linjen

SVT:s nya play-program Linjen

Hela programupplägget bygger på att vi som deltagare vet väldigt lite. När jag väl kom till inspelningen hade jag fått veta att vi ska prata om flyg och klimat men inget om vilka frågor som specifikt som ska diskuteras. Jag vet att vi ska vara sex personer som i huvudsak står för två olika perspektiv men att de strävat efter att det snarare är en bredd av åsikter än två tydliga läger. Jag tillhör halvan som är för flyg men snarare i mitten än i ytterkant.

Jag kommer dit, sminkas och så in i studien. Får inte prata med mina samtalspartners och så ställs vi upp på en linje och sen kör vi igång. Vi får några uppvärmningsfrågor där vi ska placera oss på en linje och sedan rullar det på. Ett påstående läses upp, vi tar ställning genom att kliva fram och sätta oss på stolarna. Den första tanken som poppar upp sägs och efter ett tag ansluter resten av gruppen till samtalet. Så löper det på under en knapp timme och det har de alltså klippt ihop till 15 minuter, bra jobbat!

SVT Linjen
Helmejkad och klar
SVT Linjen
Förintervju (som inte klipptes med)
SVT Linjen
Här står jag uppradad med de andra och vet inte vad som väntar mig.
SVT Linjen
Egentligen är det inte en vettig uppdelning, det behöver inte stå emot varandra men nu var det de förutsättningarna vi hade att spela efter
SVT Linjen
Vad är ditt svar på den frågan?
SVT Linjen
Samhället behöver mer blandade samtal, det gillar jag verkligen med SVT:s ambition

Samtal ger mer än debatt

Jag gillade upplägget,hade önskat ännu lite mer samtal snarare än debatt men det är så lätt att trilla dit. Att argumentera, det ligger i min natur. De har klippt det så att det känns mer som ett samtal än vad det gjorde när det väl genomfördes, skickligt!

Några av deltagarna hade jag gärna pratat ännu mer med. Både för att det är inspirerande och utmanande. Tänker inte minst på Maja Rosén som jag verkligen tror skulle kunna berika mig och utveckla mitt sätt att tänka. Maja har varit med och startat Vi håller oss på jorden/Flygfritt 2019 och har personligen inte flugit på 10 år – inspirerande!

SVT Linjen
Maja Rosén, en visionär och inspiratör

Att representera Resa medvetet

Vi var där som privatpersoner, det var så SVT ville att upplägget skulle vara, och att få företräda Resa medvetet var det tyvärr aldrig läge för. Förhoppningsvis har jag lyckas sprida ännu mer om att små steg kommer tas av många, nyanserna, de politiska styrinstrumenten som måste användas och en allmänt positiv inställning till utveckling. Det är budskap jag gärna säger om och om igen.

Däremot kan jag tacka mitt bloggande för att de överhuvudtaget fann mig. Ett steg närmare en morgonsoffa är jag allt 🙂

SVT Linjen
Glad och lite trött
SVT Linjen
Kan inte få nog av mig själv, eller hur? 😀

Utöver vårt avsnitt om Globetrotters och klimatångest, spelade de även in Köttbönder och  veganer och Öppna och stängda gränser. Se alla avsnitt här.

När du kollat

Vad tyckte du om upplägget? Var det några argument som fick dig att tänka om eller tänka annorlunda?

De flesta bilder i det här inlägget är print direkt från SVT play. De andra fick jag hjälp med under själva inspelningen av proffsen på SVT, de kan hantera en kamera om jag säger så 🙂

6 thoughts on “Jag är med i SVT:s nya program Linjen!”

 1. Åh vad roligt! Så fint att de valde just dig som medverkande, för du har så många perspektiv och känns också så grundad i dig själv efter all träning i debatter. Ska bli fint att titta på 😀

 2. Nu har jag kollat.
  Jag tycker du har en viss poäng i att möte människor inte bara handlar om att flyga. Och så är det ju i de bästa av världar.
  Samtidigt så flyger du (gissar jag) 2018 till Ghana, Ungern, Serbien, Irland, Tyskland, USA,
  Det ger ett koldioxidutsläpp på totalt 6.2 ton. (http://flightemissionmap.org)

  6 ton är världsmedel på vad en människa släpper ut. Totalt. Svensken mar ett medel på 8 ton. (www.klimatkontot.se).

  I det ljuset så tycker jag inte att du underställer flyget under mötet utan istället ser det som direkt nödvändigt att flyga för att få uppleva dina möten.

  Och jag tycker inte det är okej. Jag tycker att du som driver en blogg som heter Resamedvetet inte alls reser särskilt medvetet. Tvärtom så enbart flög du för lika mycket co2 som medelvärldsinvånaren gör av med totalt, inklusive mobiltelefon, mat, fisar och bilresor. Snacka om lyxkonsumtion utan konsekvenstänk.

  1. Hej Jurgen! Så roligt att du kollat och lämnar en kommentar. Tack för din uträkning, helt klart intressant att sätta mig i relation till andra.

   Det medvetna handlar inte om att vara felfri utan om att ta medvetna beslut baserat på kunskap och reflektion. Det går att ha olika åsikter om det och jag kan absolut förstå att du är kritiskt till den mängd flygtimmar jag förbrukar under ett år. 2019 ser ut att bli ett år med mindre flygresor vilket jag är glad för men jag ropar inte hej förrän året är slut. Jag väljer att inspirera till att resa medvetet på många fler sätt än att just sluta flyga, hoppas du kan hitta andra ämnen på bloggen som också intresserar dig. Ha det gott, önskar dig ett fint resår!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.