Vad kostar en resa till Gambia? Budget och mina kostnader

Posted on

Vad kostar en resa till Gambia? Det försöker jag besvara genom att dela med mig av mina kostnader för en veckas charterresa till Gambia.

Vi är alla lite olika lagda om vi gillar att göra sammanställningar över kostnaderna från en resa. Jag är en av dem som gillar att låta budget bli till ett resultat.

Vad kostar en resa till Gambia?

En bra fråga! Det beror på såklart vilken typ av standard en önskar på boendet och när under säsongen en reser. Kostnaderna för en resa till Gambia kommer till stor del avgöras av priset på flyget och boendet. Själva vardagen i Gambia är i svenska mått mätt väldigt billigt. Det som kan dra iväg är om en vill göra väldigt många utflykter och guidade turer.

Vad kostar en resa till Gambia
Bild från utflykten med Gambiagrupperna

Flyga charter eller resa reguljärt till Gambia?

Jag kollade upp många olika flygalternativ och boendeformer inför min resa till Gambia. Jag ville både hitta det alternativ som var mest prisvärt och en resa som passade min almanacka. Charter innebar givna avresedagar och enbart möjlighet att åka en eller två veckor. Jag kollade upp att resa med charter ena vägen och reguljärt andra vägen vilket inte är möjligt. Detta eftersom Ving som är de som flyger till Gambia är tvungna (enligt EU) att transportera passagerare både till och från Gambia.

Reguljärflyg är något mer flexibelt, Brussels Airlines och Turkish Airlines flyger bland annat till Gambia. Däremot kräver det mellanlandning (mer utsläpp och längre restid) och högre pris. Inte minst för att boendet tillkommer. Det alternativet gick därför bort när det var dags att boka.

Kostnader för resa och boende i Gambia

Jag bokade min resa strax efter nyår, sex veckor innan avresa. För resa och boende betalade jag totalt 9 200 kr för ett tre-stjärnigt hotell med pool och 0 meter till havet i ett område med ganska få andra hotell.  Precis före nyår fanns samma resa och boende för 6 600 men som över en natt höjdes det till 8 800, så surt! Jag är ingen van charterbokare och utgick iskallt från att upplägget med charter är att allt ingår i priset. Så var inte fallet. Det skulle betalas extra för mat på flyget och transport till och från hotellet. Väl på flyget visade det sig att jag även fick betala för att kolla på filmerna. Surt igen men när allt kommer omkring, ett helt ok pris för en vecka i Gambia.

Vad kostar en resa till Gambia
Mitt hotell Cape Point

Mina kostnader i Gambia

Jag vill påminna om att priserna kan ändras både uppåt och nedåt och valutakursen likaså. Egentligen så ger dessa siffror inga garantier alls men åtminstone en hum om hur min kostnadsbild såg ut i februari 2019 när jag var där.

Samtliga priser nedan är skriva i den gambiska valutan Dalasi samt ett överslag räknat i svenska kronor. 100 dalasi motsvarade då knappa 20 kr, alltså en femtedel av priset eller bort med en nolla gånger två som jag brukar räkna.

Mat och dryck

Mat är billigt i Gambia men som turist kan det vara svårt att hitta till de mer lokala haken. Priserna på restauranger med turister som målgrupp är mycket billigare än i Sverige men orimligt dyrt för en lokalbo.

 • Middagar på restaurang: Från 275/55 för en enklare huvudrätt till 925/180 för huvudrätt och efterrätt på riktigt bra och trevlig restaurang.
 • Vatten: Stor flaska i affär vid gatan 25/5 och liten flaska vid turistattraktion 50/10
 • Strandgottis: Fruktjuice 150/30 och skuren frukt på stor tallrik 300/60
 • Frukt: Kokosnöt 100/20, skalad apelsin 10/2 och cashewnötter 100/20
Vad kostar en resa till Gambia
En fruktjuice på en stranden
Vad kostar en resa till Gambia
En vanlig middag

Transport

Inom Gambias mer tätbebyggda områden (där en som turist ofta utgår ifrån) är finns det två huvudsakliga transportmedel. Taxibilar som en åker ensam med eller delas med andra som ska åt samma håll eller så kallade Tanka-Tanka som är minibussar enligt ”fasta” linjer.

 • Taxi: En dryg mil, ensam i skruttig bil med trevliga chaufförer 200-300/40-50
 • Tanka-tanka: Minibuss motsvarande kollektivtrafik även om det är självständiga bilar/chaufförer: 8/1,5
Vad kostar en resa till Gambia
Så här kan det se ut i en bil

Utflykter

Det finns mängder med utflykter att välja på i Gambia. På mitt hotell fanns flera alternativ som Ving erbjuder men även en del andra aktörer. På gatan och stranden finns många som erbjuder turer, dubbelkolla dock att de är seriösa. Priserna för i princip samma innehåll skiljer sig så bra att kolla upp vad som ingår.

 • Gambiagrupperna: Heldag med buss, guide och lunch 1800/360
 • Makasutu: Besök i helig skog, transport, privat guide och lunchbuffé 3000/600
Vad kostar en resa till Gambia
Utflykt med paddeltur i mangrovträsk

Tyg och sy upp klänning

Jag valde att sy tre stycken klänningar genom en skräddare som ”min” guides syster kände. Resultatet var okej men inte toppen, en hel del slarv kan mitt rätt tränade öga se. Men oavsett så är det ju lyxigt att få en skräddarsydd klänning för 80 kr.

 • 4 meter tyg på marknad: 250/50
 • 7 meter tyg på fin affär: 915/180
 • Sy upp klänning: 400/80 styck

Jag köpte även ett batikat tyg från några av kvinnorna i kvinnokooperativet hos Gambiagrupperna för 400/80. Det visade sig vara ett rätt bra pris när jag mötte mer turistanpassad försäljning av batikade tyger.

Vad kostar en resa till Gambia
Typ omöjligt att välja ett tyg
Vad kostar en resa till Gambia
Ett nybatikat tyg

Övrigt

Att surfa kan knappast räknas som billigt för en lokalbo men när det bara är en av många semesterkostnader är det småpengar.

 • Malariaprofylax: 150 kr för recept och 400 kr för tabletterna
 • Sim-kort: Kontaktkort till telefonen och 1,5 GB surf 500/100 kr
 • Bensin/dieselpris: En liter drivmedel 56/11. Ofantligt dyrt i relation till andra kostnader.

Eftersom det ibland är svårt att veta hur mycket pengar som ska gå åt tycker jag det är smidigt med ett kreditkort som inte har några avgifter för uttag så kan en ta ut lite i taget.

Sammanställning: Vad kostar en resa till Gambia?

Totalt under min resa gjorde jag av med ca 20 000 Dalasi, vilket motsvarar 4000 kronor. Till detta ska resa och boende läggas till.

Jag bokade ett av de billigare hotellen jag hittade men väl i Gambia har jag valt lite trevligare restauranger och åkt ganska mycket taxi eftersom jag ville röra mig över stora områden i staden och bodde aningen avsides i förhållande till var en del ”turistgrejer” fanns.

 • Resa och boende: 9200 kr
 • Mat: 1000 kr
 • Guidade turer: 1000 kr
 • Tyger/hantverk: 600 kr
 • Taxi och transport: 600 kr
 • Surf: 200 kr
 • Malariaprofylax: 550 kr
 • Diverse: 600 kr

Fullständig kostnad 13 750 kr

Frågan om vad kostar en resa till Gambia är nu besvarande, åtminstone min resa som ett exempel. Hoppas detta kan hjälpa dig som är sugen på en resa till Gambia att estimera en budget för en kommande resa till Gambia.

Här finns alla inlägg som jag skrivit om Gambia. Har tidigare skrivit sammanställda kostnader för min resa till Ghana, Budget för Balkanroadtrip och kostnader för vår resa Jorden runt

8 thoughts on “Vad kostar en resa till Gambia? Budget och mina kostnader”

 1. jag tycker att det varit SÅ kul att följa med till Gambia genom dina inlägg och instastories. Tack för alla intryck och dina reflektioner, från budget till allt annat! Riktigt bra content helt enkelt!!

 2. Jag har också haft någon form av, vad ska man säga, mål om att skriva mer om mina faktiska kostnader när jag reser. Har gjort det några gånger, men borde göra det oftare.
  Intressant att du åker mycket taxi, jag har någon form av antikänsla mot taxi, om jag inte vet i förväg (t ex genom en app) vad det ska kosta. Men även då tycker jag det blir strul.

  1. Ja jag tycker generellt det är ganska svårt att googla sig till så jag gillar att sammanställa för mig själv och de som läser min blogg.
   Min taxi-konsumtion skiljer sig otroligt mycket mellan olika destinationer. I Gambia är det många som åker taxi även av lokalborna men då oftast som delade taxis som plockar upp folk längs vägen, med mig hade det varit fine att göra så men oftast så antog chaufförerna att jag ville åka raka vägen. Alternativet, att åka tanka tanka som är lokalminibuss försökte jag några gånger men tyckte det var svårt att få grepp om rutter så jag hann inte riktigt sätta mig in i det på en vecka. Vart kommer din anti-känsla ifrån?

 3. Intressant med priserna! Charter handlar ju mycket om efterfrågan. Ju populärare det är den tid punkten ju dyrare blir det. Ex skollov är ju alltid dyrast.

  Trevlig helg

  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *