Vad kostar en resa till Ghana? Min budget och prisläge

Posted on

Du är sugen på Västafrika och men vill veta: Vad kostar en resa till Ghana? Det exakta svaret vet vi först efter din resa men kanske kan min vecka och utfallet av min budget ge dig en fingervisning om vilket nivå det barkar åt. 

Jag valde Ghana som resmål efter en flera veckor research. Jag sökte efter en destination som jag inte tidigare besökt, som låg hade rimlig flygtid med avgångar som passade just de dagar jag hade en lucka och inom min budgetram. Startskottet blev de flygbiljetter jag till slut hittade och därefter snickrade jag ihop resten av resan.

Resa till Ghana – vad kostar det?

Flyg till Ghana

Det finns flera större bolag som flyger till Ghana, TAP Air Portugal, Turkish Airlines och Ethiopian Airlines är några. Jag hittade de bästa biljetterna för mitt schema med KLM via Amsterdam. Utresa onsdag morgon 11.00 och landade samma kväll kl 20 lokal tid. Hemresan avgick 22.00 och jag landade vid 9.00 tillbaka i Stockholm. Båda med optimal transfertid och riktigt bra mat på flyget.

Flyg Stockholm – Accra tor 4450 kr

anledningar att resa
Från sista flighten hem

Boende i Accra och Cape Coast

I Accra valde jag ett boende som jag hittade via sajten bookdifferent som bygger på booking.com men där hotellen rankas efter deras miljöavtryck. Jag tyckte inte att jag hittade något uppenbart centrum i Accra men genom området Osu går gatan Oxford street där både Shoprite, KFC och Casinon låg. Tog det som ett bra tecken och siktade in mig på Osu som område när jag letade boende. Mitt val föll på Okera Inn som låg ett stenkast från Oxford Street, som hade pool och frukost samt okej prisnivå, ca 700 kr/natt. Min bild är att boende i Accra är relativt dyrt jämfört med övriga prisläge i landet.

I Cape Coast bodde jag på ett av de dyrare ställena Oasis beach resort. Där är också utbudet mer begränsat särskilt om du söker över nätet. Min första natt bodde jag i en bungalow för 200 kr natten och de andra två i ett vanligt hotellrum för 550 kr/natt.

Boende Ghana 6 nätter: 3400 kr

vad kostar en resa till Ghana?
Boendet i Cape Coast

Mat

Jag åt riktigt billig mat i från ett matstånd och relativt dyr mat restauranger så det går att hålla nere matkostnaderna ordentligt för den som vill resa billigt. Mycket mat kan köpas från olika försäljare som går omkring. Det är väldigt prisvärt så där gäller det att göra en bedömning över vad som känns fräscht.

Mat en vecka: 1500 kr

vad kostar en resa till Ghana?
En av restaurangmåltiderna

Transporter

Det finns lokalbussar i Accra men jag valde att prioritera taxi som det finns mängder av. Väntade aldrig mer än två minuter. Inom Accra kostar i princip alla taxiresor 15-25 cedi (lokala valutan) men pris bör alltid överenskomma innan resan startar. Till och från flygplatsen är det lite dyrare. Jag betalade 30 cedi/resa.

 • Taxi till och från flygplats: 110 kr
 • Lokalbuss Accra – Cape Coast tur och retur: 85 kr
 • Taxi inom Accra: 300 kr

Transporter i Ghana: 500 kr

vad kostar en resa till Ghana?
Från taxifönstret

Aktiviteter och nöjen

Aktivitetskostnaderna var i princip obefintliga eftersom de saker som jag ville göra allra helst inte kostar något: Gå omkring, delta på gudstjänst och hänga vid stranden. De aktiviteter som jag gjorde och ändå kostade något hade inga prislappar som ruinerade mig

 • Canopy walkway: repbroar utanför Cape Coast 200 kr inkl transport från Cape Coast, inträde i nationalpark och själva repbros-aktiviteten
 • Cape Coast Castle: inträde knappt 100 kr
 • Dagshäng på lyxhotellet Golden Tulip: tillgång till poolområde och bra wi-fi drygt 100 kr
 • Shoppade hantverk: 100 kr
 • Dricks till akrobatshow: 100 kr

Aktiviteter i Ghana: 600 kr

vad kostar en resa till Ghana?
Canopy Walkway – en mycket prisvärd aktivitet

Kostnader för en vecka i Ghana

Totalt kostade alltså en vecka i Ghana inkl resa, mat, boende och aktiviteter 10 450 kr. Det är alltid dyrare att resa själv när inga boenden eller taxiresor kan splittas på två. Jag tycker att jag fick otroligt mycket resa för pengarna. Hoppas att du upplever att du fick svar på frågan: Vad kostar en resa till Ghana? och att du kom ett steg närmare en resa till Västafrika eller kanske specifikt Ghana.

Total kostnad: 10 450 kr

En slant till #reseprocenten såklart

Det här innebär att 100 riksdaler kommer skänkas inom ramen för mitt initiativ #reseprocenten. Syftet med #reseprocenten är att ge fler människor möjlighet att resa och jag kommer sänka 100 kr till Plan International som har verksamhet i Ghana.

Fler inlägg om Ghana finns i kategorin Ghana

3 thoughts on “Vad kostar en resa till Ghana? Min budget och prisläge”

 1. Hur hittade du så billig flygbiljett med KLM?
  Var det någon speciell avgång? Fick du vänta länge på transfer på Shiphol?
  Ska åka till Ghana i januari, har varit där 3 ggr förut och gillar verkligen människorna.
  /Andreas

  1. Hej Andreas!
   Jadu själv lite överraskad, vet inte om det var ett pangpris eller standard. Jag reste en dag över natten och en över dagen, kanske 2-3 timmars vänta på Shipol så det var smidigt på båda vägarna. Ha så kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.