Du drömmer om att resa runt bland Balkanländerna men vet inte hur mycket pengar du måste spara ihop i din reskassa. Prisexempel som hjälper dig att göra en budget.
En del tycker att det sticker i ögonen att jag redovisar hur mycket pengar jag lägger på mina resor. Jag har inget att dölja utan ser det som något jag kan vara transparent med för att det ska bli lättare för andra att planera sina resor. Att göra sin rese-budget. Jag analyserar det inte mer än så.
Budget för resor – Hur jag spenderar mina pengar
Jag tror att jag själv är rätt så billig i drift men snålar inte. Jag badar inte i överflöd av lyx och kan bo i både bra och rätt så låg standard. Jag tycker kontrasterna förgyller resan. Jag väljer oftare lokala hak än fine-dining men har nyttjat hela spannet i matväg under resan. På en del ställen har utbudet varit begränsat och så kallade turistställen är de enda som serverar – detta har dock varit billigt jämfört med Sverige. Det enda jag kanske undvikit som en del andra skulle vilja lägga pengar på är dyrare aktiviteter så som segelflyg, hyra vattenskoter eller guidade turer. Jag reste under högsäsong vilket såklart även påverkade prisläget, framförallt på boenden.
Budget under min roadtrip på Balkan
Att befinna sig i många av Balkanländerna är ofta billigt även om det skiljer sig markant mellan länderna. Albanien, Makedonien och Bosnien var alla betydligt billigare än Montenegro, Kroatien och Slovenien. Trots att prisnivån ligger lägre i samtliga länder än i Sverige det blev denna resa långt ifrån billig. Och då har jag dessutom inte gjort några extraordinärt dyra saker. Svaret på varför resan drog i väg i totalkostnad är
- Jag reste själv majoriteten av tiden
- Jag hämtade och lämnade bilen på två olika platser
Så här fördelas mina kostnader
Flyg
Jag flög under högsäsong till Skopje via Wien med Austrian Airlines och från Zagreb med samma flygbolag tillbaka. Jag valde de dagar och tider jag själv ville, med kort restid och direkt via Austrian Airlines hemsida för att ev slippa strul vid ombokningar. Alla dessa faktorer påverkade såklart priset, jag hade kunnat komma ned billigare men valde att maximera mina dagar i mitt semesterschema.
Kostnad flyg: 5 500 kr
Hyrbil
Hyra bil är inte särskilt dyrt i sig och kostnaderna hade ju varit avsevärt lägre om jag delat hela resan med någon. Däremot är det dyrt att lämna bilen på annan ort och det är dessutom flera hyrbolag som inte erbjuder detta vilket begränsar utbudet. Jag har kört minst 220 mil på både små och stora vägar.
Hyrbil inkl alla försäkringar: 13 900 kr (varav cirka 4 000 kr för lämna på annan ort)
Bensin, vägtullar och parkering: 3 000 kr
Korsa gränser: 2 000 kr (5 st á 40 euro)
Min medresenär betalade sin andel av kakan vilket var 3 700 kr
Kostnad bil (för mig): 15 200 kr
Boende
Totalt 19 nätter, varav elva själv och åtta delade, med ett medelvärde på 485 kr. 100 kr för den billigaste på ett hostel i Mostar och drygt 1 000 kr/natt i Zadar i en stor Airbnb-lägenhet som jag bokade i sista stund.
Kostnad boende (för mig): 9 200 kr
Mat, nöje, övrigt
Jag har inte koll på vad jag lagt pengar på exakt men den största andelen av detta är mat. Jag har snittat 285 kr. De ”dyraste” nöjeskostnaderna inom denna kategori är inträde till Plitvice nationalpark 240 kr och en pedikyr/manikyrbehandling som jag gjorde i Slovenien för 500 kr. Hade tyvärr en oförutsedd kostnad – 1500 kr i böter för ett missat vägskattemärke i Slovenien. Surt som attan! Mer om det i ett kommande bila på Balkan-inlägg.
Kostnad mat, nöje, övrigt: 7 000 kr
Total kostnad 36 900 kr
Hela kalaset gick på totalt 36 900 kr. Ponera att jag delat på bilkostnaden och boendet fullt ut hade det istället landat på ca 26 000 kr vilket ju är betydligt mer rimligt för en 20-dagars bilresa. Slutsats: Det är dyrt och flexibelt att resa själv!
Flyg: 5 500 kr
Hyrbil: 15 200 kr
Boende: 9 200 kr
Mat, nöje, övrigt: 7 000 kr
Jag hade ingen riktigt budget men hade tagit i som attan för att inte bli negativt överraskad. Beräknade 800 kr/natt, 250 kr i mat och 500 kr i nöje per dag. Tänk så felberäknat av mig!
Reseprocenten för Balkanroadtrip
Självklart ska det skänkas en slant även för denna resa. 2016 startade jag Reseprocenten – att ge en procent av sin resebudget till person, verksamhet eller organisation för att ge fler möjlighet att röra sig fritt, resa och utvecklas. Jag gav mina överblivna mynt och sedlar till Röda Korset på Arlanda i deras insamlingsbox och så kommer jag ge en peng till Civil Rights Defenders som jobbar med mänskliga rättigheter och har mycket verksamhet på Balkan. Totalt kommer jag skänka 370 kr, alltså en procent av 36 900 kr.
Budget-tips för Balkanresa
Cost split
Efter Lisas ekonomiska resetips använde jag och Sofia Costsplit. En app där en lägger in vem som lägger ut vad och sedan får veta vem som är skyldig vem pengar löpande. Vi kunde lägga in utlägg i olika valutor, och köpa olika dyra middagar och ändå få en helt korrekt fördelning mellan oss. Det går att koppla två konton till samma resa så både kunde lägga in och hela tiden vara i synk – rekommenderas varmt!
Boende
Booking.com och Airbnb fungerar fint, hotels.com har sämre utbud bland Balkanländerna. Det går att boka boende spontant dag för dag men under högsäsong kan det blir något dyrare eller något längre bort än önskat.
Nyttja det som är gratis
Vill du hålla nere kostnaderna rekommenderar jag att nyttja naturen och att gå omkring i städer. Det är ofta gratis eller väldigt billigt med vyer, parker, solnedgångar, att sitta på en bänk och kolla på folk, att bada och smyga omkring i gulliga gränder. Själva destinationen i sig måste inte vara så dyr.
Tidigare budget-inlägg
⇒ USA-resans budget 2013
⇒ Jorden runt: Vad gick kalaset på? 2015
⇒ Så mycket kostade resan i Södra Afrika 2016
Detta inlägg är en ekonomisk sammanfattning av min resa i Balkanområdet. All inlägg från den resan finns under taggen Balkanroadtrip.
Perfekt inlägg, jag ska göra något liknande för vår Balkan-tripp och se var det landar. Efter tre heldagar i Montenegro och förhållandevis dyra Kotor kom vi till Dubrovnik och fick en smärre chock. Första lunchen i gamla stan gick lös på nästan 600 spänn för fyra pers, varav två barn. Lyckligtvis åt vi billigare i Bosnien sen…
Men oj, det där med att turister övertar en stad och trissar upp priset, ja det går ju knappt att klaga på för vi får ju skylla oss själva. Att resa i billiga länder är ändå bästa sättet att få ut mycket för pengarna.
Älskar budget inlägg! Ska skriva ihop något eget på en bra resa.
Jag med och jag är nog lite nördig som trivs med att ruta in allt i excel. Tror det är ett sätt för mig att sammanfatta vad jag upplevt.
Spännande! Vilket företag hyrde du bilen av?
Jag hyrde via jämförelsesajten Carscanner och då var Europcar billigast. Här finns mer tips https://resamedvetet.se/hyra-och-kora-bil-pa-balkan/