Misstag (nej, lärdomar) jag gjorde på min Balkanroadtrip

Posted on

Vad vore väl en resa runt halva Balkan utan misstag som ger ett gott skratt i efterhand eller som går att lära sig något av? Slätstruken och ointressant eller kanske skön och behaglig?

Alla gör vi misstag, så även på resor. Mitt största genom tiderna var att gå på tricket om duvskit i håret som slutade med att några snodde både min mobil och vår kamera. Men mina misstag är också mina lärdomar och även om jag där och då är ganska kass på att hantera misstag, motgångar och min egen klantighet så kan jag i efterhand lägga alla situationer i korgen Saker-jag-inte-behöver-göra-om-en-gång-till.

Fem misstag och en bubblare under min Balkanroadtrip

En del misstag tycker jag är helt okej, det går inte att resa “felfritt”. Andra svider mer och är saker jag helst hade sluppit ta konsekvenserna av. Här delar jag hjärtligt med mig av misstagen jag gjorde, så kanske du antingen kan känna:

 1. Fy bubbla va korkat, det där skulle aldrig hända mig (och känna dig sjukt nöjd med dig själv)
 2. Ausch, det där vill jag ju undvika. Tack för tipset.

Här kommer de, utan inbördes ordning.

1. För en sekund tappa bort vart jag ställde bilen

Hur jag har lyckats ta mig runt genom sex länder i Balkan med en bil med mitt eget lokalsinne kan jag ibland fascineras av – det är kast! Första dagen parkerade jag bilen vid en avsides sidogata för att kunna checka in på hotellet samt få veta vart hotellets parkering var och när jag sedan skulle hämta bilen blev jag osäker på vart jag ställt den. Mitt defaultmode är lost. När jag inte aktivt anstränger mig för att hålla ordning på vart jag är så är jag lost. Den här gången lyckades jag tråckla mig tillbaka till bilen men det var mer tur än skicklighet.

Lärdom: Ta en printscreen på maps när du står bredvid bilen innan du lämnar den så kan du hitta tillbaka till din blåa prick.

Hålla koll på skyltar och gatunamn är ett annat sätt att hålla koll på vart du ställt bilen om du har lika dåligt lokalsinne som mig.

2. Hoppa över allt för många måltider och ersätta med frukt

Jag har svårt att äta riktig mat när det är väldigt varmt (35-40 grader) och jag hamnade alldeles för många gånger i dålig mat-rytm. Det klassiska: Åt bra frukost (det gör jag nästan jämt), upptäckte omgivningarna på morgonen, köpte snacks och frukt för stundande bilresa. Körde bil, åt snacks och frukt, kom fram till nästa destination runt 15. Då svinhungrig. Hittade boende, hittade till slut någon halvkass restaurang/matställe, åt full måltid. Upptäckte staden, börjar bege mig hemåt, dimper in vid 20-21. Inser att jag nog är lite hungrig men för trött för att gå ut och äta. Somnar hungrig. Vaknar döhungrig. Och så samma sak en gång till.

Lärdom: Jag är inte bra på matrutiner och behöver helst ett sällskap som hjälper mig med detta

Frukost – mitt bästa mål. Kanske för att det också då ofta är kallt och fruktigt i sitt innehåll.

3. Boka den billigaste bilen som också därmed är en av de svagaste

Jag behöver ingen fräsig bil och sannerligen ingen som är dyr i drift. Så jag bokade en av de billigaste. Jag fick en Volkswagen polo, en gullig behändig men inte alltid så stark bil. Vissa backar var kämpiga och krävde mycket låg växel och hög hastighet på motorvägen kändes faktiskt inte helt stabilt i alla lägen.

Lärdom: Svårt att få precis allt. Ovärderligt tacksam för min lilla bil i alla städer som jag varit i, en större bil hade gett mig ännu mer ångest. En större, starkare bil hade vart bra att ha i bergen. Det är bara att välja vilken fördel som är viktigast för en själv.

Lillbilen – liten men naggande god

4. Köpa ett mobilabonnemangstillägg för utlandet och inte läsa på ordentligt

Jag vet att det här helt och fullt ligger på mig men jag är ändå lite sur på Telia som är min operatör. De har ett tillägg som heter Vecka Världen för att surfa och ringa med samma kostnader i Sverige. De marknadsför det som “Med Semestervecka Världen ringer, sms:ar och mms:ar du utomlands under en vecka utan att behöva fundera på höga kostnader.” Jag köpte och körde på som vanligt. Ringde hem, tog några jobbsamtal, surfade när jag behövde. Tills jag fick ett sms: “80% av beloppsgränsen 5000 kr är uppnådd” Panik! Kollar specen på kontot – jag har kostnader för 4200 kr. WHAT? Läser på. Inser att i Vecka världen ingår endast 15 länder (förutom EU) och de länder i Balkan som jag reser i ingår inte. Surt som citrus. Mitt ansvar men ändå inte helt nöjd med att Telia marknadsför ett abonnemang för världen där endast EU+15 länder ingår.

Lärdom: 1. Läs på ordentligt även om det är tråkigt och känns onödigt. 2. Ring operatören och ställ kontrollfrågor om du är osäker. 3. Gräm dig inte för mycket för detta, det förstör bara mer av resan.

Jag är minst sagt beroende av min telefon.

5. Missa att köpa vägskattemärken innan gränsen passerades

Alla länder har sina regler för vägtullar på de större motorvägarna. Alla jag passerade betalades kontant eller via kort vid in- eller utpassering på motorvägen. Utom i Slovenien, mitt sista land. Där var allt öppet och fritt, inga spärrar för personbilar. Så kom jag till den kroatiska gränsen och skulle lämna Slovenien när jag blir ombedd att parkera bilen på sidan och komma med. Får böta 150 euro för att jag inte köpte ett vägskattemärke på valfri mack inom landets gränser för 7 euro. Detta trots att jag fått info om detta men inte helt förstod och heller aldrig gick till botten med.

Lärdom: Det kan bli j*vligt dyrt att inte läsa på. Klantskalle!

Bild lånad av Resfredag (som uppenbarligen inte gjorde samma misstag som mig).

Bubblare: Tänka att vår bil väl ändå klarar att köra till Theth

Om den här historien har jag redan skrivit ett helt inlägg och egentligen vill jag inte kalla det ett misstag. Däremot kan det inte ses som något lyckat så detta får ändå ligga på denna listan. Att köra till Theth i Albanien med vanlig personbil rekommenderas ej. Den får ligga på denna lista som en bubblare.

Lärdom: När du ska utmana gränserna, ha en plan B (vilket vi hade) så vågar du testa även fast det kanske inte är det smartaste du kan göra.

Sofia är lite mindre munter än vanligt i väntan på upphämtning. Vi höll dock modet uppe ganska bra måste jag säga.

Allt jag gjorde rätt och bra då?

Men sen finns det också ett antal saker som jag uppenbarligen gjorde rätt hela vägen. Om något av detta hänt hade det varit större och värre än sakerna ovan som ju egentligen bara handlar om smidighet och ekonomi. Inte säkerhet, hälsa och långa köer hos diplomater och myndigheter.

 • Inget borttappat
 • Inga stora felkörningar
 • Inga repor eller skador på bilen
 • Inga skador på mig själv
 • Inget incheckat bagage med tandborste och linsvätska – de låg i handbagaget vilket jag var evigt tacksam för när jag blev kvar i Wien över natten på hemvägen.
 • Inget snott
 • Inga omfattande felkörningar

Vad har du gjort för misstag som gett dig lärdomar?

De här misstagen gjordes under min tre veckor långa roadtrip i Balkan. Fler inlägg finns under taggen Balkanroadtrip.

8 thoughts on “Misstag (nej, lärdomar) jag gjorde på min Balkanroadtrip”

 1. “Learning by doing (wrong)” brukar jag säga. Det här var ju skolboksexempel i den kursen. 🙂

  Känner igen det där med mat. När jag reser helt själv så har jag “problem” med matintaget. Dels märker jag inte om jag tappar blodsocker eftersom jag inte har någon att snacka med, jag blir inte lika snabbt hungrig och jag tycker mat generellt är ganska tråkigt. Problemet med mig var att jag inte ersatte med något alls. Jag åt frukost och så en middag. That’s it. Kanske inte helt optimalt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.