Roadtrip Balkan 2017 – dag för dag

Posted on

Roadtrip Balkan – en sammanfattning av 20 dagar genom sex länder. En roadtrip fullmatad med aktiviteter, intryck, känslor och upplevelser. Det är svårt men jag väljer ett ord: Mersmak. 

Fyra huvudstäder, ett dussintal nationalparker, nitton sjöar och hundratals berg. Min resa “Roadtrip Balkan”, första gången jag reser ordentligt på egen hand, har gjort mig några centimeter längre. Lite rikare på referenspunkter, lärdomar och vyer av vad livet och världen kan bjuda på. Här är min resa dag för dag.

Roadtrip Balkan – dag för dag

Roadtrip Balkan
Grov ritning av min körsträcka under resan “Roadtrip Balkan”. Det är alltså den tunna röda masken jag syftar på.

Makedonien

Dag 1, 22 juli 2017: Landar i Skopje

Efter fyra timmars sömn stapplar jag iväg till Arlanda. Valde den senare flygbussen för att få 30 minuters mer sömn vilket jag ångrar bittert när jag ser köerna till säkerhetskontrollen. Vid lunch hämtar jag ut min bil och genomför bilfärden jag fruktat och överlever. Bor i centrala Skopje och frossar loss bland statyer och sevärdheter. Svetten rinner, jag njuter av att se barnen leka i fontänen och känner mig fri, självständig, på gång. Den här resan som jag vågade drömma om i januari är här. Jag har styrt det här och gett det till mig. För det är jag värd. Checkar av resans enda bucketlist-punkt: Äter en kladdig Baklava.

Läs mer: 

⇒ Att klara av det jag var nervös för
Resereflektion om statyer är ett jämställdhetsmått

Roadtrip Balkan
Den där baklaven går till mina egna historieböcker. Gamla stan Skopje.

Dag 2, 23 juli 2017: Matka Canyon – Ohrid

Går upp tidigt för att hinna med både Matka Canyon och köra till turiststaden Ohrid. Matka visar upp sin storhet. Totalt omgiven av gröna toner och klarblå himmel njuter jag av att vara en uppenbar turist. Kör raka vägen till Ohrid och krånglar mig upp för småvägarna i staden. Hittar inte boende och paniken kommer. Vänder bilen i minsta möjliga korsning, bilar på kö som stressar. Tråklar mig fram och hittar rätt. Bor hos Makedoniens gulligaste tant och går på upptäksfärd.

Läs mer: 

⇒ Besök i Matka Canyon

Roadtrip Balkan
Gröna Matka Canyon, Makedonien

Dag 3, 24 juli 2017: St Naum i Ohrid

Åker på utflykt till en av Makedoniens pärlor som är given att besöka för den som är vid sjö Ohird. Lever livet som resebloggare delux. Är där före de stora massorna för att få fota spegelblankt vatten, uppleva stillhet och ro. De första båtarna anländer. Jag drar mig undan, hittar den kalla vattenkällan, fotar den mest minnesvärda insidan av en kyrka och dödar några timmar på St Naums trevligaste restaurang. Åker tillbaka till “stan” tar en simtur i Ohridsjön och kollar på semesterivrare.

Läs mer: 

⇒ Utflykt till St Naum

Roadtrip Balkan
Innertaket på en kyrka i St Naum, Makedonien
Roadtrip Balkan
Utsikten från lunchrestaurangen där jag njöt för fulla muggar.

Albanien

Dag 4, 25 juli 2017: Ohrid – Struga – Tirana

Lämnar Ohrid för det betydligt charmigare Struga bara en halvtimme därifrån och insuper vad som känns som genuin turism istället för plastig. Åker kort därefter vidare mot dagens mål: Albaniens huvudstad Tirana. Staden känns avlång och stor men jag hittar ett naturområden jag stortrivs i och sen dyker dagens höjdpunkt upp: Sofia anländer! Jag pladdrar som aldrig förr – nu är det vi två och vår bil genom Balkan. Yey!

Läs mer: 

⇒ Resereflektion om turistande vs semestrande

Roadtrip Balkan
Kreativt i Tirana, Albanien

Dag 5, 26 juli 2017: Tirana – Llogarapasset – Dhërmi

Vi är laddade på bildag och styr kosan söder ut. Kör längs vacker kuststräcka och sen blir det bara bättre och bättre. Klättrar oss upp för Llogarapasset och det är faktiskt svårt att då föreställa oss vad som väntar. En utsikt jag sällan skådat med en himmel och ett hav som smälter samman. Ankommer Dhërmi, den strand som vi blivit rekommenderade från flera håll och efter många varv hittar vi tillslut vårt lilla boende på höjden. Avslutar dagen med kvällslopp med kvällsdopp.

Läs mer: 

⇒ Llogarapasset i Albanien

Roadtrip Balkan
Llogarapasset och dess utsikt, södra Albanien

Dag 6, 27 juli 2017: Dhërmi – Durrës

Intar stranden, fotar stilleben, köper frukt och maxar njutet. Semesterkänslan börjar infinna sig och jag slappnar av mer och mer även om det totala lugnet inte tycks infinna sig. När värmen öser på som värst åker vi norrut igen. Äter en glass i Vlorë och kommer därefter till Durrës. Två ställen som vi på nedvägen dissade men nu ser lite trivselpotential. Funderar på om min önskan att bära mina egna väskor för att manifesterar min självständighet tolkas som att jag inte litar på hotellpersonalen? En av de där fantastiska sakerna med att resa – att få reflektera och rannsaka sig.

Läs mer: 

Om du ändå ska åka häst och vagn

Roadtrip Balkan
Leker med färg och form, Dhërmi Albanien

Dag 7, 28 juli 2017: Durrës – Theth

Ett av våra stora mål med våra dagar i Albanien, att komma till Theth och dagen är kommen då vi ska välja hellre försöka och misslyckas än att inte utmana alls. Efter många om och men kommer vi till slut fram till paradiset. Efter en dag på helspänn i bilen släpper nu allt och ett mycket vällagat mål mat serveras medan vi ser solen försvinna bakom bergstopparna.

Läs mer: 

⇒ Köra till Theth med bilen i behåll

Roadtrip Balkan
Att köra här är så mycket mer än att ligga längs E4:an i Sverige. Roadtrip Balkan levererar

Dag 8, 29 juli 2017: Theth

Vaknar till en ny dag som är ett oskrivet blad. Vi vet bara att vi vill vandra och njuta av omgivningarna. Det slutar med en åtta timmars stekande het vandring med ett tydligt mål där promenaden var mödan värd och det svalkande källvattnet räddad oss mer än en gång. Slocknar utpumpade i sängen och innan jag somnar tänker jag på hur tacksam jag är över mina möjligheter att uppleva Theth i de albanska bergen. Önskar att fler fick chansen.

Läs mer: 

⇒ Vandra till Blue eye i Theth

Roadtrip Balkan
Vandra med de här kulisserna är inte helt fel
Roadtrip Balkan
Blue eye – målet med hela vandringen, Albanien

Montenegro

Dag 9, 30 juli 2017: Theth – Dobrota

Lämnar Albanien och kontrasterna till Montenegro är påtagliga. Körningen längs landets kust är minst sagt iögonfallande och det kräver disciplin för att hålla ögonen på vägen. Operation Roadtrip Balkan när den är som bäst. Från dramatiska berg och total avskildhet till romantiska kulisser i Kotorbukten där vi valt att bo för två nätter. Spenderar kvällen vid havet och ser solen sjunka i horisonten.

Roadtrip Balkan
Montenegros första intryck var minst sagt bra

Dag 10, 31 juli 2017: Kotor

Börjar dagen vid stranden efter bästa tänkbara frukost. Värmen är minst sagt påtaglig och nästan jobbig. Åker på eftermiddagen in till Kotor och upplever gamla stan med dess katter och gröna fönsterluckor och jag gör ännu en kraftmätning när jag stegar de 1350 trappstegen upp till Castle of San Giovanni. Trots att klockan är 17 så känns solen som en brinnande eld som omsluter mig. Utsikten som är belöningen är helt klart värd slitet. Halvtid för Roadtrip Balkan och jag inser hur enormt mycket grejer den här resan innehåller.

Läs mer: 

⇒ Sköna dagar i Dobrota (Kotor)

Roadtrip Balkan
Belöningen efter de 1350 stegen. Kotorbukten, Montenegro

Kroatien

Dag 11, 1 augusti 2017: Dobrota – Perast – Dubrovnik

Vi lämnar Kotor och stannar till vid den gulliga grannstaden Perast innan vi tar oss vidare mot nästa land i form av Kroatien. Dubrovnik som jag sett fram emot är som förväntat. Jag frågar efter platser där Game of Thrones spelats in, vi tar skydd från solen i gränderna där skuggan hägrar och trängs med turister längs huvudgatorna. Vi börjar bli rätt slitna efter högt tempo och däckar i vårt superfräscha rum.

Roadtrip Balkan
Dubrovnik i kvällsljus

Bosnien och Hercegovina

Dag 12, 2 augusti 2017: Dubrovnik – Mostar

Kliver upp i ottan för att till fots ta mig högre upp för att kunna blicka ut över staden. Äter en prisvärd frukost och tar ett lite sentimentalt avsked av Sofia efter åtta dagar tillsammans. Dags att åter igen vara ensamt ansvarig för bilen och siktar in mig på att ta mig in i mitt fjärde land och till slut landa i Mostar i Bosnien och Hercegovina. Vacker väg ovanpå bergskammar och jag känner direkt att jag behöver se mer av det här landet. Väl på plats i Mostar pinnar jag målmedvetet fram till bron för att få en skymt av målet. Värmeböljan Lucifer visar 44 grader för dagen och även kl 18 på kvällen svettas jag floder i skuggan. Mostar är turisttätt men av någon förunderlig anledning älskar jag att vara där. Fotar bron i alla vinklar, avbryter en löptur pga turbulent mage och sover tidigt.

Läs mer: 

⇒ En dag i Mostar

Roadtrip Balkan
Så glad att jag gick upp tidigt
Roadtrip Balkan
Morgonljus över Mostar

Kroatien

Dag 13, 3 augusti 2017: Mostar – Makarska

Ännu en gång uppe med tuppen för att få egentid med bron. Sitter i min bil redan vid 9 och är därmed redan efter lunch tillbaka i Kroatien och Makarska. Jag har ännu inte listat ut varför men jag älskar Makarska. Det var som att någon omslöt mig med en tung filt. Chillar i min airbnb-lägenhet under timmarna då det knappt går att vara ute och upptäcker city under eftermiddagen. Staden är fullsmockad av folk men jag gillar det ändå. Upplever en solnedgång som förtjänar ordet magiskt och älskar livet.

Läs mer: 

Makarska – ett charmerande semesterparadis i Kroatien

Roadtrip Balkan
Tack!

Dag 14, 4 augusti 2017: Makarska – Zadar

Skön morgon och därefter ett gäng timmar i bil. Bestämmer mig för att hoppa över både Omis, Split och Trogir samt den kroatiska skärgården till förmån för att kunna landa och sova två nätter på samma ställe. Zadar är trevligt och jag slappar i skuggan, strosar i stan när solen gått ned och har turen att vara där när det är matmarknad och ståhej längs kajen. Festligt och skön stämning.

Roadtrip Balkan
Zadars gamla stan med fornlämningar

Dag 15, 5 augusti 2017: Zadar

Sänker tempot och försöker sortera alla intryck jag upplever. Springer, simmar, äter. Fotar, lyssnar på sommarprat, solar. Zadar är litet men ändå mer än tillräckligt. En riktig populär turiststad som ändå känns genuin och som jag gillar.

Läs mer: 

⇒ Att göra i Zadar

Roadtrip Balkan
Zadars kända kajområde med denna ovanliga sevärdhet

Slovenien

Dag 16, 6 augusti 2017: Zadar – Plitvice – Radovljica

Dags för nästa bagarväckning för att hinna med en lång körning och ännu en höjdpunkt: Nationalparken Plitvice och dess sprakande sjöar. I högt tempo tar jag mig igenom hela huvuddelen av parken och kan efter en sjabbig kycklingburgare lämna Kroatien för att inta Slovenien. Jag hamnar i ett flow jag längtat efter och älskar efter 16 dagar att köra bil. Slovenien imponerar fullständigt och jag vet redan där och då att det inte kommer räcka med tre dagar i landet. Äter om möjligt ännu sämre mat till middag och springer hem i ösregn. Trots detta – Slovenien I love U.

Läs mer: 

⇒ Plitvice Nationalpark – sjöar i smaragd och turkost
⇒ Eufori, lyckorus och älska att köra bil

Roadtrip Balkan
Ser ni?! Så himla vackert! Plitvice gör dig inte besviken.

Dag 17, 7 augusti 2017: Sjöarna Bled och Bohinj med omnejd

Av rädsla för att inte få parkering och behöva uppleva turistattraktionen Bled överfylld av folk var jag på plats innan 8. Jag är ungefär ensam men är glad att jag fått parkering nära skön så jag kan springa runt sjön, byta om mellan bildörrarna och sen ta ett dopp i den förvånansvärt varma sjön Bled. Åker vidare mot Bohinj men stannar först till vid Vintgar. Bohinj är ljuvligt och Slovenien fortsätter att plocka poäng.

Läs mer: 

⇒ Att göra runt sjöarna Bled och Bohinj

Roadtrip Balkan
Sjön Bohinj som jag gillade väldigt mycket, Slovenien

Dag 18, 8 augusti 2017: Trzic – Ljubljana

Åker till den genuint pittoreska staden Trzic och sedan vidare till en liten nationalpark där jag har en kreativ fotosession med mig själv som jag sent kommer glömma. Kör vidare till Ljubljana och efter en eftermiddag och kväll i huvudstaden tar Slovenien hem förstaplatsen över den här resans bästa land. Ljubljana charmar mig med sina broar, torg, gator och stämning. Hit vill jag tillbaka!

Läs mer: 

Att göra i Ljubljana – tips för weekend i Slovenien

Roadtrip Balkan
Här hade jag kunnat sitta i timmar och lyssnat på bruset. Kontrasterna i Roadtrip Balkan är stora
Roadtrip Balkan
Lilla fina Ljubljana med sin rosa kyrka, Slovenien

Kroatien

Dag 19, 9 augusti 2017: Ljubljana – Zagreb

Äter resans bästa frukost och gör mig redo för att göra resans sista stopp. Zagreb är trevligt men gör inte särskilt stora intryck där och då. Kanske börjar jag bli mätt och svår att imponera på? Besöker Museum of Broken Relationships och blir helt tagen av alla berättelser och går känner mig som Hans och Greta när jag ser kyrktaket på Zagrebs mest kända kyrka.

Läs mer: 

Att göra i Zagreb

Roadtrip Balkan
Sankt Markuskyrkan med sitt färgglada tak, Zagreb

Dag 20, 10 augusti 2017: Zagreb – hemfärd mot Stockholm

Sista dagen och tack vare en free walking tour med bra guide och en lunch jag önskar att jag kunde tagit med mig hem stiger Zagreb betydligt i kurs. Staden fick så mycket mer själ och när guiden berättar om kriget och att det bara är 26 år sedan Presidenthuset bombades och människor slaktades på gatan så känns verkligheten plötsligt så nära. Jag gör mig redo för att flyga hem med byte i Wien. Tyvärr kom jag inte så långt pga åskväder och trippen fick förlängas med en dag och avslutas på samma sätt som den började. Sänggående vid midnatt, upp 4.30 för att ta morgonflyget dagen därpå och till slut landa i mitt älskade Sverige med mer intryck än vad jag kunnat ta hand om.

Läs mer: 

⇒ Idag åker jag hem

Roadtrip Balkan
Inlandning påbörjad

Sammanställningar Roadtrip Balkan

V i l k e n  r e s a. Det är svårt att sammanfatta och fler inlägg är på ingång. Både fler jämförande inlägg mellan länderna och specifikt om Makarska och Ljubljana. Och så om alla känslor som jag känt under den här resan. Dom är många vill jag lova.

Minitopplista

Projekt Roadtrip Balkan förtjänar sin egen lilla topplista:

  • Bästa landet: Slovenien
  • Bästa dagen: Dag åtta, vandringen till Theth, Albanien
  • Bästa staden: Ljubljana
  • Bästa utsikten: Llogarapasset, Albanien
  • Bästa stunden: När solen gick ned i Makarska, Kroatien

Läs mer:

⇒ Balkanroadtrip i siffror
⇒ Budget för Balkanroadtrip – mina siffror
⇒ Misstagen (nej, lärdomar) jag gjorde på min Balkanroadtrip
Bila på Balkan – min rutt och tips land för land
10 tips om att hyra och köra bil på Balkan

Dessa 20 dagar och alla dess blogginlägg finns under taggen Balkanroadtrip.

11 thoughts on “Roadtrip Balkan 2017 – dag för dag”

  1. Hej, vi ska köra Roadtrip i Balkan i sommar så kul att läsa om din resa! En fråga gälla de bilhyrningen – hyrde du bil in Makedonien och sen lämnade tillbaka i ett annat land? Vi har bara läst om massa svårigheter med bilhyrningen i Balkan, speciellt i Albanien så blev lite hoppfull när jag läste om din resa!

    1. Hej Julia! Det är såklart olika mellan alla företag men jag upplevde att det fanns en del att välja mellan även om alla inte har det och det siljer sig land från land och kostar en del extra att hämta och lämna i olika. Jag valde till slut europcar efter att ha funnit dem bäst på en jämförelsesajt. Så visst går det om en letar litar. Jag hämtade i Makedonien och lämnade i Kroatien, körde i totalt fem länder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.