Skopje är känt för sina maffiga och många statyer och den som diggar den typen av sevärdheter kommer inte bli besviken. Det får mig omedelbart att fundera på om det statyerna avbildar är ett mått på jämställdhet?
En av anledningarna till att jag började med resereflektioner på helger är för att ha möjlighet att ge en kort reflektion direkt från ett resmål. Veckans resereflektion handlar därför om Skopje, Makedoniens huvudstad.
Manliga statyer. och de kvinnliga.
Jag har passerat otaliga mängder statyer. De flesta föreställer män såklart och de kvinnor som avbildas har fokus på det moderliga och vackra. Statyer är ofta resta till minne av betydelsefulla personer och att män har mer utrymme i historieböckerna är inget nytt. Det får mig att fundera på om statyer kan användas som ett mått på hur jämställt ett land är?

Jag skannar mina begränsade statykunskaper i Sverige och anar att även vi har fler män än kvinnor avbildade i statyform men frågan är om vi har bättre siffror än Makedonien och andra länder där vi kommit längre med jämställdheten i landet?

Vad tror du om min tes? Är ett lands statyer ett mått på hur jämställt landet är? Har du exempel på statyer runt om i Sverige eller världen där kvinnor porträtteras för det de åstadkommit eller bidragit med. Folkbilda mig gärna!

Lämna ett svar