Resereflektion nr 15: Är statyer ett jämställdhetsmått?

Posted on

Skopje är känt för sina maffiga och många statyer och den som diggar den typen av sevärdheter kommer inte bli besviken. Det får mig omedelbart att fundera på om det statyerna avbildar är ett mått på jämställdhet?

En av anledningarna till att jag började med resereflektioner på helger är för att ha möjlighet att ge en kort reflektion direkt från ett resmål. Veckans resereflektion handlar därför om Skopje, Makedoniens huvudstad.

Manliga statyer. och de kvinnliga.

Jag har passerat otaliga mängder statyer. De flesta föreställer män såklart och de kvinnor som avbildas har fokus på det moderliga och vackra. Statyer är ofta resta till minne av betydelsefulla personer och att män har mer utrymme i historieböckerna är inget nytt. Det får mig att fundera på om statyer kan användas som ett mått på hur jämställt ett land är?

Jag DRÖMMER om den dagen då jag hittar en staty med fyra män som vårdar några barn och en kvinna får stå i en ännu mer vräkig staty och höja sin hand. Jag är ärligt talat inte så optimistisk.

Jag skannar mina begränsade statykunskaper i Sverige och anar att även vi har fler män än kvinnor avbildade i statyform men frågan är om vi har bättre siffror än Makedonien och andra länder där vi kommit längre med jämställdheten i landet?

Moder Teresa är från Makedonien och hennes betydelse för vår syn på varandra, för allas lika värde kan inte överskattas. Hon får en pluttig lite staty under ett valv i hennes Memorial House med en stor växtlighet som skymmer henne. INTE rimligt!

Vad tror du om min tes? Är ett lands statyer ett mått på hur jämställt landet är? Har du exempel på statyer runt om i Sverige eller världen där kvinnor porträtteras för det de åstadkommit eller bidragit med. Folkbilda mig gärna!

En fina staty jag sprang på här om veckan. Världens bästa Astrid Lindgren med fina rosor i bakgrunden.

3 thoughts on “Resereflektion nr 15: Är statyer ett jämställdhetsmått?”

  1. Intressant observation. För mig är statyer ofta något gammalt och berättar en historia om dåtiden och då är det oftast män som var i fokus. Däremot handlar jämställdhet idag om nutid. Utan att veta så har jag uppfattningen om att Sverige har fler statyer av manliga soldater och män som gör stora bra saker men däremot är vi bra på jämställdhet idag om vi jämför med andra länder.

    Så statyer är helt klart en intressant observation och något som kan användas för att uppmärksamma vem som skrivit historia och hur den skapats men jag tror inte vi ska döma länder idag utifrån det. Och jag är inte säker på att plocka bort statyer för att göra det mer jämställt på statyscenen är rätt väg. Skulle det kunna liknas vid när biblioteken plockade bort Tintin böcker? Att man försöker tillrättalägga en historia i efterhand för att den ska se bättre ut.

    1. Håller helt med dig. Jag tycker inte heller vi ska rätta till historien men samtidigt så reser vi ju fortfarande statyer och då är ju frågan vilka vi väljer då? Det finns ju en hel del betydelsefulla kvinnor som vi identifierat att de gjort bra saker både för 1000 och 20 år sedan så frågan är om vi i större grad lyfter fram dessa nu jämfört med de statyer vi reste på 50-talet. Hänger du med på hur jag menar?

      Sen tror jag absolut inte att det går att säga att Sveriges jämställdhet tex är 10-procentig om 1 av 10 statyer är av kvinnor men kanske att Sverige är mer jämställd om vi har 1 av 10 kvinnliga statyer jämfört med ett land som har 1 av 50. Tycker främst det här är intressant att filosofera kring snarare än ett exakt mått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *