Att göra i Ohrid – Makedoniens semesterfavorit

Posted on

Ohrid är sötvattenpärlan i södra delarna av Balkan. Här finns sol och bad, branta backar med utsikt och närliggande områden att göra utflykter till. Här är mina åtta saker att göra i Ohrid. 

Makedonien saknar kuststräcka och är inklämt mellan de fem angränsande länderna Grekland, Albanien, Kosovo, Serbien och Bulgarien. De må gå lottlösa av havets bris men de fick istället den stora, rena sötvattensjön Ohridsjön som de tagit väl vara på och nyttjar till max.

Ohridsjön
Ohridsjön i kvällsljus med uteserveringarna längs kajen

De finns de som tycker att Ohrid är ett klockrent exempel på turism i sin värsta form och de finns de som älskar det. Känslan inför Ohrid sitter i förväntningar och önskade upplevelse. Ohrid kan liknas vid en charterdestination (med allt vad du förväntar dig ingår i det förutom en kilometerlång strand) och den är mycket populär bland ryssar och personer från andra öst-stater. Men den kan också ses som en kulturell och historisk viktig plats för Makedonierna med varierat utbud. Du väljer inställning.

ohrid torg
Ohrids torg ligger bakom den här lille parken
att göra ohird
Gatukonst i Ohrid
restips Ohrid
Vackra siluetter i Ohrid

Att göra i Ohrid

Jag tillbringade två dagar i Ohrid och tyckte det räckte för min del men då var jag mer inne på att uppleva än att sola och bada. Jag skulle inte rekommendera folk att åka enbart till Ohrid. Men den som är nyfiken på Makedonien eller Albanien och vill se sig omkring har allt att vinna av ett stopp vid Ohrid. Min upplevelse är att det finns en hel del saker att göra i Ohrid.

att göra i ohrid
Att göra i Ohrid – till exempel fånga en ödla

1. Låt vaderna göra jobbet i stentrapporna

Ohrids gågator ligger i höjd med vattnet men alla mysiga områden ligger högre upp längs berget. Här kan du knata omkring bland vanliga bostadshus, hitta mysiga restauranger och en gammal amfiteater. Ohrid är kyrktätt och de återfinns i alla storlekar. Se till att gå förbi St Johannes vid Kaneo kyrka och gå sedan så högt upp du kan komma på berget för att få en riktigt fin utsikt. St Sofia är en annan av de större och mer välbevarade kyrkorna värda ett besök.

hus i ohrid
Tydliga husfasader
att göra i ohrid - besöka kyrka
Saint Johannes kyrka tagen från höjden
amfiteatern
Amfiteatern
sofiakyrkan
Sofiakyrkan

2. Besök Tsar Samuels Fort

Inte särskilt väl omhändertaget och ingen fantastisk turistattraktion men en lika fin utsikt fås från Samuels borg. Mycket fin att titta på i solnedgång.

Samuels borg
Samuels borg i solnedgång

3. Promenera längs kanalen Studenchishta

Öster om city och efter den långa kajen finns lugnare områden med både stränder, träningsområden och en mysig kanal med båtar. Här är semesterkänslan en helt annan och den som vill ha en lugnare ledighet kan med fördel välja ett boende som ligger åt det här hållet.

Gå längs kanalen
Kolla så mysigt att gå längs den här kanalen

4. Gör en båttur

Jag testade aldrig själv pga tidsbrist men kajen vid city erbjuds mängder av olika båtturer. Snorkling, dykning, besök St Naum och såklart en hel del unga festglada som verkligen kan få båten att gunga.

båttur i ohrid
Båttur i Orhid

5. Köp pärlsmycken

Ohridsjön producerar sötvattenpärlor och nästan överallt i hela stan finns smyckesbutiker med den ena pärlkombinationen efter den andra i alla storlekar.

restips ohrid
Gågatan, ett av många ställen där pärlor går att finna

6. Hitta bästa träningsmixen

Jag tycker själv att jag hittade den ultimata kombinationen en kväll. Sprang fem kilometer längs kajen och på gångbanor för att därefter simma 30 minuter. Fint att se solen sjunka i horisonten och så skönt att simma i sötvatten och inte saltvatten. Lite varning för en del sjögräs och vattenväxter även på rätt djupt vatten för den som är känslig mot sånt.

Utsikt över Ohrid
Backträning är en annan träningsform som går utmärkt bland alla gränder

7. Åk på utflykt till Saint Naum

Snudd på obligatoriskt och för många en självklarhet att besöka en dag för den som spenderar en semestervecka i Ohrid. St Naum är berömt för dess religiösa byggnader och här finns även en av Ohridsjöns källor. Jag gillade St Naum så mycket att det fick ett eget inlägg.

Läs mer Utflykt till Saint Naum

St Naum
Rofyllt i St Naum
Ohrid källa
Där den kalla källan rinner ut i Ohrid i St Naum

8. Lägg en dag i Struga

Jag stannade förbi som hastigast i Struga och fick ett enormt gott intryck. Hotellkomplex och barnfamiljer ska en räkna med men trevlig och lång strand, olika aktiviteter att göra och solen i perfekt söderläge.

struga
Promenadstråk i Struga
Struga
Tänk sötvatten och denna strand, i Struga

Vad jag väljer bort

Ungdomlig party-beach-upplevelse på Potpesh

Jag kände direkt att dessa ställen inte var något för mig men för den som gillar tanken på bad, drinkar, packade sillar och det som många uppfattar som god stämning så är Potpesh beach ett bra alternativ.

Caféer och matställen vid torget

De är ungefär vad som kan förväntas. Inga smaksensationer, rätt dålig service, inget wifi och en tryckande en-i-turist-mängden-känsla. Kanske gick jag till fel ställen men tyvärr såg alla ut att vara samma skrot och korn.

att göra i ohrid
Potpesh – någras paradis, andras värsta tänkbara

Bra att veta om Ohird

 • Bo med fördel hos Villa Lara som jag bokade via Airbnb. Enkla rum hos den vänligaste tanten i hela Makedonien. Fick hjälp att parkera och på den knackiga engelskan kände jag mig mer än välkommen.
 • Undvik att köra in i gamla stan. Parkera istället utanför ringmuren och gå. Det går att köra i de smala gränderna och branta backarna men för semesterfridens skull rekommenderar jag att inte utmana ödet
 • Åk tidigt till St Naum så du får några timmar själv där innan alla andra anländer med båtarna.
Villa Lara
Lara – charmigaste tanten i Ohrid

Är du sugen på Ohrid eller Makedonien i stort och har du fler tips på vad som finns att göra i Ohrid? Lämna gärna en kommentar så fler får ta del av dina tankar.

Alla inlägg från min tre veckor långa roadtrip i Balkan finns under taggen Balkanroadtrip.

12 thoughts on “Att göra i Ohrid – Makedoniens semesterfavorit”

 1. Jag kommer nog säkert åka tillbaka till Makedonien någon gång, och då vore det ju dumt om Ohrid (där jag efter två gånger i Makedonien ännu inte varit) inte stod på listan. Om staden inte var någon kulinarisk höjdare så har jag ett minne av att heller inte maten i Skopje var något att skriva hem om.Fast visst, jag kan ju också ha gått på fel ställen, lokalborekommendationer till trots…

  1. Jag skulle säga att maten generellt i Balkan är rätt trist. Jag åt absolut bra mat i Ohrid men inte så bra att det är värt att skriva inlägget – bästa matställen i Ohrid för så ”bäst” var de inte 🙂 Så åk till Ohrid men åk inte dit för maten

   1. Håller inte med dig!! Detta är ett gammalt inlägg men din kommentar gjorde mig upprörd. Jag vet inte vad eller var du har ätit men du kan inte säga att maten i ”hela Balkan” är ”trist”. Du kan omöjligen ha provat på alla rätter från Balkan…vet du hur många länder som är inräknade på Balkanhalvön? Sen är du svensk, du är inte uppväxt med den maten och kulturen. Ganska klumpig kommentar men förklarar det med din okunskap kring ”balkan mat” om man överhuvudtaget kan klumpa ihop över tusen maträtter från flera olika länder?!

    1. Jag ser fram emot att åka tillbaka till Ohrid och gå en matvandring med dig Maja. Visa mig lite av det bästa Ohrid har att erbjuda, jag motbevisas mer än gärna.

     1. Jag ska åka till ohrid om någon vecka som en del av Bosnien-Makedonien-Kosovo och Albanienrunda. Jag har varit på Balkan många gånger och i samtliga länder. Jag älskar Balkan. Enkelheten, korta avstånd, prisnivån och mentaliteten hos människor. Spelar ingen roll om man ligger i solstol i Budva i Montenegro, sitter på ett café i Belgrad eller på torget i Mostar i Bosnien. Man blir oavsett bra bemött, blir inte ruinerad och hittar enkelt allt man behöver. När det gäller maten så tycker jag om den. Jag är stor vän av enkel mat och med det menar jag ungefär som en kebab i Turkiet, man dränker den inte i såser och varenda grönsak man hittar som i Sverige. Det är svårt att hitta en bättre kväll än den man hittar i en restaurang i tex Banja luka med en mixad grilltallrik framför näsan till tongångar av lokal musik. Gärna ett par slivo till. Kocken Zlatko kör hem en på sin moppe efteråt lite halvslirig efter dom slivosar man bjudit han på för 7 kr styck.. Poängen är att gillar man ett enkelt sätt att semestra på så är Balkan fantastiskt. Vill man hitta en latte för 20 euro så finns det så klart elegantare gator i Paris. Jag ser fram emot Ohrid och strand där. Låter skönt efter bussturen från Skopje och en grym tallrik med små köttfärskorvar med bara lite lök, sallad och ajvar för max 20 spänn blir en bra avslutning på dagen.

 2. Vackra Ohrid, hängde där några dagar en sommar för två år sedan när jag reste genom östeuropa med Rosa Bussarna, fantastiskt ställe (ja hela resan var fantastisk!), vi campade runt sjön och gjorde dagsutflykter in till staden med lokalbuss – och hälsade på strandsvanarna i Struga.

 3. Harri Salminen! Du har fattat grejen 🤩 Älskar enkelheten, livslusten, vänligheten, helt enkelt hela ”ambienten” som vi hade sagt på Balkan ♥️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *