Utflykt till Saint Naum vid sjön Ohrid i Makedonien

Posted on

Saint Naum, ett stycke kloster och en vattenkälla. Det kanske inte låter mycket för världen men det finns anledningar till varför platsen är ett av Makedoniens mest populära utflyktsmål.

Jag klev upp tidigt och tog bilen till Saint Naum med enbart ett syfte, komma dit före båtlassen av folk och få lite egentid med den lilla turistpärlan. Jag körde den timme långa sträckan från Ohrid till St Naum. Många kurvor och backar senare kom jag fram vid 10 och den lilla gågatan hade precis börjat puttra. Några få enstaka låg redan på stranden medan andra intog sin frukost. Jag trivdes omedelbart.

Det klaraste sjövattnet jag sett – Ohridsjön är minst sagt trevlig

Om Saint Naum

Saint Naum, en av Makedoniens mest besökta turistmål är känd för främst två saker. En kalla källan som flyter ut i sjön Ohrid och klostret där Saint Naum finns begravd. Saint Naum, eller Sveti Naum som han heter på makedonska, är en apostel som grundade klostret år 905 som uppkallats efter honom. Det ligger dryga tre mil söder om Ohrid och det vanligaste sättet att ta sig dit är med en av de många arrangerade båtturerna från staden Ohrid.

Det här kan du göra i Saint Naum

Besöka Saint Naums kloster och trädgård

Här finns fin utsikt över Ohridsjön, drickbart vatten som rinner ur en källa, påfåglar som vandrar omkring fritt och möjlighet att skänka en tanke till nära och kära genom att tända ett ljus. Du kan även höra Saint Naums hjärtslag om du lägger örat mot hans grav. Jag kontrollerade dock aldrig detta, kön var aningen lång…

Trädgården utanför Saint Naums kloster…
…där hängde det bland annat ett gäng påfåglar som spatserade omkring.
Saint Naum
Klostret Saint Naum utifrån
Utsikten från klostret, populärt att ta utsiktsbilder från. Tack du omedvetna tjej om att du fick vara ryggmodell på just min bild

Åka roddbåt och njuta av alla nyanser av grönt

Roddbåtarna går från flera ställen, ofta inne från restaurangerna och åker så fort de blivit fulla. Glid fram på vattnet och njut av tystnaden och det porlande vattnet.

Spegelblankt så säg. Det ni ser är växtligheten på botten av sjön – så grönt!
Båtarna står redo för att ros

Bada i optimala förutsättningar

Ohrid som sjö är fantastisk att bada i. Klart och rent sötvatten med sandstrand – allt som går att önska sig i badväg. Här finns några få gräsytor och solstolar att hyra.

Svårt att förstå att detta är en sötvattenssjö
Badparadis för hela familjen

Njuta av rofylld utsikt från restaurangerna

Utsikten från restaurangerna är minst sagt tillfredsställande och här kan du bland annat äta den speciella öringssort som bara finns i Ohrid sjön. Dock inte helt gratis och ätes med fördel i grupp. De bästa borden kräver reservation till lunch och middag. Restaurang Ostrovo kan rekommenderas varmt.

Sånt här charmar mig direkt. Det första jag ser på restaurang Ostrovos innergård
Till exempel ett sånt här borde kan förbokas…
…med den här utsikten

Shoppa krimskrams

Det som jag är minst intresserad av, men som många andra tycks uppskatta. Souvenirer och diverse plastiga badprylar. Undantaget krimskramset är dock pärlhalsbanden gjorda av Ohrids sötvattenpärlor och den lokalproducerad honung.

Inte min kopp av te, men däremot många andra som verkar uppskatta den lilla gågatan av shopping

Hitta den kalla källan

Gå en promenad i området och finn början på sjön Ohrid. Följ skyltarna och den lilla promenadstigen mot klostret Saint Mother of God och sedan klostret Athanasius. På vägen passerar du en av sjön Ohrids ursprungskällor, Black Drim’s springs eller Crn Drim. När jag gick min promenad var jag helt ensam större delen av tiden, mycket fridfullt.

Promenadstråk runt kloster och källan
Min favorit – Saint Mother of God
Insidan Saint Mother of God, välmålat så att säga.
Den porlande starten på källan som rinner ut i Ohridsjön…
…som till slut blir ett strömt vattendrag…
…som till sist rinner ut i sjön.

Bra att veta om Saint Naum

  • Parkeringen kostar 50 makedonska denar vilket motsvarande cirka åtta kronor.
  • Om du tänker gå promenaden till till de olika klostren samt hitta källans ursprung kan myggstift vara en bra sak att ha med för den myggkänsliga. Vattendrag har en förmåga att uppskattas av mygg att botanisera i.
  • Den första turistbåten anlände strax före 11 och då fylldes Saint Naums kloster och dess intilliggande trädgård med mängder av fotolystna besökare. Var där innan dess om du vill uppleva området i lugn, särskilt under högsäsong.
  • På vägen till Saint Naum finns möjliga badstopp på flera ställen och små samhällen med supermarkets och försäljare. Här finns även Bay of Bones som en kan stanna till en kort stund vid men som jag själv inte tyckte var något särskilt spektakulärt.
Turistbåt nr 1 kommer in
Bay of Bones är bland annat de pålade husen som är en efterhandskonstruktion över hur en tror att husen varit uppställda back in the days

Mer läsning från Makedonien

Besök Matka Canyon utanför Skopje i Makedonien

Besöket i St Naum var ett av mina stopp under min tre veckor långa roadtrip på Balkan. Fler inlägg finns under taggen Balkanroadtrip och här finns alla inlägg om Makedonien

2 thoughts on “Utflykt till Saint Naum vid sjön Ohrid i Makedonien”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.