Besök Matka Canyon utanför Skopje i Makedonien

Posted on

Matka Canyon utanför Makedoniens huvudstad Skopje är ett grönt paradis för ögat och sinnet om du trivs i naturskön miljö. Ta russinen ur kaka och gör en dagsutflykt på 3-4 timmar eller ta extra allt sov över och nyttja alla aktiviteter som erbjuds.

Välkommen till Matka Canyon

Matka Canyon är en floddal och ett av Makedoniens populäraste turistmål både för utländska och inhemska semesterivrare. Extra uppskattad som utflyktsmål eftersom den ligger så nära Skopje. Den människoskapade sjön har bildats tack vara att makedonierna en gång i tiden utvann energi från vattnet genom att bygga en uppdämning som gör vattennivåerna enorm olika.

Längst bort i bild ser du den lilla energistationen, nedanför den är vattennivån minst 50 meter lägre enligt mitt tillförlitliga ögonmått.

Matka Canyon överraskar

Google maps var inte helt tillförlitligt och den lilla bruna skylten vid motorvägen missade jag helt. Vände om och kom till nästa korsning. Maps sa höger, skylten visade vänster. Genom en andel engelska, tre andelar kroppsspråk och ett kryddmått tyska förstod jag på en man att jag behöver köra vänster och sen köra tillbaka. Förvirringen var total. Jag valde att lita på den bruna skylten och så här i efterhand blev allt plötsligt så logiskt.

När jag först kom fram till Matka och stannade bilen på anvisad parkering blev jag lite besviken. Det jag visste om platsen jag skulle till var att det är en mäktig canyon samt en konstgjord sjö. Det jag såg var ett brett porlande vattendrag där en vild pojke badade loss och glada kvinnor vadade. Tills insåg att detta bara var början.

Följde åter igen skyltarna och så småningom gick det upp för mig vad jag snart skulle få möta. Matka Canyon är precis så stor och pampig som en kan förvänta sig.

Det första jag mötte när jag parkerade bilen
Därefter såg jag det här. Visst är det vackert men kanske inte den canyon jag väntat mig.

Vad göra i Matka Canyon?

Matka Canyon är först och främst en naturupplevelse med storslagna vyer i alla nyanser av grönt. Längs med vattnet finns ett promenadstråk där det är upp till var och en hur långt en vill gå. Jag nöjde mig efter 30 minuter då jag vände tillbaka. För den hurtiga finns möjlighet att hyra kajaker och flera vandringsleder både längs vattnet och upp i bergen. Det gjordes reklam för både dykturer till bland annat en grotta och cykeläventyr. Den mer stillsamma kan åka en av de populära båtturerna som går regelbundet eller så fort båten tycks vara full.

Ett alternativ på göromål är att paddla kajak…
…eller ta en båttur uppströms längs floden.

Praktiskt om Matka Canyon

  • Matka Canyon ligger 30 minuter från Skopje, och som sagt lita inte på google maps. Håll utkik efter avfart med brun skylt ca 20 minuter från Skopje. Följ därefter skyltarna.
  • Besök Matka tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen för att undvika den värsta värmen och turistströmningarna, särskilt under högsäsong i juli och augusti.
  • Den som vill maximera och hinna med allt kan bo på ett av hotellet som ligger precis vid vattnet. Här finns även restaurang och WC samt wifi.
  • Bra promenadskor, badkläder, solkräm och vatten är ett måste. En stor del av promenaden sker i skuggan men tråkigt att bli dålig i utsatt läge.
Härligt blommigt utanför restaurangen.
Med en utsikt en inte kan klaga på.

Åk inte till Matka om…

du är höjdrädd, finns risk att upplevelsen kommer vara lite läskig. Hela promenadstråket är stabilt och har staket men på några ställen är det ett gäng meter ned till vattnet.

du hatar larver mer än allt annat. Matka Canyon är rik på fjärilar och därmed även larver. De hänger ned tunna trådar från träden längs promenadstråket och att undvika dem är helt omöjligt. Det fastnade säkert 15 stycken på mig

du är färgblind och inte ser grönt. Upplevelsen blir ingen höjdare då (eller superläcker beroende på hur ditt öga fångar upp det som ska vara grönt).

du använder barnvagn eller rullator/rullstol. Området är inte anpassat efter hjulbärande ting.

Fin promenadslinga men den höjdrädda kan få lite besvär här.
Jag var helnöjd med att plocka russinen ur kakan. Var där tidigt, fångade området innan allt för många vaknat och hann få både en och två photomoments för mig själv. En dryg timme senare var jag nöjd och åkte vidare.

Besöket i St Naum var ett av mina stopp under min tre veckor långa roadtrip på Balkan. Fler inlägg finns under taggen Balkanroadtrip och här finns alla inlägg om Makedonien

8 thoughts on “Besök Matka Canyon utanför Skopje i Makedonien”

  1. Men vilket drömmigt litet ställe, känns som ett toppentips för området. Och det är spännande att läsa om länderna du besöker nu, de är nämligen hyfsat obekanta för mig sedan innan! 🙂

    Förresten, kul att stället heter Matka… På finska betyder det “resa”. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.