Att ta sig till Theth i Albanien (med bilen i behåll)

Posted on

Floddalen Theth i norra Albanien är minst sagt svårtillgänglig men ack så värt besväret. Omgiven av berg och slukad av naturens stillhet med maffiga bergskulisser i varje väderstreck gör Theth till något extra. 

Jag brukar ofta slå ett slag för research så varför jag helt frånsåg detta denna gång är oklart och straffet kom som en smygande kalldusch. Theth är en floddal i norra Albanien och vägen på google maps ser minst sagt utmanande ut. Det finns bara en väg dit och hårnålskurvorna staplas på varandra. Stigningen upp i berget sker främst på asfalt och är relativt enkel körning. Att ta sig till högsta punkten är inte svårt, det är resan ned i floddalen som kräver sin körning och sin bil.

Jag och min vita Volkswagen polo

Jag har hyrt en av de billigare och mindre bilarna och hade ärligt talat inte en tanke på att det skulle kunna vara problematiskt att ta sig fram på vägarna. Jag visste att det inte var den starkaste bilen men att den skulle vara så begränsad i Albaniens berglandskap blev jag varse om så fort jag kom in i landet. Det går men det går långsamt.

Köra i de här omgivningarna tackar en ju inte nej till

Vägen till Theth

När vi insåg att vägen dit kunde innebära problem kollade vi vägen lite närmare. Gunilla från 4000 mil som precis varit där avrådde å det starkaste att köra dit i vanlig bil medan ägaren till vårt boende sa att det skulle vara lugnt om vi körde sakta. Vi bestämde oss till slut för att ge det ett försök och visste att vår utväg var att bli upphämtade om vi behövde. Vi körde och vägen började bra med asfalt och fabulösa vyer och landskap. Åkrar av majs, fårhjordar som betar, stenhus och gråa spetsiga berg beklädda i mörk skog och buskage. Allt lugnt så långt. Men. Så kom grusvägen.

Albanien är så vackert!
Hejhej fåren!

Ganska snabbt förstod vi vad som väntade oss och vi körde tappert mellan 5 och 10 km/h på den steniga, gropiga, ojämna och smala vägen. Varje möte var en skräck och varje kurva krävde planerad körning även om det gick långsammare än marschtakt. Två gånger stannade vi och övervägde om vi skulle vända eller ge upp. Båda gångerna valde vi att fortsätta. Efter en timme off road och en blå prick på google maps som förflyttade sig i snigelfart valde vi att ringa efter hjälp. Tråkigt att inte kunna köra hela vägen fram men väldigt klokt av oss att lämna bilen och vänta på hämtning.

Stenigt värre, ojämnt, vasst och gropigt.
Lite uppgiven Sofia när vi väntar på hämtningen. Solen sken i alla fall.

Komma fram till Theth

Efter en orimligt skumpig och i svenska mått mätt vårdslös biltur med jeepen som plockade upp oss kom vi fram till vårt boende. En enorm frihetskänsla sköljde över oss. Glada över att vara framme. Lättade över att varken vi eller bilen skadats på vägen ned. Rofyllda över de omgivningar som omgav oss. Vilket ställe! Det första vi såg var små brunbjörnsungar som klappades av besökare – de bor på gården som husdjur och föds upp av ägaren själv.

Vi såg solen gå ned bakom bergen, fick äta en fräsch vegetarisk måltid kunde sedan krypa ned under vårt täcke i vår stuga. Den huvudsakliga sysslan för besökare i området är vandringar – det blir spännande att se vad dessa bjuder på.

Theth
Utsikten från vårt boende. Floddalen Theth och bergstopparna får sina sista solstrålar

Tips för en lyckad transport till Theth

 • Kolla med ditt boende om de kan plocka upp dig där asfaltsvägen slutar, det finns parkering där.
 • Hyr en stark och hög bil för hela din vistelse i Albanien, det är generellt bergigt i stor delar av landet.
 • Hyr en lämplig bil i Shkoder, närmast stora stad, och använd den för bara de dagar du vill köra bland bergen till och från Theth.
 • Boka en arrangerad paketresa med både boende, vandringar och hämtning/lämning.
 • Om du mot all förmodan vill köra din vanliga låga bil så räkna med att köra krypkörning hela vägen och att själva resan från att asfaltvägen tar slut tar minst två timmar. Detta gäller dock endast under den torra tiden på året. Så fort det finns vattenflöden i området skulle jag inte riskera att köra en vanlig bil alls.

Resan till Theth är ett av mina stopp under min tre veckor långa roadtrip i Balkan. Fler inlägg finns under taggen Balkanroadtrip och här finns alla inlägg om Albanien

16 thoughts on “Att ta sig till Theth i Albanien (med bilen i behåll)”

 1. -Skriv, vad var det jag sa! Säger min dotter uppfordrande när jag läser upp detta vid frukostbordet.
  Men sån är ju verkligen inte jag! 😉
  Vill lägga till att det absolut enklaste och vanligaste sättet att ta sig dit eller därifrån är att helt enkelt hya in sig i en jeep för 10€. Hotellet ordnar.

  1. Jag är glad att vi försöket och glad för att vi stannade. Och glad för dina råd som gjorde att vi förberedde oss på detta och gjorde upp om att hämtning var möjlig. Att det går att bli hämtade i Shkoder var dock inget jag då visste om så det är ett mycket bra tips.

 2. Oj vilken utmaning!! Tur att det gick bra för er båda och bilen. Vyerna och äventyren liknar vad vi just sett och gjort i Rumänien – som jag älskade! Du har redan fått mig sugen på fler länder i Östeuropa, Albanien kanske är nästa… 😉

 3. Oi, for en vei! Jeg fikk sett litt av fjellene i Albania da jeg reiste med bil fra Sarandë til Ohrid og tilbake, men det var jo i den sørlige delen av landet, og vi kjørte dessuten ikke på slike småveier. Det jeg så den gangen, gjorde meg sugen på å reise mer i de albanske fjellene, så nå gleder jeg meg til å lese mer om dine opplevelser der!

 4. Vilket äventyr! Även om jag fattar att det var kämpigt så är det ju sånt här som ger minnen för livet. Och viktiga erfarenheter.

 5. Har läst er text både innan och efter vi var i Theth dalen nu i somras. Er reseskildring var nyttig för oss både i val av bil (blev en Jeep) och i era vandringar. Vi tog oss dit via Shkoder och det var en fantastiskt äventyrlig bilresa och magiska vandringar, ett ställe jag gärna kommer tillbaka till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.