Resereflektion nr 16: Turistigt eller semestrande?

Posted on

Turistigt eller semestrande – två ord som syftar på samma sak men ändå har så olika innebörd i hur de uppfattas. Men vad är det egentlige som skiljer de två orden åt?

Ordet turistigt används oftast i nedvärderande ordalag trots att vi med vår egen närvaro uppenbart bidrar till att en plats blir just fylld med turister. Jag vet inte riktigt vad folk söker, en plats där vi kan vara turister men där inte andra turister finns samtidigt som vi förväntar oss en viss service? Ett liknande ord som inte används lika ofta och som har en helt annan klang, i alla fall i mina öron, är semestrande.

Turistigt eller semestrande – vad är skillnaden?

Efter flertalet stopp längs stränder i både Albanien och Makedonien kan jag konstatera att exempelvis Ohrid i Makedonien kändes turistigt medan Vlore i Albanien snarare uppfattades som semestrande. Jag fick två helt olika känslor och upplevelser men kan inte riktigt sätta ord på vad skillnaden är. Alltså, vad är skillnaden på ett resmål som känns turistigt och ett som känns som en plats för semesterfirare?

Ohrid i Makedonien – fyllt av turister från topp till tå.

Vlore i Albanien – kändes snarare semestrande och härlig. Varför?
Har du några erfarenheter av platser du besökt med mycket folk där du ena gången fått en positiv känsla och andra gången en negativ? Vet du vad skillnaderna varit?  

Alla resereflektioner hittar du i kategorin Resereflektioner

6 thoughts on “Resereflektion nr 16: Turistigt eller semestrande?”

 1. Jag skrev ju lite om det en gång. Eller åtminstone om det att vara turister men utan andra turister, och att vi förväntar oss service ändå.

  Just dina två bilder ser jag egentligen inte skillnaden på.Men det är klart. Turist är ju ett ord som tyvärr kanske fått en lite negativ klang, medan ordet semester ju enbart är positivt. På engelska finns ju strunttjafset med “I´m not a tourist, I´m a traveller”.

  Att semestra kan man ju göra var som helst, även hemma. Att turista kräver ju faktiskt att man åker iväg, om än inte helt till Albanien, och även att det kanske finns en visst infrastruktur kring det hela.

  1. Är inte heller säker på att mina bilder var de bästa på att illustrera det hela eller så är det just det som är poängen, att det inte går att skilja på det ena eller andra. Vi har bara fyllt orden med olika innehåll fast de egentligen handlar om samma saker. Jag tänker att det går att turista i sin egen stad men du tänker att det då är semestra?

 2. Frågan är ju också som Johnny skriver är inne på, är man turist eller resenär? En annan fråga är också om man är på semester eller resa? Dock förstår inte jag riktigt skillnaden mellan att vara turist och resenär. Fast det anses väl finare på något sätt att vara resenär. Det vi har gemensamt är att vi sitter på samma uteserveringar och går på samma museer och andra sevärdheter. Eller för att använda ett thailändskt uttryck om begreppen: same, same but different.

 3. Precis nykommen till bloggen, och lär stanna för du tar upp ett intressant och tänkvärt ämne.
  Jag använder själv ordet turistig i negativa ordalag. I somras reste vi till Bilbao som jag upplevde som o-turistigt. Då jämförde jag med t ex Barcelona som i mitt tycke är väldigt turistig.
  I den värderingen la jag in att i Bilbao var det en total avsaknad av allt det som flockas på Barcelonas stora turiststråk, såsom orörliga män helt täckt i silver som plötsligt svajar till och alla de t-shirt- och väskstånd som hela gatan kantas av.
  Naturligtvis var det mycket turister i Bilbao men vi fick på något sätt klara oss själva. Inget curlande helt enkelt.
  Kan det vara så att vissa ställen i världen slår mynt av de många turisterna – det är ju förstås en källa till inkomst för många, medan andra ställen inte behöver turisterna för sin överlevnad och då inte heller bryr sig då mycket om dem. Och de ställena upplevs då som mindre turistiga?

  1. Hej Monika, så roligt att du hittat hit och gillar det.

   Intressant det där du tar upp om behovet av pengar. Jag tänker att egentligen, om jag vore turistdestination så skulle jag ju vilja hitta den optimala balansen av tjäna mycket pengar utan att folk upplever turistigt-känslan. Å andra sidan så ett ställe dit folk flockas så kanske en inte behöver tänka på att oturistifiera det eftersom pengarna rullar in som de ska. Svårt med den avvägningen i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.