Sköna dagar i Dobrota utanför Kotor i Montenegro

Posted on

Att boka något i det lilla kan ibland vara det bästa tänkbara. Så blev det med vårt stopp i Dobrota som i all sin enkelhet och personliga känsla är precis vad jag önskade mig här och nu. 

En av de allra bästa sakerna med den här Balkanroadtrippen är att den är så varierande. Ena dagen fotar jag statyer i en huvudstad, andra dagar vandrar jag i bergen så att benen värker och en tredje dag ligger jag på en strand och lyssnar på vågorna.

Dobrota – jag rekommenderar dig gärna

Montenegro är dyrare än både Albanien och Makedonien som jag varit i senaste veckan men precis lika vackert. Efter googling och research Kotor stod högst på min och Sofias lista över vart vi ville spendera våra dagar i Montenegro. Kotor är lite mindre stad som ligger inne i en stor fjord. Här finns en klassisk Old town, semesterfirande som älskar sol och bad samt bedövande vackra kulisser. Efter tips från Annika på Resfredag bokade vi ett boende i Dobrota, tre kilometer från Kotor – en fullträff på alla sätt. Här bor vi hos Apartments Iovanic med tillgång till egen stenstrand som vi delar med några få andra i området, riktigt lyxigt.

Frukost vid vår strand – kunde där och då inte önska mig något annat i hela världen.

Vad vi gjort som mest i Dobrota

I Dobrota är det lugnt och så långt ifrån turistigt en kan komma samtidigt som en befinner sig vid en strand under högsäsong. Vattnet är ljuvligt skönt, inramningen av berg harmonisk och hela stämningen avslappnad. Förutom strandhäng och kvällsdopp har vi gått en sväng i den lilla, men ack så välbevarade, gamla stan och spanat in gröna dörrar och fönsterluckor. Jag som gillar utsikter, att sätta upp mål och checka av saker på listan passade på att knata de 1350 stegen upp till Castle of San Giovanni. Jobbigt och värt det på alla sätt men skulle rekommendera att göra det än senare på eftermiddagen. Allt efter kl 18 borde vara mer humant än den stekande sol jag fick övervinna.

Ett av alla hus med gröna luckor
Gamla stan. Till den där toppen gick jag!
Seger och välförtjänt utsikt över Kotorfjordarna

Kvällssolsjunkie som jag är med solnedgång som favorittid på varje dygn njöt vi för fulla muggar när solen gick ned bakom bergen. När solen går ned då stannar tiden runt mig. Mitt största problem är att jag allt för ofta fokuserar för mycket på att fånga ögonblicket på bild istället för att stanna upp och njuta av stunden där och då.

Fina Sofia från Fantasiresor värms av solen
Jag och min egensydda semesterklänning (mycket nöjd) poserar i solnedgången. Foto av Sofia Zetterqvist.
Ögongodis sa jag ju.

Halvtid för roadtrip på Balkan

I skrivande stund är jag halvvägs på min resa. Tre av sex länder avklarade. Tio av tjugo dagar har gått. Halvfullt eller halvtomt? Däremot långt ifrån halvvägs vad gäller antal blogginlägg jag vill skriva om denna utmanande, utvecklande och härliga resa. Härnäst väntar Kroatien, en kort avstickare till Bosnien Hercegovina och till sist Slovenien.

Resan till Dobrota är ett av mina stopp under min tre veckor långa roadtrip i Balkan. Fler inlägg finns under taggen Balkanroadtrip.

 

10 thoughts on “Sköna dagar i Dobrota utanför Kotor i Montenegro”

  1. Wow, vilken utsikt! Fast nu började jag fundera på en sak. Du skriver att där ni bor har ni tillgång till egen strand som ni delar med få andra. Om du har tid och lust får du gärna skriva om det i ett “resa medvetet-perspektiv”. Om det stämmer vet jag inte, men jag har läst att 90% av montenegrinska stränder hyrs ut av myndigheterna till privata investerare. Det borde väl också innebära att den vanliga montenegrin inte har tillgång till 90% av landets stränder. Nu vet jag inte alls om siffrorna stämmer, men själv är jag oavsett inte jätteförtjust i privata stränder just av den anledning.

    1. Det hade jag ingen aning om, intressant. Den strand vi bodde på låg direkt nedanför lägenheten vi bodde i så jag tänker mig att den får användas av de i boendeområdet men jag kan helt klart ha fel. Såg inte särskilt många publika stränder men bara utgick från att de som bor där får använda de stränder som finns. Skumt och tack för upplysningen. Har du nån källa eller mer info om detta?

      1. Hej!

        Inget jag hörde något om , vi var för andra gången nu i Montenegro och denna gången bodde vi i Dobrota och hyrde bil för att åka runt och en dag cyklade hela familjen efter strandvägen till Kotor och Gamla Stan. Mysig tur. Vi låg också och solade på de små stränderna i Dobrota utan massa turism och tror inte dessa “små” stränder skulle vara intressanta ur investeringssynpunkt. Vi var 7 st som åkte och en av stränderna täckte vi 7 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.