Besöka Olympiska arenor i olympiska städer runt om i världen är ett av Evas stora intressen och med tanke på hennes rese-CV har hon gjort allt annat än att ligga på latsidan. Här är del 1 i en ny miniserie om passion.
Vad är det som får oss att välja resmål och när kan ett visst intresse spela en avgörande roll för vilket resmål vi väljer? Finns det rent utav omvägar vi är beredda att ta bara för att stilla vårt drivkraft?
Jag har intervjuat tre personer som alla har en lite udda fascinationen som driver dem att resa till nya platser. Av detta ska det bli en miniserie som i skrivande stund förväntas mynna ut i tre inlägg. Kanske hittar jag ännu fler passioner att skriva om längs vägen. I nästa inläggen kommer bland annat Pernilla från utochspring.com berätta om några av hennes maratonlopp hon sprungit runt om i världens metropoler. Därefter kommer min sambo Erik berätta om sitt intresse för varumärken och hur han rest med dem som drivkraft.
Först ut är min vän Eva som jag haft förmånen att resa till Aten med där jag bevittnat hur detta intresse kan vara en del av en reseupplevelse.
Passion 1: Olympiska arenor med Eva
Eva Blomqvist har besökt majoriteten av alla olympiska arenor runt om i världen och hon har ett riktigt imponerande CV. När jag bad Eva berätta om sina resor i kronologisk ordning utifrån när hon besökt dem blev det är uppenbart att detta är helt ointressant. Hennes tidräkning tycks utgå från när de olympiska spelen gick av stapeln. I samtalet blir det också tydligt att Evas samhällsintresse skiner igenom. Hennes berättelser bygger ofta på hur de olympiska spelen i respektive stad speglar samtiden.
Hur skulle du beskriva ditt intresse?
För mig är det idrotten som är passionen och olympiastadion som blir symbolen för detta. Den rätta benämningen på detta är väl egentligen att jag har ett nördigt intresse.
Vad är det bästa med att ha olympiska städer som drivkraft för att resa?
Är man sportnörd så är OS den största tävlingen. De spelar roll för så mycket, även för nationell och internationell politik.1936 när Tyskland anordnade spelen var det en uppenbar manifestation av Hitler över Tysklands storhet. Diskussionen om mänskliga rättigheter är viktig när Kina ville arrangera spel. Putin städer upp och vill visa upp sin version av Ryssland och HBTQ-frågor hamnar i rampljuset.
Hur ser ditt rese-CV ut med din passion som utgångspunkt?
- Aten 1896. De första moderna olympiska spelen hölls här. Till skillnad från många andra arenor ligger den mitt i stan och är även mer avlång och öppen vid ena kortsidan.
- London 1908. Arenan riven men är platsen besökt.
- Stockholm 1912. En arena som besöks regelbundet för diverse sportevenemang.
- Antwerpen 1920. Under en resa till Normandie gjorde Eva en avstickare och tog sig in i Antwerpen men till sin stora besvikelse stod inte arenan kvar.
- Amsterdam 1928. Arenan är riven men Eva har varit på platsen där den stod.
- Los Angeles 1932 och 1984. Det enda olympiska spelen som hållits i samma arena vid två olika OS.
- Berlin 1936. Arenan används aktivt fortfarande och Eva har bland annat sett friidrott där.
- London 1948. Efter två inställda OS pga världskrig hölls OS på fotbollsstadion Wembley. Den har Eva besökt.
- Helsingfors 1952. Tog Finlandsbåten över för att kika på arenan, Helsingfors ligger ju ändå så nära…
- Tokyo 1964. En arena Eva besökte med en viss omväg. Mer om det nedan.
- Rom 1960. Eva har sett fotboll i olympiastadion som fortfarande används.
- München 1972. En fräck byggnad med modern arkitektur. I OS-byn skedde en terrorattack och det blev ingen tydligt hur de olympiska spelen är brickor i ett större politiskt spel.
- Moskva 1980. Ingen speciell arena men ett speciellt OS då Sovjet gått in i Afghanistan. USA och flera andra länder bojkottade spelen. Svaret från Sovjet kom 1984 då de inte deltog i Los Angeles.
- Barcelona 1992. Här har Eva sett friidrotts-VM.
- Aten 2004. Att besöka arenan från 2004 var ett sorgligt kapitel. Satsningen på OS måste ha spelat in på deras ekonomiska situation och idag fanns ingen märkbar verksamhet i eller vid arenan.
- Peking 2008. Har inte sett den färdiga arenan men var där under tiden den byggdes.
Vilka resmål vill du besöka?
Det finns inget planerat just nu men jag vill gärna åka till Australien och då förhoppningsvis få in både Melbourne 1956 och Sidney 2000 även om det är ett visst avstånd mellan dessa städer. Mexico 1968 saknas också och finns på listan över önskade resmål.
Vilka städer har du besökt enbart för OS-arenan?
Egentligen ingen, men stoppet i Antwerpen hade inte blivit av om det inte vore för att leta reda på den där olympiska stadion som i slutändan inte fanns kvar.
Vilken är den största omvägen du tagit för en OS-arenas skull?
Tokyo. Jag var i Japan och tänkte ”Jag kan fan inte vara i Japan utan att åka till Tokyo” så jag åkte skittidigt med deras snabbtåg, kollade på arenan och åkte tillbaka till mitt resesällskap.
Vilken arena är värd att besöka även för den ointresserade?
Aten är speciell. Både för att den är historisk och för att den finns mitt i city. Den är värd ett besök utan evenemang.
Det var Evas passion för idrott och olympiska arenor. Har du besökt någon av dessa eller har du egna passioner som driver dig att besöka vissa platser?
Alla bilder utan headerbilder och bilden på den förfalla arenan i Aten är tagna av Eva
Kul läsning!
Bra att du gillar det. Snart är det din tur!
Ehm, ja min passion är ju Storbritannien. Syns kanske på bloggen, fniss. Dock gör brexit sitt bästa för att utmana den.
Ja det märks verkligen. Utmanar för att du inte gillar deras politik eller för att det blir svårare för dig att vara där?