Miniserie: Att resa med passion för maraton i metropoler

Posted on

Det finns de som drömmer om att klara av att springa ett enda maraton i sitt liv. Och så finns det dom som spontanreser till en stad när lusten att springa 4,2 mil slår till. Pernilla är en av dem. Här är del 2 min miniserie om att resa med passion. 

Del två i miniserien om att resa med en passion för något fortsätter. Efter Evas imponerande rese-CV med åtminstone 16 besök vid Olympiska arenor är det dags för en annan passion inom idrott fast på ett helt annat sätt. Om Eva gillar att titta på idrott gillar Pernilla att utöva.

I nästa del (som i skrivande stund är den sista) kommer jag dela med mig av min sambo Eriks stora passion: Varumärken. Men först, Pernilla.

Passion 2: Maraton i metropoler med Pernilla

Pernilla Bredolt bloggar på utochspring.com och bestämde sig en dag för att hon vill göra fem olika maratonlopp i fem olika städer. Nu är hon precis klar med att sammanhängande löpa 42 kilometer för 20:e gången. Inte illa måste jag säga. Efter samtal med Pernilla fick jag en helt annan syn på maratonlopp. Där snackar vi springglädje och alltid redo. När den ena personen gör sig redo för sitt livs lopp tycks Pernilla ständigt vara i form för en mara.

Hur skulle du beskriva ditt intresse?

Jag är tävlingsinriktad person som spelat elitfotboll och trivs med att vara i form. När jag väl springer vill jag ha en bra tid, men i efterhand ser jag det mer som en kul grej. Jag gillar att utmanas av de olika loppen. I Lissabon var det till exempel platt i början och sen mycket backar på slutet som blev en stor utmaning. I Los Angeles var det fantastisk publik, bra bana och bra väder och sen är det givetvis häftigt att exempelvis springa originalmaran i Aten. Jag brukar boka resan några veckor innan, jag är nästan alltid redo för att springa ett lopp.

Aten arena
Målgången i Aten

Hur upplever du staden när du springer?

På helt annat sätt än vid en guidad tur. Jag känner mig som en local och loppen går ofta i city vilket är halva grejen. Jag tycker att jag faktiskt hinner uppleva staden samtidigt som jag springer även om det är jobbigt.

Vilket är ditt starkaste maratonminne?

Det måste vara mitt första lopp som jag sprang i Belgien 2010.

Hur ser ditt rese-CV ut med din passion som utgångspunkt?

Pernillas spring-CV är nästan ofattbart långt och det är uppenbart att hon ständigt tycks vara i form. Nedan finns ett axplock av hennes maratonlopp. Hela tränings-CV finns på hennes blogg.

 • Brussels marathon, BEL (-10)
 • Sparkasse marathon – Bodensee, GER (-11)
 • Lisbon marathon, POR (-12)
 • Swiss city marathon, Luzerne – CHF (-13)
 • Stockholm marathon – Stockholm, SWE (-13, -14, -15)
 • New York City Marathon, USA (-14)
 • Athens authentic marathon, GRE (-15)
 • Washington D.C Rock n’roll marathon, USA (-15)
 • Lausanne Marathon, CHF (-16)
 • Paris marathon, FRA (-16)
 • Saint Petersburg Ergo nights marathon, RUS (-16)
 • Chicago marathon, USA (-17)
 • Hong Kong marathon, HKG (-17)
 • Los Angeles Marathon, CA – USA (-17)
pernilla marathon
Målgångspose efter Chicago Marathon

Vilka städer har du besökt enbart för att springa ett lopp?

Jag reser alltid dit för staden. Jag har inte åkt någonstans bara för att springa ett lopp. Men vill jag till en stad och om det finns ett lopp där passar jag gärna på att springa det. Men nog händer det att jag spanar efter möjliga lopp och väljer destination utifrån det men jag skulle inte välja en stad om jag inte var intresserad av att resa dit.

Vilken är den största omvägen du tagit för ett maratons skull?

Jag var på Aruba tidigare i år och tänkte att jag skulle åka förbi Los Angeles när jag ändå var på rätt sida av jordklotet. Det visade sig dock vara en åtta timmars flygresa dit enkel väg så det får jag nog ändå kalla en liten lätt detour.

Lausanne
Utsikten under maraton i Lausanne i Schweiz – inte dålig kuliss att löpa med

Vilka resmål vill du besöka?

Det finns många lopp kvar så jag har att göra. Bland annat finns något som heter World Marathon Majors med de sex största maratonloppen i städerna London, Berlin, Tokyo, Boston Chicago och New York city. Jag har gjort två av dem och det är väldigt svårt att få en plats i de andra. Kräver lottning och seedning. Men förhoppningsvis en dag kan jag titulera mig som att jag gjort alla sex.

Sen finns det lite mer udda lopp som jag är sugen på:

 • Bagan – Tempelmaraton i Myanmar med massa tempel
 • Disneymaraton – Mycket att titta på inne i de fina parkerna
 • Pyongyang – Maraton i Nordkorea, ett land jag personligen är väldigt intresserad av

Det var Pernillas passion för lopp i olika städer. Har du sprungit något lopp utomlands (kort eller långt) eller har du egna passioner som driver dig att besöka vissa platser?

Alla bilder i detta inlägg är tagna av Pernilla Bredolt. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *