Resereflektion nr 32: Vilka glasögon vill du slipa?

Posted on

Under stretchen på ett Friskispass ramlade nya resereflektionsfunderingar ner i huvudet på mig. En av dem var denna: Med vilka glasögon har jag skarpast syn? Alltså vilka strukturer eller orättvisor är jag bäst på att identifiera och granska.

Mina starka och svaga glasögon

Mina två bäst slipade glasögon är föga förvånad genusglasögonen och alkoholglasögonen. Ojämställdhet och baksidor av alkohol ser jag vart jag än vrider mitt huvud. Men det finns en hel del glas som behöver justeras och i vissa områden vet jag inte om jag ens äger ett par glasögon.

Mina klassglasögon är helt okej. Sämre är det tyvärr med de koloniala eller rasistiska glasögonen. Nu senast blev det uppenbart när jag skrev resereflektionen om Aladdin när jag fick en kommentar om hur fylld den filmen är av just kolonialism. Visst har jag reflekterat över det men jag hade inte en tanke på att jag kunde ha nämnt det perspektivet istället för att okomplicerat romantisera över Disneys film. När jag blir upplyst förstår jag, men perspektivet faller sig inte helt naturligt.

Dina glasögon

Andra kan givetvis ha åsikter om vilka glasögon jag eller andra borde slipa. Det tycker jag är helt ointressant. Det intressanta är istället vad jag och du skulle vilja bli bättre på att se? Och kanske ännu hellre, hur ska vi göra för att slipa glasen?

Jag vill bli bättre på att se rasism, vad vill du bli bättre på att se?

En gång i veckan skriver jag ett kortare inlägg som jag kallar resereflektion. Du hittar alla i kategorin Resereflektion

4 thoughts on “Resereflektion nr 32: Vilka glasögon vill du slipa?”

  1. Med vilka glasögon har jag skarpast syn? Ja, det är nog mina hbtq-glasögon och det med ryter jag sällan men ibland till, som t ex för någon vecka sen där jag kritiserade en resebloggare som nog omedvetet skrev rätt så homofobt. Ett annat par skarpa glasögon jag tycker jag själv har, är ”all inclusive-glasögonen”. Inte att förväxla med vissa hotellkoncept, men just det här att när jag skriver försöker jag skriva för både kvinnor och män, hetero och straight, gamla och unga i alla variationer, fast med den ena sak gemensamt, nämligen att de gillar mina destinationer och sättet jag skriver på.

    Vilka glasögon borde jag slipa? Kanske Svensson-glasögonen? Inse att Gran Canaria faktiskt kanske är lika bra som Pakistan. Eller åtminstone inse varför många tycker så. 🙂

  2. Mina bästa glasögon är av naturliga skäl funktionsnedsättnings-glasögonen. När vi pratar mångfald och normkritik handlar det ju oxå om att se att vi människor är olika, på flera olika sätt. Dessutom tänker jag ofta såhär: Är byggnaden/konferensen/webbsidan/informationsmaterialet också tillgängligt för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning, hörselnedsättning och kognitiv nedsättning? Vilka glasögon jag behöver slipa? Jag förstår inte alls att det kan vara ointressant vad andra tycker att man missar att se. Jag tänker att det är svårt att veta själv vilka glasögon jag borde slipa, för det är ju antagligen något jag missar? Jag kanske inbillar mig att jag ser rasism eller genusfrågor till exempel, men så kanske jag faktiskt inte gör det?

    1. Funkisglasögonen är jag rätt kass på, de behöver oxå slipa. Och såklart har du helt rätt, de vi är sämst på är nog de vi inte ens vet om att vi inte har. Så jag är mest troligt betydligt mer klarsynt kring rasism än det exemplet jag inte ens sa – som ex funkis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *